Last news in Fakti

8 Юли, 2014 08:30 2 101 0

Футболното вдъхновение Алфредо ди Стефано

  • алфредо ди стефано-
  • вдъхновение-
  • реал мадрид

Аржентинецът се превърна във въплъщението не само на Реал Мадрид, а и на футбола като цяло

Футболното вдъхновение Алфредо ди Стефано - 1
Снимка: БТА/АP

Във футбола звездите са малко, а легендите се броят на пръсти. За да се превърне един футболист в легенда, той трябва да притежава онзи микс от качества и харизма, можещи да омагьосат публиката. Само с едно отиграване той може да спре дъха на пфеновете. През вчерашния ден този свят бе напуснат от точно такъв футболист. Дон Алфредо Ди Стефано бе футболното вдъхновение на няколко поколения и човекът, вкарал футбола в една нова ера.

Пеле е известен като краля на футбола, но ако питате някой от върлите фенове на Реал Мадрид, те до един ще ви кажат, че най-добрият в историята е Алфредо Ди Стефано. Поради различни обстоятелства той така и не успя да блесне на национално ниво, но на клубно, за винаги ще си остане върховно вдъхновение. Истината е, че Реал Мадрид е това, което е днес, благодарение на Ди Стефано. През 50-те години на миналия век неговият дух така обсеби „Сантиаго Бернабеу“, че аржентинецът се превърна в култова фигура още приживе.

Все още се носят легенди за преминаването му в мадридския гранд. През 1954 г. той играе за колумбийския Мийонариос, който побеждава с 2:4 Реал Мадрид, на връх н 50-годишния юбилей на „кралския“ клуб. Той вкарва два гола за своите, като единият идва след феноменален 60 метров спринт. Тогавашният президент на Реал Сантиаго Бернабеу наблюдава мача на живо и веднага заявява, че иска бързоногия нападател на колумбийците.  Интересното е, че преди това е имало договорка за преминаването на Ди Стефано в Барселона, като всичко около договорът е било договорено.

В крайна сметка Ди Стефано решава да премине в Реал Мадрид. Следва съдебна сага, стигнала чак до Националната делегация на спортовете на Испания. Решава се аржентинецът да играе по един сезон за всеки от клубовете. Ръководството на Барселона не се съгласява с решението и в крайна сметка се отказва от правата на нападателя.

В Реал Мадрид Ди Стефано има шанса да играе със звезди като Ектор Риал, Ференц Пушкаш и Франсиско Хенто. Той обаче е човекът, който съдбата е дарила с неизмерим талант. Комбинацията между бързина, техника, комбинативност и позициониране, превръщат Ди Стефано в първата звезда на европейския футбол. Той е човекът, който показа, че нападателят може да не е просто футболист, който стои в наказателното поле и чака да му подадат, за да отбележи. Аржентинецът действа по целият терен. Гради атаките на своя отбор, участва в комбинации, подпомага халфовете и реализира истински порой от голове. Ди Стефано е хибрид между плеймейкър и централен нападател, тотално изменяйки представата за това какво трябва да представлява един футболист. Той е човекът вдъхновил звездните кариери на играчи като Лионел Меси, Йохан Кройф  и Ромарио.

Невероятният дрибъл на скорост на Ди Стефано му спечели прякора „русата стрела“, който и до днес е записан в аналите на Реал Мадрид. С отбора той спечели пет трофея от турнира за Купата на европейските шампиони, отбелязвайки голове на всеки един от финалите между 1956 и 1960 г. Благодарение на неговите голове, днес Реал Мадрид е считан за най-великата футболна марка на света. Всеки един от феновете на „белия балет“ от онези години пък вярва, че Ди Стефано, а не Пеле, е най-великият футболист на света. За съжаление „русата стрела“ никога не е имал шанса да играе на Световно първенство, въпреки че е защитавал цветовете на цели три национални отбора. С Аржентина, Колумбия и Испания обаче, той така и не достига славата на Мондиал, за разлика от Пеле, който печели цели три световни титли. С изявите си за Реал Мадрид обаче, Ди Стефано написа историята на модерния футбол.

Спокойно можем да кажем, че той е първата футболна звезда в историята и че днес, благодарение на него всяко момче си мечтае да спечели Шампионската лига като футболист. Всъщност именно геният на Ди Стефано направи от този турнир най-елитната футболна надпревара на клубно ниво. През 50-те години Европа се възхищаваше на Пеле веднъж на 4 години, а на Ди Стефано всеки ден. Той остави толкова незаличима следа на „Сантиаго Бернабеу“, че и до днес е считан за най-великата легенда на клуба. Влиянието му е толкова голямо, че когато през 60-те години на миналия век, когато вече възрастта му се отразява и не е в достатъчно добра форма, за да играе в първия тим на Реал, легендарният треньор Мигел Муньос хвърля своята оставка пред ръководството, тъй като не може да понесе идеята, че трябва да остави аржентинеца извън групата за даден мач. Не случайно всеки нов футболист при представянето си за „белия балет“ получава своята фланелка от ръцете на Ди Стефано, а след това, колкото и талантлив да е, играе засенчен от неговата сянка. Това се случи с кумири като Роналдо, Раул, Кристиано Роналдо, Зидан и още много. Защото Алфредо Ди Стефано е въплъщението не само на Реал Мадрид, а и на самия футбол като цяло.

Сметките са ясни. С Ди Стефано Реал Мадрид спечели 5 трофея от КЕШ за 5 години. Бяха нужни 54 години, за да могат да бъдат спечелени останалите 5. Вероятно има и някакъв знак на съдбата в това, че той си отиде точно в годината, в която неговият отбор спечели толкова бленуваната десета купа от турнира. Този футболен колос напусна този свят на 88 години.  Неговият дух обаче за винаги ще живее на трибуните на „Сантиаго Бернабеу“, защото всеки фен на Реал Мадрид е бил възпитан с идеята за великия Ди Стефано. Онзи нападател, който можеше всичко в тази игра и който всеки футболист се опитва да достигне. Светът загуби един от своите най-големи футболни герои, който обаче ще живее в своето немислимо голямо наследство, което остави на всеки любител на футбола. Легендата Алфредо ди Стефано ще живее, докато малките деца все още ритат топката по улиците, мечтаейки си да бъдат футболисти, защото те го желаят благодарение именно на него.

Сбогом дон Алфредо, ти вдъхнови този свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА