Last news in Fakti

18 Октомври, 2014 08:00 816 0

Рома е шампион... по говорене!

  • рома-
  • говорене-
  • ювентус-
  • скудето-
  • серия а

С поведението си извън терена играчите и ръководството на Рома доказаха, че не са готови за скудетото

Рома е шампион... по говорене! - 1
Снимка: БТА/ AP

Футболът в Италия не е спорт. Той е религия! Клишето важи в пълна степен за тази страна, в която хората се събуждат и заспиват с мисълта за играта. И докато в други държави футболът е бизнес за уикенда, то на Апенините е война.

Именно такава се разрази и на терена, и в медийното пространство по време и след кървавия мач между Ювентус и Рома. Двубоят от последния кръг на калчото бе спечелен от „бианконерите” с 3:2, а главният съдия Джанлука Роки показа два червени и седем жълти картона, а освен това свири и три дузпи.

Вдигна се олелия до въздуха, заговори се за конспирация, и то от лица, които са смятани за пример и еталон за подражание на футболния терен. Франческо Тоти нападна остро победителите, заявявайки, че много често реферите стоят зад гърба им и трябва да си играят в отделна лига. Треньорът на „вълците” Руди Гарсия пък бе изгонен заради жестове към съдията след решението му да свири първата дузпа за домакините.

Именно това е най-яркото доказателство, че Ювентус продължава да е номер едно в Италия. За първи път от години насам „старата госпожа” има реален претендент за титлата в лицето на Рома, но битката поне към момента се печели от черно-белите. Причината е, че столичани имат много добри футболисти, но манталитетът им е на вечно губещ и вечно втори.

Ако искаш да свалиш Юве от трона, ти трябва самочувствие, воля, увереност. А още след шестия кръг „джалоросите” съзряха конспирация и заговор. Решенията по време на мача в Торино бяха спорни, но в никакъв случай скандални. Отзвукът обаче бе огромен.

Думите на един от най-великите италиански треньори, спечелил всичко на клубно ниво – Джовани Трапатони, много ясно описват ситуацията на Апенините: „Ювентус играе срещу всички! Те имат добри играчи и ръководство, оставете реферите на мира. Аз спечелих всичко с този отбор и нищо не ми бе дадено даром”.

След 2-седмичната пауза за евроквалификациите Серия „А” отново е тук. В събота Рома приема Киево на своя стадион в търсене на задължителни три точки. Руди Гарсия сподели преди двубоя, че Рома ще стане шампион. Ако иска да е шампион, но не по говорене, трябва да докаже това на терена.

Защото с рев и търсене на оправдания скудето не се печели! А поне към момента Рома не показва, че може да свали Ювентус от върха...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА