6 Декември, 2014 10:07 1 182 0

Може ли вратар да спечели "Златната топка"

  • вратар-
  • златната топка-
  • мануел нойер

Мануел Нойер ще се опита да повтори постижението на Лев Яшин от 1963 г.

Може ли вратар да спечели "Златната топка" - 1
Снимка: БТА/AP

За тези двамата почти всичко е казано и изписано. Кристиано Роналдо е най-комплексния футболист в света. Много бърз, техничен, физически мощен. Той може да бележи, да печели единоборства и да гради играта. Лионел Меси пък е може би най-големият природен талант в историята на играта. Неговият ситен дрибъл не може да бъде повторен от нито един играч на света. Изключително пробивен, бърз и техничен нападател. През последната година той започна да се развива и като плеймейкър, максимално универсализирайки своите качества.

Сега в тяхната компания обаче е един футболист, който просто няма как да бъде сравнен с тях, просто защото е вратар. Това е стражът на Байерн Мюнхен и Германия Мануел Нойер.  Би било абсурдно да сравнявам техническите или голмайсторските  качества на един вратар с тези на един нападател. Нойер обаче ще се бори за „Златната топка“, защото промени цялостната представа, за това, какви трябва да са функциите на човек, който играе на неговия пост.

Нойер не е просто вратар.  Когато се налага той може да се превъплъщава и в ролята на т.нар. либеро или последен бранител от защитата. Освен да лови или избива топката с ръце, той е невероятен в играта с крака. Може да отнема топката от противниковите нападатели, да пресича техни пасове и да комбинира със защитата пред себе си. Още по-невероятното е, че има изключителен поглед над играта и с пасове от вратарското поле може да гради атаките на своя тим.

Най-добре качествата на Нойер бяха изразени в мача на националния отбор на Германия срещу Алжир от 1/8-финалите на Световното първенство. Там той представляваше някакъв немислим хибрид между вратар, защитник, че дори и опорен халф. Това беше и може би най-впечатляващото представяне на вратар през последните години.

Зад германеца стои и още един важен фактор – трофеите. През последната година той спечели титлата и купата на Германия с Байерн Мюнхен, а с националния отбор стигна до световната титла във Бразилия. Реално той има повече трофеи и от Роналдо и от Меси. Във Бразилия пък много специалисти вярваха, че той дори трябва да бъде обявен, не просто за най-добър вратар, а и за най-добър играч като цяло на Мондиала.

През последните години Роналдо и Меси доминираха в борбата за „Златната топка“, защото дори и клубовете им да не правеха най-добрите сезони, се считаше, че тяхното индивидуално представяне надминава това, на който и да е друг играч.  Естествено се говореше, че други футболисти може и да не вкарват толкова голове колкото тях, но пък цялостният им принос към техните отбори не е по-малък от техния. Все пак един страхотен защитник като Лам няма как да бележи голове, колкото един нападател. Тогава обаче влизаше в сила идеята за невероятните технически качества на аржентинеца и португалеца и един от тях все пак получаваше наградата.

Сега обаче техните качества са несъпоставими с тези на Нойер. Все пак „Златната топка“ е наградата за футболиста, направил най-силна година на  клубно и национално ниво. Роналдо и Меси вкарваха много голове и играха прекрасно, но пък Нойер направи истинска малка революция в идеите на публиката за неговия пост. Ясно е и че той няма как да се оплаче и от липса на трофеи. Всъщност през последната година той спечели и най-ценния възможен, който все още е недостижим нито за Роналдо, нито за Меси.

Последният и единствен вратар, който спечели „Златната топка“ е Лев Яшин през 1963г. Възможно ли е това да се повтори днес и то в конкуренцията на феномени като Роналдо и Меси?  Напоследък Нойер доказва, че  за него футболните революции са нещо естествено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА