13 Октомври, 2014 21:38 3 018 5

Норвегия нанесе тежък удар на България

  • норвегия-
  • българия-
  • футбол

Норвежците победиха националите с 2:1

Норвегия нанесе тежък удар на България - 1
Снимка: БТА/AP

България изгуби гостуването си на Норвегия с 2:1 и намали драстично шансовете си за класиране на Евро 2016.

Българският селекционер Любослав Пенев направи цели 5 промени в своя състав, в сравнение с този, който игра срещу Хърватия на стадион „Васил Левски“.   В Осло като титуляри започнаха Николай Михайлов, Веселин Минев, Александър Тонев, Георги Илиев и Венци Христов. На пейката пък седнаха Владислав Стоянов, Йордан Минев, Петър Занев, Владимир Гаджев и Илиян Мицански.  Пенев заложи на схемата 4-2-3-1, като Станислав Манолев се върна на позицията си на десен защитник, за да може по крилото да действа Тонев.

Норвежците се опитаха да наложат териториално предимство в първите минути на мача. Така още във втората минута те се добраха до пряк-свободен удар в непосредствена близост до българската врата. Нордвайт отправи силен удар, който мина над вратата на Михайлов. В 7-та минута Георги Илиев изведе добре Манолев по крилото, но неговото центриране бе уловено от вратаря Ниланд. Норвегия отвърна с опасно нахлуване в наказателното поле на Джошуа Кинг, но топката бе избита от краката му от Апостол Попов.

В 12-та минута Манолев центрира добре от крилото, като топката намери Венци Христов в непосредствена близост до вратата, но от малък ъгъл той не успя да прати топката във мрежата. В 13-та минута балонно центриране на Шелбред намери непокрития в българското наказателно поле Елунуси. Той успя да преодолее Апостол Попов и вратаря Михайлов и даде преднина на норвежците от 1:0.

След получения гол българите се задействаха и започнаха да владеят повече топката и да поглеждат към противниковата врата. В 20-та минута Тонев бе изведен по крилото и центрира от много малък ъгъл. Топката придоби сложна траектория и вратарят Ниланд трябваше да я избива в своята греда от гол линията. В 23-та минута Джошуа Кинг бе изведен зад българската отбрана и прати топката в мрежата, но голът бе отменен заради засада. В 26-та минута Елионуси овладя топката пред българското наказателно поле и изведе по прекрасен начин Линес сам срещу вратаря. Неговият удар обаче бе избит от Михайлов.

В 28-та минута норвежците организираха скоростна атака, завършила със силен изстрел на Елионуси, който мина покрай вратата. В 30-та минута Дели бе изведен на добро положение пред наказателното поле и бе повален от Георги Илиев, като съдията отсъди пряк-свободен удар. Йохансен стреля силно, но топката се отби в стената. В 36-та минута Шелбред стреля добре, но топката излезе в аут. В 41-та минута  Манолев центрира добре от крилото и намери Венци Христов, чийто удар с глава бе избит от вратаря. Центрирането на Манолев от корнера намери непокрития Николай Бодуров, който с глава отбеляза за 1:1.

Второто полувреме стартира с леко преимущество за България, като в 50-та минута Георги Илиев отправи добър шут, който обаче излезе в аут. В 56-та минута груба грешка в българската отбрана позволи на Кинг да изведе добре Абдауи, чийто шут излезе в аут. Само минута по-късно отново Кинг отправи мощен удар от далеч, който излезе в аут.

В 60-та минута българите организираха добра атака, завършила с удар от въздуха на Георги Илиев, който мина на сантиметри от гредата на Ниланд. В 63-та минута в игра влезе 15-годишния Мартин Йодегард, който записа името си в историята като най-младия футболист, играл в квалификации за Европейско първенство.  В 64-та минута Тетей навлезе опасно в българското наказателно поле и даде остро центриране, избито от Попов. В 68-та минута Манолев получи неприятна контузия и трябваше да бъде заменен принудително от Йордан Минев. Последва силна норвежка атака, извела Нилсен зад българската отбрана, но Попов успя да избие топката от краката му в последния момент. В 71-та минута Шелбред даде много добро центриране, което намери Нилсен, който вкара за 2:1.

В 86-та минута норвежците получиха нарушение за фаул на Минев срещу Йодегарт. Форен отправи точен, но слаб удар, който Михайлов спаси без проблем. До края на срещата българите владееха инициативата в мача, но така и не съумяха да създадат чисто голово положение и допуснаха първа загуба в официален мач от отбора на Норвегия.

БЪЛГАРИЯ: Николай Михайлов, Станислав Манолев, Апостол Попов, Николай Бодуров, Веселин Минев, Светослав Дяков, Георги Илиев, Георги Миланов, Александър Тонев, Ивелин Попов, Венцислав Христов (Андрей Гълабинов)

НОРВЕГИЯ: Ниланд, Елабделауи, Форен, Нордвайт, Линес, Йохансен, Шелбред, Елионуси, Дели (Йодегард), Тетей, Кинг (Нилсен)
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FAKT

    2 0 Отговор
    С третото поредно l..no от фамилия михайлови националният отбор е предварително обречен # ТЕ погребаха Георги Петков, ТЕ ще погребат и Влади Стоянов, а за пореден път и националния отбор . . .
  • 2 Stan

    1 0 Отговор
    Този манекен Михайлов ще не си ходи при чалгарките, ами се мъчи да се прави на футболист?!
    Защитата, че ни куца - това ясно! Ама предния мач поне вратар имахме, сега - дупка!
  • 3 Истина

    0 0 Отговор
    Пеновия с Пеновото и Михайловиа с Михайловото тези бездарни твари са обрекли българския футбол!!!! Да ходят да им присадат малко мозък вместо коса и да се занимават с нещо друго вместо да вредят на футбола и спорта като цяло!
  • 4 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор
    Чалгарско поколение-чалгарски футбол,всички там да ги събереш в една торба,за един калъп сапун няма да извадиш.Такива ли футболисти излязоха от първата и втората вълна след 1990г.в Европа,и къде играеха тези футболисти,и решаваха мачове,и шампионати.Инерцията от тогава вече затихва,и ще ставаме свидетели и на хандбални резултати.И ако не е Любо Пенев поне малко да ги мотивира,ще е още по зле.
  • 5 running wild

    1 0 Отговор
    Имаш Владо Стоянов. Георги Терзиев и Ал. Александров. Разполагаш като плеймейкъри с Дяков, М. Александров и Гаджев. Слагаме на беговете братя Миневи. Венци Христов! Има и други стойностни момчета в отборите в първата шестица на България! От гастарбайтерите освен Миланов и Тонев и Манолев не виждам, кой друг играе в стойностен отбор?! Прощавайте, но е несериозно да играят футболисти от 2-рите групи на Англия, Германия, Италия, че и Китай!!! Китай... 'ба.и и театралната трупа сме в момента! Къде е Лудогорец, къде е Фулъм или Амкар, или Мерсин?!