16 Април, 2021 18:48 19 631 50

Бойко Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово

  • росица кирова-
  • исмет османи

Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията

Бойко Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово - 1
Колаж: BIRD
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Росица Кирова, която днес се закле като депутат от ГЕРБ, е съдружник на прочутия косовски наркобос Исмет Османи – “Цури”, арестуван през 2019 г. в Прищина. Дамата от Видин стана известна след като бившия вече премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията.

Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Според собственоръчно подписаната декларация на Исмет Османи, той е гражданин на Югославия, роден на 04.09.1962 и е подновил паспорта си в Посолството на Сърбия и Черна гора в Прага.

Доклади на немските и сръбските служби: Османи е особено опасен престъпник

Три месеца след като става акционер в Цитадела БГ, немското разузнаване BND пише за Османи пише следното:

ОСМАНИ Исмет, наречен „Цури“, косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, наркотици и гориво (марихуана, хероин) и се счита за особено опасен. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, когото през 1998 трябва да е поддържал мощно финансово, както и с ИБИШИ Нуредин (контрабанда).

Докладът на BND за балканската организирана престъпност с фокус върху Косово стана обществено достояние след като беше публикуван в платформата на Wikileaks.

Преди това Исмет Османи е споменат и в доклад на сръбската полиция известен като “Бяла книга на сръбската организирана престъпност”, изтекъл през 2000 г., цитиран от партньорите на OCCRP от сръбския разследващ портал Krik.rs.

Според доклада, с който колегите са се запознали в съдебно заседание, Исмет Османи е лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици, а в Сърбия работи в тясно сътрудничество със Звонко Веселинович, който купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие.

Арест в Косово и политическите връзки на “Цури”

През 2019 г. в Прищина са задържани Исмет Османи “Цури”, Илир Бойку, Ментор Макани, Фадил Тачи и Рахим Хашими, известни като групата “Цури”. Те все още са разследвани за лихварство, измама и принуждаване. Освен в Косово, тази група е заподозряна да участва в организираната престъпност и в Чешката република, където “Цури” има постоянно местожителство. По данни на колеги от чешкия център за разследваща журналистика Investigaze, групата не е била предмет на активно разследвана в Чехия. “Цури” е живял в малък град до Бърно заедно с още двама косовски албанци, които са осъдени за търговия с наркотици през 2003 г.

Случаят предизвиква голям медиен интерес и е подробно отразен в косовските медии и международната преса, следяща новините в Косово и в Сърбия. Групата на “Цури” прекарва няколко месеца зад решетките, след което през октомври 2019 г, той успява да излезе от ареста срещу гаранция от 50 000 евро.

Както е споменато в доклада на BND “Цури” е считан за близък до косовския президент Хачим Тачи, който е с обвинения за престъпления срещу човечеството от съда в Хага. Но също и като приближен на Кадри Весели, председател на косовския парламент. След ареста на Османи избухва и политически скандал, след като косовските медии публикуват снимки на Османи с Весели и с друга известна фигура на UCK – Сами Луштаку. Публикувани са и снимки на Хачим Тачи с Адил Тачи, който е задържан като част от групата на “Цури” – пише Courrier des Balkans в репортаж за ареста и последвалите скандали. Френскоезичното издание нарича “Цури” един от кръстниците на косовската мафия.

С помощ от колегите от портала KRIK.rs, които имат достъп до съдебните документи и регистрите на населението в Сърбия потвърдихме по неоспорим начин, че съдружникът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова, лицето описано в докладите на немските и сръбските служби и арестуваният в Косово Исмет Османи са едно и също лице, родено на 04.09.1962 г. в Югославия.

БРРД опита да се свърже за коментар с адвоката на Исмет Османи – Албан Арифи, но той не отговори на изпратените запитвания за коментар.

Народният представител Кирова: Не познавам такъв човек

В първия работен ден на 45-то народно събрание нашият репортер разговаря с Росица Кирова, която отрече да познава Исмет Османи.

– Нямам изобщо представа, за пръв път чувам от Вас. Не го познавам този човек.

– Но Вие сте съдружници, излизате в Търговския регистър.

– Аз имам много фирми и съдружия. Възможно е, ще проверя, само да ми кажете коя беше фирмата. Знам коя е Цитадела, имало е съдружник от чужбина.

Росица Кирова обеща да проучи случая и да го изясни на последваща среща с нашия репортер.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 46 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видин

    176 1 Отговор
    Брат и на тая женица е дясната ръка на Таки

    Коментиран от #18, #31, #36

  • 2 Госあ

    80 7 Отговор
    Хахахаха бацето и славуца- любимците на българина хахахаха хахахаха иначе много знае и е много вещ във всичко булгара
  • 3 Имала много фирми

    144 3 Отговор
    Перачка е навярно , бедната тя.

    Коментиран от #37

  • 4 Българка

    139 2 Отговор
    Путатите, министрите на Баце трябва задължително да са се доказали като майсторски престъпници или да практикуват/ одобряват най-древната професия. А тая е две в едо!
    Мутри вън!

    Коментиран от #43

  • 5 ОПГ ГРОБ

    139 2 Отговор
    Каква новина е това? Щеше да е новина ако беше направил депутат някой почтен човек.
  • 6 Последния Софиянец

    122 2 Отговор
    Това е младото ПКП.ПВП.Проста видинска п...

    Коментиран от #32

  • 7 ГОРСКИ

    97 2 Отговор
    Със това ли се гордее вожда на хунтата, народа дано не остане сляп и глух!!!!!
  • 8 някой

    118 2 Отговор
    '' Не го познавам този човек.
    Аз имам много фирми и съдружия. Възможно е, ще проверя, само да ми кажете коя беше фирмата.''
    Еееех...милата
  • 9 Гост

    74 2 Отговор
    Ами колеги, кода се праи, мафиот на мафиота помага
  • 10 Пънк, Цици, Наркотици

    88 2 Отговор
    Много възпитана, симпатична и ерудирана жена, с много фирми, много бизнеси ... Абе давал господ, та се забравил 🙄
  • 11 Абе

    84 2 Отговор
    Защо се учудвате, все пак мутра ни управлява
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Подкупна гадна медия

    2 61 Отговор
    Ако може да се нарече медия това тук

    Коментиран от #30

  • 14 ха ха

    80 2 Отговор
    Вие очудвате ли се, че Бойко ги подбира все такива??
  • 15 ммм

    80 2 Отговор
    Баце що мафиоти е извозил в джипката.
  • 16 борисов боко

    38 9 Отговор
    Ами вие да не искате да направя депутат някоя баба монахиня кармелитка?

    Коментиран от #45

  • 17 Гост

    87 2 Отговор
    Я разровете още малко за тва маце с големи сиси.... не е ли сестра на Костадин Върбанов, който пък е „представител” за Видинско на нарко боса Христофорос Аманатидис – Таки
  • 18 Антимафия

    59 2 Отговор

    До коментар #1 от "Видин":

    Изглежда, че "Батальона" на Бойко Борисов,
    се строява за работа, ?
    Време е да взима автомата и да започва охранителната дейност?
  • 19 истина е

    63 2 Отговор
    Боко е за затвора още от преди 30 год.
  • 20 3,14К

    57 3 Отговор
    Боко можеше да пробута и Хашим Тачи за депутат но го затвориха в Хага. Смехурковците се усетиха и дадоха заден за мажоритарните избори по тази причина.
  • 21 Петър

    61 2 Отговор
    Само обърнете внимание до кого стои въпросаната персона , когато искат интервю от нея и ще навържете нещата.За каква мутренска и бандитска държава става дума.
  • 22 Behemoth

    40 2 Отговор
    БАЦЕ е пу.тка...и трябва да пищи...
  • 23 Жоро

    27 12 Отговор
    Слави е първа цигулка с Бойко и вокал за ДПС а човеците гласуват ли гласуват за чалгара
  • 24 Иван Грозни

    52 2 Отговор
    Стана ясно как се печелят избори. С много пари. Слабото място на Боко. Такава е цялата им партия "бизнесмени" на наркотици, далавераджии и най различни мутри. Как нечух за един беден гербераст. ОПГ 100%. Въпросната може да се окаже М. Хари. Туй змийче ще изяде главата на Боко окончателно. От много лакомия така става.
  • 25 БАЛАМА

    28 2 Отговор
    ЗНАЧИ ГИ ХВАЩАМЕ НА КАПИТАН АНДРЕЕВО ....НЕЕЕЗАКОННО.... И ОТ ТАМ ТРЪГВАМЕ ....ЗАКОНННО.... ЗА .........КОСОВО......😂😂😂😂😂😂💯💯💯🔞👍👌💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰..........🤐.............
  • 26 Коректен

    24 2 Отговор
    Не Бойко, системата я направи, при един мажоритарен вот в два тура купените и 6000 гласа нямаше да и стигнат до никъде.
  • 27 115

    29 2 Отговор
    Да си престъпник, в България е гордост, в последното десетилетие, а нас ни учеха старите хора едно време че не е хубаво, а сегашните богаташи, дали им е чиста съвестта, едва ли.
  • 28 Е то какво става?

    31 2 Отговор
    Едната депутатка от ГЕРБ съдружник на сръбски наркобос, а другата жена на излежаващ присъда за наркотрафик в чужбина. Каква е тая партия бе?

    Коментиран от #38

  • 29 Гергана Видин

    1 10 Отговор
    Интересно, защо тоя на снимката, която и се показа в клипчето и тоя в началото на статията нещо не си приличат... май ще се окаже някаква платена конфронтация
  • 30 😁😁😁😁

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Подкупна гадна медия":

    ...а обърши си сополите...😁...нека се знае въпреки че не сме учудени...😁...това е България...тук държава няма...😁
  • 31 Защо ги знаете

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Видин":

    Явно всички в шоутоначело с слави са кленти на тази жена Явно от там се снабдяват с наркотик Сега ги е страх да не проговори
  • 32 Селянин

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Щом не е мая галева или татяна от мултигруп значи не е от тяхната класа
  • 33 Ахааа

    5 1 Отговор
    тая се вози при Баце и аут, ако не беше се возила сега къде щеше да бъде и ...........
  • 34 ЧЕКМЕДЖЕ

    8 1 Отговор
    ТАЯ Е МАТА ХАРИ !
  • 35 Чичко тревичко

    14 1 Отговор
    Кои каквото си направи сам!!! Никой друг не може да му го направи !!! Нали Бойко!!!! Ама всичко си има цена!! Само и само Боко да остане на власт! Тази му е обещала че щели събере гласове!а той щеше я направи депутатка!!! Скоро ще излезнат и други наркорязпространители в фирма ГЕРБ!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Видин

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Имала много фирми":

    Яко ги разбирате! Дали е перачка или чистата... може някой тук да я изкара чак и изкормвачка. На мен ми се струва, че това е платена сатитийка тип пик. Мирише на сценаристка постановка!
  • 38 Кики

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Е то какво става?":

    Сиг само в герб е така а каките Татяна и Мая дай да не ги говориме напрао. Бонус Слави е известен наркоман а Тошко си пада по момиченца по 15 ... та като гледа яко сме го втасали. И кое е вярно май трудно ще се разбере. Ама за тая лелка нещо само не разбирам как не помни преди 17г с кой е била съдружничка .. може ли такова нещо
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мунчо

    11 2 Отговор
    Че къде е изненадатa, топ мафиота се огражда с отровни "калинки" от бранша?
  • 41 Говедото

    10 2 Отговор
    Я..я..там в началото.. С кого си пиеше кайвето таз убавица..тва не беше ли шоферчето на Мето Илиенския.. Ми то вече сичко е ясно. Само се чудя що не ги закопчават директно в НС..Както направи на времето Тарабата. После един бърс Народен съд и директно на кариерите.
  • 42 гост

    10 1 Отговор
    Мафията си е купила мястото. Тиквата се е продал за добра сума.
    Всичките му депутати си плащат...няма пропуск.
  • 43 Хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Абе то и Мая е "Галевица" и Т. Дончева беше адвокат на "МутРигруп", и двете вкара поправката "Вамко1" в парламента, и Хр. Иванов е "Маджото" и Слави беше Шута на всички мутри, а вие си скандирайте "Мутри вън". А всички гореизброени са вътре. Не знам как да го разбирам това - мазохизъм ли е, липса на памет и непознаване на историята ли е, или си просто обикновена Т.Ъ.П.А.Н.А.Р.Щ.И.Н.А.? Писах "ИСТОРИЯТА", разбирай "ИСТИНАТА", а не модерните напоследък, или поне от миналата гофдина насам т. нар. фейкове и откровени лъжи, които кой знае защо, щом някой от форума ги види и вече се приемат като достоверна истина. А като говорим за тази истина, да не забравяме и "Костинбродската афера".

    Коментиран от #44

  • 44 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    А иначе, за госпожата от статията ... и тя е "играч" като другите. И тя не е стока за мирисане.
  • 45 що не

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "борисов боко":

    Мика е готина, нищо че е баба.

    Коментиран от #47

  • 46 резервист

    4 1 Отговор
    Някой наистина вярва, че обръщаме друга страница! по- скоро обръщаме другата буза! Новата политическа партия с претенции за висок морал и чистоплътност се оказва не чак толкова чиста. Как си я избрахте бе хора тази хищница? И как тя ви предаде само месец по-късно? Къде гледате? Или и вие толкова си можете?
  • 47 Значи

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "що не":

    нито капка навън
  • 48 чекмедже 2

    2 1 Отговор
    тези дупетати не се ли проверяват по мвр линия или напротив такива ги събират специално в партиите и после ги изнудват..УЖАС.."вземи единия та удари другия"
  • 49 Борис

    0 2 Отговор
    Май и други като Тошко ще трябвада се измвинямват.
  • 50 д р Мариан

    1 1 Отговор
    Бандитът Хашим Тачи беше замесен и с търговия на човешки органи.Беше и любовник на една стара и грозна американска еврейка Мадлин О Браян.От там и чадъра му.