Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 22:12 10 875 38

Ужас в психиатрията в Ловеч: Да изгориш жив, но заключен и завързан в изолатора

  • психиатрия-
  • ловеч-
  • изгорял жив-
  • пациент

Защо институциите не реагират? Това е третият подобен инцидент от началото на годината

Ужас в психиатрията в Ловеч: Да изгориш жив, но заключен и завързан в изолатора - 1
Снимка: БНТ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Пациентът, починал при пожара в психиатрията в Ловеч в началото на месеца, е бил заключен в изолатор и не е могъл да избяга. Това е третият инцидент от началото на годината при който психично болни пациенти губят живота си в пожар в болница. Това разкрива БНТ в свое разследване.

В отворено писмо на Глобална инициатива в психиатрията до главния прокурор и омбудсмана се настоява за обективно и безпристрастно разследване освен на трагедията в Ловеч, но и на порочните практики за връзване на пациенти като наказателни мерки.

10 дни след пожара все още не са разпитани пациентите и персоналът, не са снети записите от камерите. Назначени са само 2 експертизи - съдебно-медицинска и електротехническа. Въпреки запитванията на БНТ, от здравното министерство няма реакция по случая.

Казвал се е Георги, бил на 25 години. Приели го седмица преди инцидента, острата фаза на заболяването би трябвало да е минала. Но все пак той е бил завързан и заключен в изолатора. Пожарът възниква именно там, зад този прозорец. Завързано, момчето не е имало никакъв шанс. Пациенти от същото отделение още чуват писъците му.

Пациент - Защото аз съм в стая до него и го чух как пищи и вика - "горя, горя".

БНТ: А той не е могъл да излезе ли?

Пациент - Да, защото е заключен и вързан. Бяхме добри приятели.

"Чух алармата как пищеше, и видях момчето викаше "Пожар, пожар", беше вързан и аз съм пробвал да отворя вратата, но тя беше заключена".

Пациентите от отделението на Георги са силно покрусени, сега се страхуват, че и тях може да ги затворят. Непрекъснато се случвало, ако не са "послушни".

Затварянето в изолатор и завързването могат да причинят сериозни щети върху психиката и затова има изрична наредба, която определя условията за тази крайна мярка. А те и без разследване е ясно, че са нарушени. Защото ако имаше непрекъснато наблюдение от медицинска сестра, Георги щеше да бъде изведен. Според завеждащата отделението д-р Катя Едрева, инцидентът е станал в краткия промеждутък при застъпването на смените, но това съвсем не отменя задълженията им.

Освен непрекъснато наблюдение, наредбата изисква и присъствието на лекаря, назначил мярката. Лекарят също трябва да има сериозни основания, за да прибегне до завързване и изолация.

"За мен основният проблем е дали наистина са били налични медицински индикации за извършването на подобна процедура. Човек наистина да е в състояние на възбуда, което да поставя неговия живот и живота на околните в опасност, а по наша информация случаят не е такъв", каза Калина Иванова - Глобална инициатива в психиатрията.

"Те го описват точно по този начин - кротък, спокоен, карата спокоен не за първи път лежи то предстояло му е изписване", обясни социален работник в психиатрията.

Нещо обаче е провокирало по-агресивното поведение на Георги, според пациентите вътре. И затова бил наказан.

"Първата реакция е на санитаря и той решава де факто. Санитарите и медицинските сестри са повече от лекарите", обясни друг социален работник.

Агресивно поведение може да се очаква от хора с психично заболяване и в психиатрията би трябвало най-добре да знаят как да реагират или как да не го провокират. А всъщност и условията в самата болница не подпомагат този процес.

"Тя цялата среда е провокираща конфликти и напрежение между пациентите и ако е възникнал спор и скарване между двама пациенти, това е най лесният начин на персонала да въведе ред в една тотална институция", коментира Калина Иванова.

Но наредбата, както и всички международни стандарти забравняват изолацията и завръзването да се прилагат като наказание. Подобно поведение регистрират неведнъж от комитета за предотвратяване на изтезанията, който след многократни сигнали към управляващите, най-накрая оповестиха ужасяващите си наблюдения в психиатриите у нас. Завръзването и изолацията като системни излизат непрекъснато и от съдебната практика.

"Случаите на неоснователно използване на тези най-крути мерки за ограничаване на свободата на човек чрез завръзване, имобилизиране, е често срещана и нарушенията са чести аз съм имала случай на тежки увреждания, които са причинени на човек, докато е бил изолиран, включително и случай, когато човека е наказван чрез завръзване", обясни Владислава Цариградска - съдия.

Заради множеството подобни инциденти, от Глобална инициатива в психиатрията смятат, че и смъртта на Георги може да бъде потулена. Затова настояват публично за обективно разследване. Снимка на изолатора или меката стая преди пожара може да бъде открита в интернет. За да бъде опезопасена, са събирани пари от благотворителност.

"Подобни практики като тази, която подозираме, че се практикува в тази болница, довеждат до ужасяващи инциденти. И ние смятаме, че това е абсолютно недопустимо", обясни Калина Иванова.

Какво означава да изгориш жив?

"Този случай за мен е поредното доказателство за системните проблеми, които има българската държава. Те са коментирани, включително публично, което е голяма рядкост и е изклю. Ние за механизма на сътрудничество, на база на който се осъществява комуникацията между комитета за предотвратяване на изтезанията и държавите членки, а именно в условията на изключение спрямо българската държава. 2 пъти са отправени публични изявления, 1 от които е прецедент въобще в практиката на комитета - да направи публично изявление срещу държава за състоянието на нейните психиатрии и за съжаление това е българската държава", каза съдия Владислава Цариградска.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сигурно е имал апартамент или вила

    30 1 Отговор
    на апетитно място, които случайно съвсем скоро преди инцидента е преписал на лекуващият си лекар.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зона 13

    30 5 Отговор
    Психиатър означава диагноза. Правят експерименти с млади хора по поръчка . Тъпчат ги с експериментални медикаменти, много от които предизвикват агресия, връзват ги, бият ги и фактически им причиняват допълнителни психически и физически травми. В конкретния случай са изгорили нещастното момче живо. Изроди а не лекари. Да горят в ада.
  • 6 Василиев

    7 0 Отговор
    От Владислава цариградска треска ги тресе в Карлуково,особено Любо Дебелиа ,,експерт,,
  • 7 И кога

    4 0 Отговор
    Кога?! Тези не- отговорни фактори, като тази едрева, ще си получат заслуженото?!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 твърдо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "И кога":

    Никога!

    Коментиран от #32

  • 9 едрев

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "И кога":

    Защо да са неотговорни фактори?Щом получават тлъсти заплати,значи са отговорни.Истината обаче е,че за тях пациентът е последна грижа.
  • 10 Умен по цялата глава

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    " Полет на Кукувичето гнездо "
    Съвсем изтрещехте за Власт бе,червени цървули..

    Коментиран от #12

  • 11 Исторически парк

    25 0 Отговор
    Да те вкарат в бг лудница е по страшно от да те вкарат в затвор 😉

    Коментиран от #13, #27

  • 12 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Умен по цялата глава":

    Ще ви натикаме и вас като тоя и ще ви драснем клечката мухахахах

    Коментиран от #23

  • 13 яведре

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Исторически парк":

    Ти влизал ли си,че знаеш,хахаха!
  • 14 Влизал вътре

    4 0 Отговор
    Не знаят как да отреагират.Щом има огън се изискват пожарникарски умения.Друго си е да сипваш боб чорба и да броиш транквиланти.Казват си-ние не сме герои ,а санитари.Все пак алтавите ,са друга категория хора,не е като да си нормален.
  • 15 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Полет над кукувичо гнездо.
  • 16 Зона 13

    11 3 Отговор
    Голяма част от пациентите действително имат психически отклонения но в нашите психиатрични болници не ги лекуват а ги разболяват допълнително. Може да не ви се вярва но голяма част от пациентите не са с психически отклонения а чипирани. Такива хора не се лекуват с халоперидол а оперативно. За проблема умишлено се мълчи. Обикновенно им лепват диагноза параноидална шизофрения.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 А ти

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Зона 13":

    откъде знаеш.да не би да си гледал филма 13 маймуни,защото Брус Уилис играе.
  • 18 Според Фройд много от

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "Зона 13":

    Психическите отклонения се дължат на липса на любов и секс! Също обществото и семейството имат вина човека да изперка! С редовна употреба на алкохол и наркотици и легални лекарства откачат още повече! С лекарствата се заглушават симптомите но връщате към нормалното няма!просто лудите се използват като опитни мишки!

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 М.м.м

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "вече е трудно да срещнеш хора":

    Ти си л.д.Това е човек .

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Натикай

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    го на майкасибоклук...!!!!
  • 24 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    6 0 Отговор
    "...карата спокоен не за първи път лежи то предстояло му е изписване..." - Много смислено изречение...
  • 25 11111

    10 0 Отговор
    Щом не е могъл да излезе, не е могъл и да запали пожар. Това е престъпление и не трябва да бъде оставяно ненаказано!
  • 26 изчезни

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Според Фройд много от":

    Не ми цитирай Фройд! Психичните болести са наследствени!
  • 27 лунапарк

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Исторически парк":

    Обаче като вкарат в ада лудничари е най-страшно, защото огньовете им не гаснат. 😉
  • 28 не се чуди

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "М.м.м":

    Фашистите мразят хората. Те са сатанинска секта.

    Коментиран от #29, #33, #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дима

    2 0 Отговор
    Дано има възмездие свише за убийците на този младеж..Почивай в мир
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мършоглед

    1 0 Отговор
    За едно общество може да се съди по грижите му за тези в неравностойно положение, а съдейки по гореизложеното общество няма я само болни мозъци.
  • 37 ясно

    2 0 Отговор
    бил е неудобен някому , вкарват го и същата седмица го палят жив докато се сменя персонала, които се чувства безнаказан от предишни подобни убийства. човека изгорял геройски с викове, а нас байДанчо иска тихичко да ни ваксинира задължително за хепатит и да ни дръпне шалтера да умрем като глупаци мъ Русия му пречи.
  • 38 Росен Желязков

    0 0 Отговор
    Путин е виновен.