Last news in Fakti

14 Ноември, 2014 15:32 4 102 17

Пулев, пошлостта и присвоената гордост

  • пулев-
  • кличко-
  • кубрат пулев-
  • владимир кличко-
  • бокс-
  • титла

Двама яки мъжкари, които се блъскат по главите и по този начин подпомагат пълзящото затъпяване - така Александър Андреев коментира предстоящия боксов мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко

„Кубрат Пулев детронира Владимир Кличко!” - такова заглавие никога няма да напиша. (А още по-малко заглавие като „Кобрата размаза женчото Кличко!”.)

Няма да го напиша не защото прогнозите твърдят, че украинско-германският боксьор лесно ще победи българо-германския (и двамата тренират в германски клубове). А защото цялата медийна шумотевица около двама яки мъжкари, които се блъскат по главите и така подпомагат пълзящото затъпяване, е - според мен, обида към хуманизма.

Примитивно

Да започнем от най-безобидното: пошлостта. Репликите и жестовете, които двамата мускулести източноевропейци си размениха в навечерието на мача, са не само отчайващо безинтересни и тъпи. Те възпроизвеждат едно семпло и ужасно блудкаво светоусещане, с което голяма част от публиката им се идентифицира. В това светоусещане на кантара тежат най-вече грубата сила, агресията, парите, а като допълнителна украса - красавица с голям бюст, която тръпне за своя любим на ринга и очаква годежен пръстен веднага след последния гонг. Тази смесица между евтин американски екшън, оперета и треторазреден любовен роман просто прелива от кич. И обижда както добрия вкус, така и здравия разум.

Но подобни естетически съображения наистина остават на втори план, когато говорим за бокс - една брутална и архаична форма на мъжка саморазправа, победителят в която продължава нагоре по стълбицата на естествения подбор. Вярно, че запалянковците привиждат в бокса някаква красота. Но откъдето и да го погледнеш, всъщност става дума за насилие.

Насилие, което се легитимира и насърчава от рекламодатели, спонсори, политици, медии и огромна публика и в крайна сметка тежко развращава особено по-младите зрители. Защото посланието му гласи: колкото повече мускули имаш, толкова по-лесно ще смажеш главата на противника. Важни са мускулите, а не главата. Всички натрупвания на човешката цивилизация в продължение на хилядолетия се отменят, за да се върнем в изходно положение: брои се само силата и примитивното насилие.

Гордост ли?

И как при това положение бих могъл да извлека някаква национална гордост от факта, че е победил тъкмо онзи от двамата мъжкари, с когото по някакво стечение на обстоятелствата ме свързва общ териториален произход? Тази „присвоена гордост по месторождение”, впрочем, е друга и дълга тема, където централният въпрос гласи: в какъв смисъл мога да си присвоя Райна Кабаиванска, германския национален отбор по футбол или Христо Явашев, след като нямам абсолютно никакъв принос към техните успехи?

Ако се върнем при Пулев и Кличко: слава Богу, че нямам никакъв принос към тяхното мускулно натрупване и съответно нито съм длъжен да гледам побоя им, нито да се радвам или скърбя заради крайния изход. А който желае - нека се гордее, но все пак да помисли с какво точно се гордее.

Пошлост, насилие и присвоена гордост - така звучи най-краткото описание на един предстоящ боксов мач, след който организаторите отново ще преразпределят няколко милиона. Платени от публиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dekomeko

    1 0 Отговор
    Ало коментаторчето Кой те пита дали харесваш бокса или не. И аз не те харесвам ама си го държа за себе си
  • 2 Ники

    1 0 Отговор
    Според мен не прави чест на сайта да качва подобни неща Тезата на господина е меко казано тъпа !!! толкова много глупости отдавна не бях чел на едно място
  • 3 Вилиян Йовчев

    1 0 Отговор
    Веселяк :)
  • 4 Alfist

    1 0 Отговор
    Полвината време се възхищавах на изтънчената ирония, я другата половина се чудих дали този изтънчен господин е способен на ирония.
    Освен тривиалната поговорка от къде е минала културата, господинът може да се замисли и че всеки квадратен сантиметър земя по която стъпва е напоена с кръвта на предците му и враговете им.
    Ако все пка говори с ирония да ме извинява.
  • 5 до автора

    1 0 Отговор
    Пускай си балет майна :)
  • 6 Valy

    1 0 Отговор
    Изключително грозен коментар още от заглавието личи, че става дума за хора на които много неща не са им ясни ,но сами за себе си вярват ,че знаят всичко. ОБРЪЩАМ СЕ към ГОСПОДАТА редактори на този саит и Ви питам как не вие е срам да публикувате такива комплексарски историй човека ,който е написал това е ясно на всички ни, че е меко казано НЕВЕЖ ,но явно и вие не сте по - умни. УЖАССССССС
  • 7 колега

    1 0 Отговор
    Не зная дали въпросният коментатор, не го познавам, е чувал някога за спорт и спортна злоба. Гордеем се да, гордеем се, че е българин. Този коментатор сигурно никога не е стигал дотам, че в негова чест да свирят националния химн. Повярвайте, господине, това е за гордост.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Например гордостта ни идва от това, че развява българския флаг. Колко са ни поводите за такава гордост? И колко хора като Кубрат работят толкова здраво, че да се мерят с най-добрите в света?
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    ти си срам за БЪЛГАРИЯ
  • 10 ИРАКЛИ

    1 0 Отговор
    Сашко Александров,ТИ почувствували си се някога първи!,а философиятати е............няма да напишем думата,за да спестим труд на модераторите.............заради такива като теб ни рисуват,като нужник!
  • 11 смотаняК

    1 0 Отговор
    Незная как хора като този индивид получават трибуна за малоумните си расъждения??? До кога ще се отдава възможност на черногледи и (меко казано) глупави хора хора да обливат обществеността с тъпите си расъждения? Много ясно г-н Андреев, че няма да се гордеете та Вие не сте човек способен да погледне по далече от обувките си! Напълно заслужено ще си разделят парите хората все пак за това се трудят, едните от деца в залите другите по университетите, както и да е със сигурност и те не очакват да бъдат оценени от хора като Вас! п.с Най добре си върнете гражданството и си сменете държавата, но така като гледам едва ли ще си намерите нова!
  • 12 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    КОЙ Е ТОЗИ АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ
    ТОВА Е СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО УТРЕ ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ ГЛЕДАТ И ЖЕНИ И ДЕЦА И ОЛИГАРСИ ТОВА Е СЪБИТИЕТО НА ГОДИНАТА
    МОЖЕ ЛИ ЕДИН ДЕН ПРЕДИ СРЕЩАТА ДА СЕ ПИШАТ ТАКИВА ГЛУПОСТИ
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Автора има много комплекси.Но както казват хората всеки влак си има пътници.Успех на Кобрата!!! Но е факт че вече в чужбина подритват за Българиа!!!
  • 14 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    Г-н Андреев (Авторе!),
    Като чета какво си написал си вадя два основни извода:
    1. Има и 60 годишни хейтъри.
    2. Някои от тях живеят още във времето преди 1989-та и си мислят, чв работят за радио "Свободна Европа".
    Хайде със здраве и да ни забавляваш още дълго, пожелавам ти високи заплати в дойче марки!
  • 15 кората

    0 0 Отговор
    Автора е ясен.... аз гледам всички снимки на Кубрат в последно време и ми се струва, че много се е натегнал. Не казвам, че трябва да се хили на секи ъгъл, ама малко по-ларж.. Надявам се това да не е продиктувано от подтискано напрежение.... все пак е с доста опит на ринга.
  • 16 Роки

    0 0 Отговор
    Предпочитам да се радвам и гордея с постиженията на Кубрат Пулев,нищо че са свързани с ''насилие'',отколкото със словоблудството на един ПИСАЧ,който не разбира нищо от бокс.
  • 17 Илиан

    0 0 Отговор
    Авторачето,
    Защо не вземеш да си... драскаш за " Свидетелите на Йехова" или някой друг подобен журнал. Това са 2ма души, вложили много кръв и пот да станат това, което са. Тях ги знае цял свят по една или друга причина, а ти си един не толкова млад хейтър, скрит в миша дупка и драскащ някакви безсмислици... Ок, има свобода на словото, но не може да се плюе по успеха на другите. Защо според теб от Грийн Пийс не плюят по мотоспортовете ? Уважавай другите, постигнали по един или друг начин повече от теб в живота и пиши смислени статий. Има далеч по- сериозни неща за които можеш да пишеш.