Last news in Fakti

2 Декември, 2014 15:08 1 387 0

Цветанов: Дянков положи началото на края на нашия спорт, Георгиева го довърши

  • иво цветанов-
  • мотоциклетизъм-
  • състезатели-
  • лиценз

Надявам се Бойко Борисов да се усмихне на мотоциклетния спорт

Цветанов: Дянков положи началото на края на нашия спорт, Георгиева го довърши - 1
Снимка: БТА

България е изправена пред абсурда в годината, в която чества 90-годишен юбилей, да не може да изпрати родни пилоти на международни състезания. Какво е бъдещето на БФМ, на нашите състезатели? Генералният секретар на Българската федерация по мотоциклетизъм Иво Цветанов коментира пред Факти.бг излязлата новина, че страната ни може да не получи лиценз за Световните и Европейски шампионати през 2015 година.

- Какви са причините да се стигне дотук – федерация с дългогодишни традиции и успехи да не получи лиценз за световните и европейски шампионати догодина? Могат ли те (лицензите) да бъдат спасени?

- Ние губим правата си като национална федерация. Още от месец септември ние нямаме права и първият българин, който кара на „24 часа на Льо Ман“, трябваше да се състезава с лиценз на македонската мотоциклетна федерация. Именно в тази година, в която празнуваме 90-годишен юбилей, на практика това е нещо напълно абсурдно. Септември месец мина, нямаме права в момента, не можем да издаваме лицензи, обаче новият сезон чука на вратата. Цялата тази неяснота ни поставя в много сериозна компрометираща ситуация.

-Реална ли е угрозата най-добрите ни състезатели да се състезават под чужд флаг?

-Състезател не се става за един ден. Това са години труд, за да се стигне до едно ниво, на което състезателят да защитава българския флаг на европейски и световни шампионати. Това, което се случва, е много абсурдно. Някой друг ще обере питата, след като ние сме жънали, косили в продължение на много години и сме създавали състезатели. Тук не става въпрос, както е в други спортове, състезателят да получи чуждо гражданство. Тук става въпрос, че нашите момчета просто нямат избор. Преди началото на сезона това е крайно демотивиращо – за тях, за техните отбори. Много от тях подписаха договори за следващи сезони с чуждестранни клубове, което е върха в кариерата на един състезател. И сега в крайна сметка те не знаят какво се случва. Ние не сме федерация без традиции, вече 90 години се развива мотоциклетния спорт в България.

-По какъв начин може държавата да помогне, защото в крайна сметка всичко опира до финансови средства?

-Това унищожаване на нашия спорт е нещо, което се случва от няколко години. Още в началото това недоразумение Дянков работеше против нас и подронваше целия авторитет на нашия спорт. Бойко Борисов се опитваше и помагаше, тъй като виждаше перспективата в нашия спорт. След тях дойде една много лоша серия от хора, които не направиха абсолютно нищо за нашия спорт. Напротив – точно обратното. Сега няма да коментирам министър Мариана Георгиева, която може би бърка призванието си. Един професор по синтаксис стана министър на спорта, което е парадокс.

Това са резултатите към момента – ние имаме неизплатени задължения към Международната федерация по мотоциклетизъм и Европейския мотоциклетен съюз, които на практика доведоха до спирането на нашите права.

Преди 3-4 години, когато Бойко Борисов беше на Гран При в Севлиево, той видя с какъв мащаб се работи при нас и какво всъщност представлява мотоциклетния спорт. Въпреки неговото желание господин Дянков положи началото на края на нашия спорт. След това министърът по синтаксис също ни закопа.

Не искам да говоря националистически в момента, но ще имаме двама състезатели в световния шампионат през следващия сезон, което не се е случвало в последните 50 години. Това е нещо изключително голямо. Държави като Франция, Италия могат да си позволят да покажат селекция от състезатели, които да участват в това състезание. И сега какво правят нашите момчета? Чакат Дядо Коледа да им даде лицензи от Македония?

Иван Петров например също ще участва в европейския шампионат. Сега влиза в най-силната си година в клас 125 к.с., а трябва да чака един по-добър свят, в който да си развива качествата като елитен спортист. Ангел Караньотов не успя да издържи на цялото това напрежение и неяснота.

Ние лично се надяваме сегашното правителство в лицето на господин Борисов да покажат своя спортен дух. Защото нещо, което се гради в продължение на 90 години, се срина за 3 години. Сега тази седмица отиваме на награждаването на шампионите от Източноевропейския шампионат – от 35 шампиона 24 са българи!

Нашият спорт е изключително динамичен, с доказани успехи и доказана реклама на нашата страна. Ние сме добри в това, което правим. Когато държавата обаче не може да се погрижи са собствения двор, някой друг прибира кокошките.

Наистина се надявам Бойко Борисов да се усмихне на мотоциклетния спорт – така, каквато беше искрената му усмивка в Севлиево преди години. Не трябва да захвърляме в калта едно наистина едно добре работещо нещо, каквото е мотоциклетния спорт.

-Този спорт рекламира лицето на България пред света. Трябва ли с лека ръка да захвърлим този факт?

-Всяко едно излъчване на Гран При България се излъчва на над 270 телевизионни канала. Всяко едно излъчване на спортно състезание – дали ще бъде на живо или като обзор – започва с тази визитка на България, която представя нашата страна. Това е визитка, каквато сме свикнали да гледаме на Турция, Черна гора, Израел и т.н. Една такава рекламна заставка на България от Световния шампионат по мотоциклетизъм възлиза на 2 700 000 евро. Това е страшно нещо като цифри, като гледаемост и т.н. Но явно това не е важно за някои хора, които работят против Гран При България. Това не е Гран При Таджикистан примерно, с цялото ми уважение към държавата.

Милиардна публика всъщност разбира, че има такава страна като България. 90 години ние се борим за едно име, което в момента е стъпкано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА