ФАКТИ.БГ

Бивш директор в "Автомагистрали": Дружеството е "гара Разпределителна" към частни фирми и шкафчето на Борисов

Освободената от поста си след скандала #АПИГейт Десислава Христова за пореден път преповтаря тезата си, че “Автомагистрали” ЕАД не се справя без многобройните подизпълнители, за които депутатите в Комисията “Манолова” така и не успяха да получат информация

Публикувана: 13 Май, 2021 16:40
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 13882
Бивш директор в
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 28 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Освободеният от поста си след скандала #АПИГейт член на борда на директорите на “Автомагистрали” ЕАД (АМ) – Десислава Христова опроверга твърденията на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков пред ревизионната комисия, предаде "Биволъ". Двамата, заедно с изпълнителния директор на държавното дружество, отричаха пред Комисията “Манолова”, че АМ разчита основно на подизпълнителите. Стигна се до скандал в Комисията, когато Мая Манолова многократно беше питала министъра и ръководителя на дружеството Стоян Беличев как с едва 13 багера строят пътни обекти за около 5 млрд. лв., без да публикуват публично договорите и анексите с подизпълнителите. Според нея дружеството изпълнявало роля на "гара Разпределителна" към “частните фирми” и “шкафчето” на бившия премиер Бойко Борисов.

На въпроса на Ивайло Мирчев от Демократична България (ДБ) Стоян Беличев не отговаря кой е прословутият “Иван” от записа #АПИГейт. Петя Аврамова се намесва, защото депутатът на ДБ споменава “откраднатите пари”, а активът на ГЕРБ прекъсва изслушването с виковете “Кой е крадец?!”.

Нанков и Беличев сочат към бившия директор Христова

На излизане от Комисията по ревизия “Биволъ” пита Стоян Беличев и Николай Нанков по темата.

“Ами, нека питат тези, които са били записани, аз не мога да коментирам този запис, защото аз не присъствам на него. Не, не присъствам…”

“Автомагистрали” обслужва този обект, твърди Беличев в отговор на въпроса кои точно компании са изпълнявали строителните дейности в тунела край Мало Бучино на АМ “Струма”, където в началото на 2019 г. се срутват т. нар. “облицовъчни пана” (в записа #АПИГейт се говори за “падналата стена” – бел. ред.).

“Дайте ми възможност другия път да Ви отговоря, защото това става въпрос за 2019 година, сега сме 2021-ва. Толкова събития минаха през “Автомагистрали, че няма как да помня”, твърди Стоян Беличев след уточнващия въпрос, че става дума за частни подизпълнители, след чиято дейност в тунела падат т.нар. “облицовъчни пана”.

#АПИГейт: “Да ударим едно рамо на Иван да строи… Разбрали сме се”

Той отказва да каже и защо името му стои до сделка за наем на земеделски площи в Кадастъра до това на бизнесдамата, която е искала да придобие “ЧЕЗ България” – Гинка Върбакова.

“С Гинка Върбакова не съм имал никакъв бизнес. Как да го кажа, по какъв начин? Казах, съученик съм с мъжа ѝ. Ние сме съучници от шести клас, а после бяхме заедно и студенти”.

После в разговора се намесва лично зам.-министърът в оставка Николай Нанков, който обръща корупционната тематика на чисто политическа.

“Вие знаете ли коя е госпожа Десислава Христова?”

“Съпруга на директора в Министерството на регионалното развитие и благоустройството е, който организира протести пред дома на премиера в Банкя”, заявява Нанков, отвеждайки Беличев от Народното събрание.

Десислава Христова: Винаги са разчитали на подизпълнители

Пиша настоящото по повод изслушването пред комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ на представителите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и държавното дружество Автомагистрали („АМ“) ЕАД относно въпроси, касаещи дейността им и най-вече изграждането на автомагистрала Хемус, както и други теми от една страна, както и публикувана преди повече от 2г. статия в сайта Биволъ със заглавие „Да ударим едно рамо на Иван да строи“ заедно със запис на разговор между инж. Рашков (тогава действащ дъжравен служител в АПИ) и мен – тогава действащ член на съвета на директорите в „АМ“ ЕАД”, гласи писмото специално до сайта за разследваща журналистика Десислава Христова.

“Мое дълбоко убеждение е, че държавното дружество служи за пощенска кутия и гара-разпределителна към частни фирми и към публично известното шкафче на Борисов”, споделя тя.

Според нея “едва ли капацитетът на АМ е толкова пораснал, че сама да строи тежките и дълги участъци на АМ “Хемус”.

“Имайки предвид, че и в т.н. „открити процедури“, които коментираха ръководителите на МРРБ и АПИ пред комисията в Народното събрание като аргумент в полза на твърденията си, не отговарят на реалността”.

Тя за пореден път преповтаря тезата си, че “Автомагистрали” ЕАД не се справя без многобройните подизпълнители, за които депутатите не успяха да получат информация в Комисията “Манолова”.

“АМ винаги е разчитала основно на подизпълнителите си, а не на собствен ресурс”, гласи писмото на бившия директор до “Биволъ”.

Според нея “всичко това е проверимо и подлежи на доказване с факти и документи, свидетели и експертизи”: “Всичко ще стане ясно”.

"Кой действително строи, как строи, кой за кого лобира, кой какъв е и колко струва…са въпроси с отговори, стига да има воля да бъдат извадени”

Възмутена била тя и “от реакцията на г-н Николай Нанков пред комисията, както и от някои от обясненията на изслушваните лица”.

Внимателно гледах и слушах въпросите и отговорите в горепосочената комисия и тъй като въпросът, свързан с цитираната статия ме засяга лично от една страна, а от друга съм запозната до голяма степен с дейността на държавното дружество и неговите взаимоотношения с принципала МРРБ, както и основния възложител АПИ, използвам правото си на отговор, за да внеса яснота по въпросите около статията на Биволъ, въпросите, зададени от комисията в тая връзка, както и други, важни и принципни въпроси, интересуващи комисията и обществото”.

Кой е “Иван” от записа?

Тя отговаря в писмото си до “Биволъ” кой е споменатият в записа #АПИГейт подизпълнител “Иван”.

“Кой е Иван? Иван е единственият лицензиран (в Германия) и на територията на България официален производител на пътна сигнализация със специфичен софтуер, интелигентни системи за управление на трафика и пътната безопасност”.

Фирмата, която представлява въпросният Иван е „Сейф Конвой“ ООД и с тази фирма „АМ“ ЕАД бе сключила договор за доставка на определен брой знаци, които следваше да бъдат поставени и свързани в система на тунел Мало Бучино, обяснява Христова. “Проектът беше пилотен и стойността му бе около 120 000 лева”.

“Доколкото зная и в момента това е валидно. Иван не строи и никога нищо не е строил”

Тя също така пояснява, че тъй като „АМ“ ЕАД съгласно договор с АПИ, има задължението да поддържа и ремонтира определени пътни участъци (конкретно и посочения тунел), то задължението за изграждане на нужната инфраструктура и допълнителни съоръжения (изкопи, фундаменти, окабеляване и т.н.), бе задължение на дружеството, а доставката на електронните табла, свързването им в система и монтажът – на “Сейф Конвой” ООД.

“Лъжа е твърдението на г-н Нанков, че съм уволнена”

Според Десислава Христова, не е била уволнена от “Автомагистрали” ЕАД, но казусът с преотдаването на дейностите на подизпълнителите касае напускането ѝ след скандалния запис.

“Престъпно е не моето поведение, а това на безхаберното, бавното, некачествено и задкулисно управление на държавни средства, похабяването им и тяхното преразпределение по неведоми пътища, които водят все до онова прословуто шкафче”.

“Истината е, че използваха този случай, за да се освободят удобно от мен в навечерието на т.н. „ин хаус“ за АМ Хемус, като бях подканена да си подам оставката, което и направих без колебание и веднага”, пише Христова.

“И как иначе, когато тъкмо щеше да се случва АМ "Хемус"?”

Използването на името ѝ като пример за „принципността на ГЕРБ и тяхното управление” според Христова представлявало “цинизъм”. “Това е техният начин да изчистят неудобните, за да се случват нещата, както те ги виждат, а и както стана ясно на обществото – от бюджета през дейности „в интерес на обществото“, та до шкафчето на Борисов”, гласи още писмото ѝ.

“Биволъ” също така припомня, че Десислава Христова също е в известен смисъл политически обвързано лице. Тя членува в Обществения съвет на ДПС. На сайта на ДПС пише, че е била юрисконсулт и експерт в ДП “Строителство и възстановяване”, Агенцията за социално подпомагане, Министерството на регионалното развитие, Националната компания “Стратегически инфраструктурни проекти”. “Член е на Обществения съвет към ДПС София-град. За предсрочните парламентарни избори 2017 г. е била четвърта в листата на ДПС за 25 МИР – София”, писа през 2019 г. в. “Сега”.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 28 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
честен ционист
1 Отговор
Възражда Бистришките тигъре.

Оценка:
-2 +34

Царь Батюшка
2 Отговор
Баце, откъде ги изкопа тия римляни, да ти правят пътищата?

Оценка:
-3 +48

Alooo
3 Отговор
Прост народ, бегай за кирката да разваляме магистралите.... Сетне па ке ревете...

Оценка:
-10 +25

Ами
4 Отговор
Добро утро

Оценка:
-0 +22

One
5 Отговор
Ето ЗАТОВА нямаме пътища и магистрали- да има осигурени пари, а да няма една мощна строителна фирма с 1000 човека персонал, инженери, 200 камиона, 100 багера, която да започне и завърши всеки проект сама! Да носи отговорност от началото до края на проекта. Това не е дебилност-това е престъпление направо на дружество "Автомагистрали". Гневен съм, разбира се. Както още два-три милиона българи.

Оценка:
-2 +66

Българка
6 Отговор
Гешев вместо само популистки да говори, да си върши работата. Да започне прокурорска проверка в кошера ,обслужващ мафията и чекмежетата, разшределителните депа на мутрите
Очакванията са и Министърът на енергетиката да изиска документация за потъналите 5 милиарда за некачествено строителство с подизпълнители без обществени поръчки. Има документи, има свидетели!

Оценка:
-4 +51

питам аз
7 Отговор
ББ като строи магистрали, ми не карайте по тях бе ... смъркай си твоите "МГИСТРАЛКИ" ...

Коментиран от #15


Оценка:
-30 +6

Абе пич
8 Отговор
Га яде мек хляб не рева .що сега казваш.

Оценка:
-15 +7

Дельо Хайдутин
9 Отговор
Гледайте Под прикритие.Как Джаро строеше път.Едно към едно.

Оценка:
-2 +24

Изчегъртване ГЕРБ винаги
10 Отговор
Както обича да казва главният им прокурор "има обисновано предположение..." и всички замесени герберасти незабавно да бъдат арестувани и да отговарят в съда иначе само си крякат, като патки на пазар!

Оценка:
-5 +23

Пловдив
11 Отговор
На всички ни става ясно, че в конкретния случай има много, за разследване, само простия селски милиционер Гешев, не се досеща, че е длъжен, да образува проверка!!! Нали затова му плащаме заплатата, на този некадърен олигофрен?!?

Оценка:
-3 +39

охХХХХ
12 Отговор
АМИ НАЛИ СЕ СТРОЙ САМ ИЛИ С ПОД ИЗПЪЛНИТЕЛИ ВАЖНО Е ЧЕ СЕ ПРАВИ НЕЩО ЧАКАМЕ ТУНЕЛ НА ПЕТРОХАН

Коментиран от #13


Оценка:
-21 +3

КОЛЬО НАЗДРАВЕ
13 Отговор

До коментар #12 от "охХХХХ":


А ПОСЛЕ ЩЕ МИНЕШ ЛИ ПО НЕГО?
С ТОВА КАЧЕСТВО НА СТРОЕЖ?

Коментиран от #14


Оценка:
-3 +21

Гост
14 Отговор

До коментар #13 от "КОЛЬО НАЗДРАВЕ":


И аз съм обиден на ГЕРБ, и затова карам само по черни пътища и ливади! Сега чакам червената ТРЕЙС, дето после стана на Борисов, как ще купи и следващите и хоп, пак ще си лапа поръчки! А аз ще продължавам да си перкам по черни пътища!

Оценка:
-14 +3

Кико
15 Отговор

До коментар #7 от "питам аз":


Му#ньо#ооо,къф ка#лъ#ф си само ако знаеш

Оценка:
-1 +4

Иванов
16 Отговор
Ето това е истинският проблем! Че това дружество било "гара Разпределителна" към частни фирми и шкафчето на Борисов, а не към шкафчето на олигарха Иво Прокопиев например!

Оценка:
-4 +4

На снимката прегърнал два патладжана..
17 Отговор
Направо е готова манджата,,имам бъалдъ"То патладжана си го влече миризмата на други патладжани...

Оценка:
-0 +4

Наблюдател
18 Отговор
При такъв водопад от сведения за тотална корупция отсъствието на каквато и да било реакция от прокуратурата доказва че тя задължително трябва да бъде разформирована и създадена наново с нови неопетнени лица в ръководството и ! Специално внимание трябва да се обърне на Гл. "каскет" за ролята му като закрилник на корупцията по високите етажи на властта и най-вече откровенната закрила на лицето Бойко Методиев Борисов!

Оценка:
-0 +4

Уйке
19 Отговор
Цялата шайка начело с Борисов до стената! Тези мръсни крадци и пладнешки разбойници с цялото си без срамие, се гласят пак да печелят избори и да управляват!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
ТОП 5