Last news in Fakti

19 Август, 2014 09:00 1 297 0

Как се прави футбол за 0 лева

  • футбол-
  • трансфери-
  • а група

Основното условие, за да заиграеш в български клуб е да си свободен агент и да не ти искат трансферна сума

Как се прави футбол за 0 лева - 1
Снимка: БТА

Пари няма! Това е основната директива, ръководеща българския футбол. Чисто финансово у нас почти няма клуб, който да е стабилен. За това и в България реално се прави футбол на стойност 0 лева. Това са парите за селекция, която повечето родни клубове похарчиха през лятото. Българските отбори се опитват да скалъпят нещо от нищото, надявайки се да ударят джакпота чрез някакъв безумен късмет.

От началото на сезона феновете на Левски се оплакват от слабата форма на новите попълнения в отбора. Това обаче  няма как да е иначе, след като още преди началото на сезона Георги Иванов обяви, че пари за селекция в клубната каса няма и че ще се разчита на свободни агенти. А свободен агент ще рече футболист, който си е прекратил договора и който общо взето никой не иска. Тоест Левски пообра каквото може от А група, основно бивши левскари с ограничени качества, плюс няколко чужденци, които от безизходица се принудиха да облекат синята фланелка. На тази база няма как да се очаква нещо особено от този отбор, след като в него играят футболисти, от които принципно никой не очаква нищо.

От началото на сезона пък Стойчо Младенов с невиждана страст обяснява как сглобил нов отбор на ЦСКА то 12 нови играчи, които са дошли в клуба без пари. Не е важно кой колко може, важното е че са дошли без пари. На ЦСКА трябва да се признае, че поради натрупалия се опит от привличане на свободни агенти, все успява да уцели някой друг приличен футболист. Това обаче става по схемата 12 привлечени, от които при късмет трима ще стават. Останалите 9 ще бъдат разкарани през зимата, за да дойдат следващите 12. Вярно е, че ЦСКА се движи добре в първенството, но това става на базата на факта, че просто отборът успява да нацели по-успешни свободни агенти. Това е достатъчно, тъй като всички останали отбори играят с такива футболисти.

Единственото  изключение в българския футбол е отборът на Лудогорец. Парите на Кирил Домусчиев подсигуряват солидна селекция на тима от Разград за всяка година, която е достатъчна, за да осигури титлата на България. От Лудогорец са готови да платят по 3 млн. евро на сезон за нови футболисти, а тази инвестиция, макар и смешна на фона на европейските стандарти, е достатъчна за титла. В същото време от останалите отбори не правят нищо, за да намерят алтернативен вариант за конкурентноспособност, а линеят по парите на Лудогорец. Левски и ЦСКА го докараха до там, че почти при всяко свое изявление Стойчо Младенов се тюхка за това, че и на него му се искало да даде 1 млн. евро за ляв бек, а Наско Сираков да изчислява, че на Левски му трябвали 50 млн, за да се вдигне от пепелта. Вили Вуцов също плаче, че футболисти отказват да отиват в Ботев за ниски заплати, а от Локомотив Пловдив се молят на бизнесмени по всякакви паланки, да отделят някой друг лев за нови футболист.

За българския футбол има едно спасение и то вирее в Ловеч. Литекс е единственият отбор, който разработи стратегия, която да не го прави зависим от безплатни играчи.  Школата в Ловеч работи на пълни обороти, след като 10 години Гриша Ганчев наливаше огромни средства в нея. Сега тези средства се връщат. Всеки сезон Литекс продава поне по един свой юноша за по няколко милиона в Европа. С тези пари се покриват задълженията на клуба и се привличат качествени чужденци, които са неизвестни, но благодарение на силното скаутско звено пристигат и правят силно впечатление. Само през това лято от Ловеч продадоха Симеон Славчев за 2.5 млн. евро на Спортинг Лисабон и Николай Бодуров за 1.5 млн. във Фулъм. Така в клубната каса са влезли 8 млн. лева. Заплатите в клуба са сериозно лимитирани, като най-високите от тях възлизат на около 6 хил. евро. Тоест само през това лято от Ловеч са си осигурили бюджета за следващите близо два сезона.

Да, Литекс не съумява да се бори за трофеите, но отборът си разработи модел за самоиздръжка, който би го подсигурил, дори без подкрепата на богатия покровител. В Ловеч произвеждат собствени футболисти и чакат търпеливо да достигнат до нивото, което да ги изстреля на върха. Повечето отбори от А група, обаче отчаяно бягат от този модел. В момента Левски разполага с Радослав Цонев, който бе избран за един от най-добрите играчи на младежкото европейско първенство. Тоест в момента цената му гони поне половин милион. Стига да му се дава шанс за изява, още през зимата негов трансфер би позапълнил празната каса на клуба. Той обаче не играе, за да може да се изявява свободния агент Бедоя, който изпитва огромни трудности с това да преодолее противников играч един на един. Цонев е разиграващият халф, който е нужен на „Герена“, но просто няма шанс, защото ръководството на Левски гони някакви илюзорни мечти за купи и трофеи. „Сините“ разполагат с истинска златна жила в своята школа, но никой няма търпението да я изчака да се развие. В ЦСКА пък открито отхвърлят идеите за налагане на млади футболисти. Там основното условие да влезеш в игра е да си над 25 години и за предпочитане цветнокож.

Истината е, че в момента в България се играе футбол на стойност 0 лева. Толкова са парите, които повечето клубове влагат за селекция. На всичкото отгоре се оплакват, че им се налагало да играят с млади футболисти или играчи, които не са във форма. Когато правиш футбол за 0 лева, няма как да искаш спечелиш 5 от него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА