Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 16:48 5 800 11

Подадоха сигнал до КПКОНПИ за конфликт на интереси при Александър Дунчев

  • александър дунчев-
  • изпълнителна агенция по горите-
  • продължаваме промяната-
  • депутат-
  • кпконпи

Ден след назначаването си за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите той заявил, че не заема друга длъжност, която съгласно Конституцията или със закон е несъвместима със заеманата

Подадоха сигнал до КПКОНПИ за конфликт на интереси при Александър Дунчев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Сигнал за Александър Дунчев до КПКОНПИ, който визира явен конфликт на интереси, разкрива BIG5 чрез свои източници.

Настоящият депутат от „Продължаваме промяната“ бе назначен от служебното правителство за изпълнителен директор на ИА по горите на 19 май 2021 г. Тогава, в качеството си на заемащ висша публична длъжност, Дунчев е следвало на подаде в едномесечен срок декларация, съгласно чл. 36 от ЗПКОНПИ.

Ден след назначаването си Александър Дунчев подава декларацията, като заявява, че не заема друга длъжност, която съгласно Конституцията или със закон е несъвместима със заеманата длъжност, както и че не извършва дейности, които да са в конфликт на интереси. Към тази дата обаче, за Александър Дунчев е налице несъвместимост според законовата уредба, тъй като Дунчев е и член на управителния орган на Сдружение „Асоциация на парковете в България“, се посочва в сигнала до КПКОНПИ.

Видно от справка в Търговския регистър, Александър Дунчев е член на УС на юридическо лице, което при това попада под контрола на оглавената от него агенция. А това се явява законова пречка Дунчев да заема висша публична длъжност.

В сигнала до КПКОНПИ се уточнява, че предметът на дейност на Сдружение „Асоциация на парковете в България“ е подпомагане генерирането на доходи в парковете и околопарковите територии. Това сдружение осъществява съвместна дейност с ИАГ. Т.е. Дунчев като като шеф на ИАГ си „сътрудничи“ с Дунчев като член на УС на Сдружението, пише BIG5.

И още факти от сигнала до КПКОНПИ: Налице е конфликт на интереси на Александър Дунчев при издаването на Указания за издаване на заповед за забрана за достъп до горски територии на основание чл. 69 а, ал.1 от Закона за лова и опазване на дивеча и чл. 146 от Закона за горите.

BIG5 публикува факсимиле от сигнала до КПКОНПИ с примерите за конфликт на интереси при Александър Дунчев докато е бил шеф на ИА по горите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тошо

    19 7 Отговор
    И този недорасъл специалист е от отбора на калинките на Тома Белев. Като лесовъд беше ясно, че не го бива.Дунчев поне почтенност към колегията е необходима.
  • 3 Защо

    9 1 Отговор
    да не си покажат отново , колко им е пипето , които четат Конституцията , като Дявола Евангелието ? Сбогом грабене !
  • 4 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    11 9 Отговор
    КАКВО СТАВА БЕ ФАТМАЦИ , МАЙ ПРАВИТЕ ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ !!!!!
  • 5 Ми........

    14 10 Отговор
    Дунчев гледа от КИРО , КИРО гледа от ФАТМАКА ......всички са невинни ! Да живее подмяната !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хитрия Мангър

    5 4 Отговор
    У Р О Д
  • 8 Хитрия Мангър

    6 4 Отговор
    П Е Д А Л на 1000%
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Dragaleveza

    4 3 Отговор
    Много готин и почтен човек.
    Имал съм удоволствието да контактувам с него.
    Гадовете ги е яд че няма да крадът вече.
  • 11 Българка

    1 1 Отговор
    Така сега ще стане поименно кои са босовете от дървената мафия. Дунчев с действията си иска да няма масова сеч , да няма престъпни схеми , по които се крадат от българите милиони за общинари, местни феодали и партийни каси. Трябват ни управници като Дунчев, коуто с дела, а не с приказки се бори срещу корупцията и за защита на природата ни