Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 11:51 6 204 29

Прокурорите на Кьовеши в България напускат един по един

  • лаура кьовеши-
  • европрокурор-
  • елена попова

Елена Попова се оттегля само година след назначението си за еврообвинител

Прокурорите на Кьовеши в България напускат един по един - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Още един български европейски делегиран прокурор се маха от европрокуратурата, научи "Сега". Става дума за Елена Попова. Преди да стане делегиран прокурор преди година, тя беше спецсъдия. При закриването на спецсъда Попова беше преместена в Административния съд в София и сега, напускайки европрокуратурата, ще се върне там.

Очаква се тази седмица служебният министър на правосъдието Крум Зарков да информира Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за оставката на Попова. Само преди месец това се случи с Бойко Калфин. Той напусна службата при европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), след като спечели конкурс там.

Попова каза пред "Сега", че мотивите ѝ са лични и няма нищо общо с другите напускащи. От европейската прокуратурата също посочиха, че не коментират оставки, тъй като става дума за личен акт. Но допълниха, че предстои да излезе годишният им доклад, където ще има данни за България.

Делегираните прокурори работят на местна почва по делата от компетентността на европейската прокуратура - за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.

Попова и Калфин не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов). В края на м.г. колегата им Ивайло Илиев се кандидатира за национален член и помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) и е почти сигурно, че ще бъде избран. Изслушването на кандидатите е тази сряда.

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Че позицията на европейски делегиран прокурор не е достатъчно привлекателна, личи от поредния, трети опит, да бъде запълнена българската квота, когато не се появи нито един кандидат.

Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие нова процедура за запълването на българската квота. Първоначално тя бе от 10 прокурори, но миналото лято Кьовеши настоя за увеличаването ѝ на 15 заради сериозното натоварване. Това сериозно натоварване обаче засега не е довело до особени резултати. Засега са известни две условни присъди по дребни казуси.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Колегиумът на Европейската прокуратура обаче все още не се е произнесъл по тези кандидатури, а предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни квотата си от 15 души.

ПРОБЛЕМ И В ДЕЛОВОДСТВОТО

Има проблем и в деловодството на делегираните прокурори, научи "Сега". 4 от петте деловодителки са напуснали от 16 февруари и са се върнали във върховната прокуратура. За проблема е сигнализиран както ръководителят на делегираните прокурори в България Димитър Беличев, така и Теодора Георгиева, която е българският представител в европейската прокуратура в Люксембург. "Сега" потърси Беличев за коментар, но той насочи всички въпроси към централата на европейската прокуратура.

Деловодството на делегираните прокурори е отделено от това на прокуратурата. Това бе направено по искане на Кьовеши, като идеята е така делегираните магистрати да имат по-голяма самостоятелност. С тази идея през лятото на м.г. те получиха и отделна сграда, но за да я ползват, трябва ремонт, който още не е започнал.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъъъ

    43 5 Отговор
    Напускат защото ги сплашват всичките подвиват опашка

    Коментиран от #18

  • 2 Тая коя-беши

    30 28 Отговор
    Мамалигарскатаклaтикурца е яко в играта с брюкселските корумпета от ЕК и ЕП - също като Гешо гони само кокошкарите.

    Коментиран от #27

  • 3 без имена

    23 3 Отговор
    е , сега вече ще има отново демократичен плач. сега кой ще е виновен?
  • 4 един

    53 4 Отговор
    Ще напускат как няма да напускат,то да не е като у нас,клатят си краката и 8-10 бона си ги знаят!
  • 5 Иеан

    50 3 Отговор
    Ами няма далавера (парички) в тая работа, затова напускат

    Коментиран от #16

  • 6 Бг прокурор

    46 4 Отговор
    Ми чи то няма далавера ,на една заплата живее ли се
  • 7 Хахаха

    30 3 Отговор
    Напускат щото много им говорят тия дето са ги пратили..а те са пратени там за отцепки
  • 8 Калмук

    39 3 Отговор
    Ще напускат, я ... Да не са учили толкова години, че да стоят на едната заплата, а наоколо - море от възможни далаверки ?!!??!?!
  • 9 Хахаха

    37 1 Отговор
    "От европейската прокуратурата посочиха, че предстои да излезе годишният им доклад, където ще има данни за България."
    Май е е по-лесно да се работи в българските институции, където никой не им търси отговорност за бездействие или корупция. Да видим годишния доклад на Европейската прокуратура за България!
  • 10 Странно

    24 4 Отговор
    Май ги е страх от мафията, затова напускат.

    Коментиран от #21

  • 11 Виж и помни

    24 0 Отговор
    Очаквано е нещата да не вървят ,така както на всички ни се иска!
    Проблема е в структурата на израстване, като прокурор в Българската Прокуратура!
    Да припомним ,какви са критериите за разстеж в България!
    1. Трябва да си "овладян" от Прокурора над тебе , "мастера" ,който ще гарантира твоето израстване ,
    но ако има" отклонения" от традицията , сам да мислиш, кое е правилно и грешно, то
    израстването ти е под въпрос?На "Красьо Черния", не се надявай ,всичко е блъф!
    2. Преди да предложиш промяна за нещо, което ти се вижда не съвсем на място, виж какво се
    случило с "последния", който даде същото предложение?
    3. Не се" доверявай" на "мастера" си , само защото сте пили" по -едно питие" ,някъде на скрито
    и сте коментирали съмнителни колеги от звеното в което си и ти?
    4.Политическите ти убеждения не трябва да се анонсират , на всеослушание ,винаги има едно ухо в Прокуратурата което не спи и от него зависи, колко ще е заплатата ти и до кога ще си семеен!
    5. Можеш да подадеш документи за Европейски прокурор, само ако си помолен от "мастера", всичко друго е
    гола фантазия!
    6.Самоинициативата се наказва без заповед и много приказки, но е ефективна до гроб!
  • 12 Демократ

    32 1 Отговор
    Това доказва,че прокурори тип Вишински начело с ленинския каскет гешев нямат място в Европа, което пък доказва защо вече 15 години няма наказан нито един крадец на европейски средства, което пък доказва защо България е на дъното, защото тези европейски средства,предвидени за развитието на държавата по предназначение, бяха откраднати.
  • 13 и то една европа ?

    10 8 Отговор
    Петлите в европейския кокошкарник спреха да кукуригат. - джендърлъка ги превзе.
    Навсякъде ялови кокошки.

    Коментиран от #17

  • 14 Чочо

    18 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето! Домуса, Ковача, баце , папуци и още други са ги посъветвали да се откажат по лични причини, иначе имат роднини. Докато шайките виждат слънцето, няма възмездие.
  • 15 Айдушки работи

    19 0 Отговор
    България трябва тотално да се преоре и да се засее наново. Пълен боклук сме. Само бандюги ни управляват.
  • 16 Рожко

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иеан":

    Май са захлебили да не се занимават с точно някои хора и по-добре с пълен джоб и на далече отколкото в инвалидна количка и със съжаление от Кьовешката.
    Като е толкова ербап, защо лично не се захвана при положение , че цяла България знае къде са и се вижда кой е най-отявления далавераджия и компанията му? И от ЕС го закрилят и са и наредили да се занимава с кокошкарите с милиони , а не с милиардите.
    Тази песен за кокошката и милион закон , не е актуална. Търси се текст в рима за милиарди.
  • 17 Чочо

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "и то една европа ?":

    Там тече в момента акция присвои от помощите , които Зелдал получава и си плаща комисионна. Всеки се е съсредоточил в разпределението и какво ще получи допълнително за пропаганда и лозунги.
    Ние пък само си плащаме да няма ощетени в това разпределение.
  • 18 Боли ме шнура

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ъхъъъ":

    Никой не ги сплашва, а като видят кой трябва да обвинят и си бият шута сами,защото и те танцуват с бандитите в змиярника.
  • 19 прокурор

    4 0 Отговор
    готви се задържането на Ахмед Доган !
  • 20 макони

    7 1 Отговор
    Тази откакто стана европеиски главен прокурор нищо не прави явно и на нея и затвориха устата
  • 21 ама много станаха мафиотите

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Странно":

    Вярно е, мафиот до мафиот, нито промяна, нито подмяна, само изчезнали милиарди от комисионни, от продажба на оръжие и т.н. - както по бай тошово време. ще забогатеем.
  • 22 Наивник на средна възраст

    5 0 Отговор
    Истината е проста - няма мегдан за споразумения,делата малко..Как ще преживяват горките магистрати...
  • 23 ганю

    2 0 Отговор
    това е работа на мафията в бг
    затова са в потрошена сграда за да се бавят нещата и да не се върши работа
    мястото на пречещите е в коми сибир,гулаг ,аушверлиц, дахау алкатрас и т.н
    от това имат полза само боклуците
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Протакат делото за сарая на Гайтански кр

    3 0 Отговор
    Протакат делото за сарая на Гайтански край язовир Искър
  • 26 Емо

    3 0 Отговор
    Заплатите от 7-8000 лв. не са достатъчни за поддържане на нормален жизнен стандарт, а в европрокуратурата няма шеф като гешев, който да толерира и поощярава криминалната престъпност и рушветите. толкова е просто, че всички се правят, че не се сещат къде е заровено кучето. А то вони, та не се трае.
  • 27 Напускат, защотомтаммса на една заплата

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тая коя-беши":

    Добра заплата, нонсамо тя. Няма подкупи и власт. Там трябва и да се работи. Ама наистина да се работи.
  • 28 хехехе

    4 0 Отговор
    Кьовеши и ти си направи кариерата я кажи кви евра взимаш там и като видим сумите ще влячиш тия процедури до откат абе в България се кради от 20 години подчертавам от вньо костове и кунево време и вие сега сте се сетили дето вече и внуците папат кинтите и нищо не можете да направите и почвам да си мисля че и вие сте се облажили и ми идва оная приказка куче влачи рейс и дира нема - а лека нощ на балъците че кака лаура ще направи нещо - нищо няма да направи щота урсула гепи пари от ваксините и какалаура треа нея да погне е как така това няма да стане тое като някой подчинен да погне гешката а гешката да ми е началник - АЙ СТИГА БЕ ПЕВЕРВАХ
  • 29 да да

    1 0 Отговор
    също ала-бала.....