Last news in Fakti

25 Юли, 2014 13:00 2 470 0

Срам и резил и пак останахме извън Европа

  • срам-
  • резил-
  • цска-
  • литекс-
  • ботев-
  • европа-
  • лудогорец

Представителите ни в ЛЕ показаха истинското си лице, българският футбол с нова срамна страница в евротурнирите

Срам и резил и пак останахме извън Европа - 1
Снимка: БТА/AP.

Нов опит и нов провал за българските тимове в Европа. Това стана есенция, когато говорим за родните грандове Левски и ЦСКА.

И тази година с нищо не е по-различна, единствено това, че на мястото на „сините” сега са Литекс и Ботев.

Без съмнение в българския футбол има нещо, което много сериозно куца. Доказателството – не сме конкурентноспособни на европейската сцена.

Примерите са куп – не бяха Мура, Спартак Търнава, безизвестните азери, финландските скиори. Този път на преден план излязоха молдовци, втородивизионни австрийци и средняци от Унгария.

ЦСКА

ЦСКА  не успя да се справи със Зимбру и записа 0:0 като гост в мача си реванш. Двата тима не успяха да си отбележат гол, като в крайна сметка ЦСКА се прибира с наведена глава след като в първият двубой записа изстрадано 1:1 насред София.

Старши треньорът на „червените” Стойчо Младенов заяви, че срещата трябва да бъде забравена бързо и тимът му да се съсредоточи върху предстоящото Вечно дерби с Левски в неделя. 

"Забравяме мача и се концентрираме върху двубоя с Левски. Оставяме този мач в историята. Трябва да надделеем над Левски, както го правехме миналата година", каза специалистът след злополучния мач. Тъжното е, че вече  „Левски-ЦСКА” е единственото което надъхва БГ феновете, след като евробитките ги отписваме по презумпция.

Литекс

Малко след неудовлетворителното представяне на „армейците” и Литекс сложи край на своето участие в ЛЕ, въпреки победата като гост с 2:1 срещу унгарския Дьошгьор. Това обаче бе недостатъчно за тима на Красимир Балъков. Само още един гол трябваше на Литекс, за да се класира, но не успя да го вкара и отпадна с общ резултат 2:3.

Треньорът хвърли голяма част от отговорността на главния рефер, като сподели: „90 минути диктувахме играта и ги смазахме. Не мога да бъда недоволен. За мен съдията изпусна мача накрая, трябваше да даде втора дузпа – имаше две ситуации за това." Лошото е, че когато се дъним, най-лесно е да нападнем съдиите, а не да се вгледаме в собствената си безпомощност. Реферът даде дузпа на ловчанлии и без нея те едва ли щяха да бият, в първата среща пък тима стоя достойно близо 80 минути, а след това пусна два нелепи гола в заключителните минути. Това е което им коства класирането, а не измислици и търсене на други виновници.

Ботев Пд

Отборът на Ботев миналата година определено бе приятната изненада и макар че през тази има сериозни сътресения в ръководството на клуба, пловдивчани тръгнаха и този път уверено в еврокампанията си. Те наказаха автрийският слабак Санкт Пьолтен на българскса земя с 1:2. За съжаление това явно бе и максимумът, тъй като и Ботев Пд също се сбогува с Европа след загубата си вчера в мача-реванш.

При гостуването си „канарчетата“ се изложиха с 0:2, а треньорът Велислав Вуцов пое вината за случилото се.

Горчивата истина е, че нивото на родните тимове вече не е достатъчно дори за преодоляване на втория квалификационен кръг на втория по сила турнир в Европа. Отборите ни може да загубят почти от всеки. Нивото на футбола в Молдова и Унгария далеч чак толкова не надвишава това на родната ни „А” група. Турнирен опит ъщо не отсъства. От къде тогава идва това разочарование за всички нас зрителите, които тръпнем в очакване някой тим да отсрами гордата ни стана?

Лудогорец

Единственият лъч надежда идва от от представянето на Лудогорец. Българският шампион вече избива инвестицията си. След силния сезон в Лига Европа, сега „орлите”  от Разград мечтаят за повече – за Шампионската лига.

„Зелените” преодоляха първото препятствие – Дюделанж след убедителен успех на родна земя от 4:0 и равен 1:1 (без много зор) на реванша в Люксенбург.

Непретенциозен съперник, но ако беше срещу някой от другите ни „евробоици” кой знае каква мъка щеше да бъде и срещу него. Все пак пред Лудогорец предстои може би една от най-важните срещи сега. Пред българския тим се изправя сръбския гранд Партизан, който явно не се слави със спазването на финансовия феърплей на УЕФА, но не е за подценяване на терена. Миналата година именно момчетата на Стойчо Стоев изхвърлиха сърбите от квалификациите. Да се надяваме, че силата на шампиона ни ще стигне за нов успех срещу този опонент. Това би значело само едно – сигурно участие в ЛЕ на поне един наш отбор и уникален шанс за гонене на нещо повече – на влизане в групите на най-авторитетния клубен турнир при добро представяне в плейофните двубой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА