Last news in Fakti

12 Януари, 2015 19:24 29 781 52

Научете бойното изкуство на Стивън Сегал

  • айкидо-
  • тендокан доджо

Самозащита без насилие или къде се тренира най-добре айкидо у нас

Мнозина са чували за бойното изкуство айкидо, но знаете ли всъщност какво представлява то и къде най-добре може да се практикува у нас? Това е съвременно японско бойно изкуство, което освен за самозащита без насилие е изключително полезно и за физическото и духовно усъвършенстване на всеки, който го практикува.
 
Интересно е да се знае, че името "айкидо" се изписва с йероглифите "ай" (съразмерност), "ки" (енергия, сила) и "до" (път). Айкидо е бойното изкуство познато ни от филмите на холивудската звезда Стивън Сегал, който пък е обучен от легендата Тойода Шихан. Същият този Тойода Шихан е посветил в тайните на айкидото и един българин.
У нас той е познат като Сенсей Германов и в момента е главен инструктор в клуб "Тендокан доджо". Сенсей Германов е известен и с това, че притежава най-високата степен в България - 6 дан. Що се отнася до залата на "Тендокан доджо", то трябва да се отбележи, че там условията за практикуване на айкидо са отлични.
 
Самото бойно изкуство може да послужи на всеки за самозащита, независимо от евентуалния нападател. В айкидо няма категории и всеки, дори и с недотам впечатляваща физика, може да справи с далеч по-тежки и физически силни противници. Що се отнася до възрастовите граници, то такива почти няма.
В "Тендокан доджо" има обособени групи за деца и напреднали. Най-малките се посвещават в тайните на това бойно изкуство посредством разнообразни игри и неусетно усвояват уникалните умения на айкидо. От 19 януари тази година "Тендокан доджо" стартира и група за начинаещи със занимания понеделник срада и петък.
 
Така че ако искате да усвоите айкидо в България, залата "Тендокан доджо" в София и уменията на Сенсей Германов са най-добрият начин за това. Повече информация можете да получите на www.tendokandojo.com или на e-mail: [email protected]. Телефонът за записвания е +359 884 388 302.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    7 0 Отговор
    Това е голям спорт. Даже е много повече от спорт. Чел съм много по темата и много бих искал да тренирам айкидо, но възрастта и болешките ми вече не го позволяват. За тези, които са по-млади, направете го, не се замисляйте.
  • 2 Канджи

    4 0 Отговор
    Сенсей Германов е с уникални познания по айкидо и изключително добре може да ги предава на учениците си
  • 3 Калоян Велинов

    1 3 Отговор
    АЗ ПРЕДПОЧИТАМ ''КОЛТ''
  • 4 Марто

    1 1 Отговор
    В много от случаите и колт няма да ти помогне. Хора практикуващи айкидо ще ти го вземат без да се усетиш.
  • 5 Той

    2 3 Отговор
    Досега не съм видял или чул със доказателство, че Айкидо е по-добро средство за самозащита от бокс, кик-бокс, карате, джудо, муай-тай и т.н. Айкидо е изкуство за романтици и хора не здраво стъпили на земята, хора, който си мислят че ще станат като Стивън Сегал 2м/120кг просто с упражнения. Дами и господа не пренебрегвайте физичните закони или поне си имайте реална представа какво умеете/неумеете за да не ядете бой на всеки километър. Запомнете че няма айкидист спечелил значим турнир по бойни изкуства - познайте защо? Всеки малко потренирал някое от горепосочените бойни изкуства ще ви направи смешни. Най-лошото е че лъжат децата и момичетата и те си мислят че могат да се защитят вместо да се доверят на бързите си крака. Койт не е съгласен да заповяда на ринга...

    Коментиран от #48

  • 6 уличен боец

    4 4 Отговор
    Не сме чували за този сенсей. Нека покаже какво може на свободните двубои, та да го знаем и него и айкидото колко струват. Иначе изглежда като просене на пари, пък и учениците му ще знаят толкова колкото да си изядат боя някъде.

    Коментиран от #8, #19, #20, #49

  • 7 гошо

    2 2 Отговор
    Затова е пълно в нета с филмчета как ги смъкват всекви сенсеи. Надуват се на децата само да им взимат парите. А да - можели да се обезоръжат и човек с нож. Взимам си маркера и го почвам. Ако не са целите в боя докато ме обезоръжат, да видим. С гол г.з таралежи мачкат и то до дълбока старост :) - това май беше друга професия
  • 8 Skier

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "уличен боец":

    Слушай пич, това е извисено в морално отношение бойно изкуство и никой сенсей няма да отиде да се бие на свободните боеве за които говориш, но ако някой, дори и ММА боец се опита да го нападне, да знаеш, че ще се защити. Това е философията не само на айкидо, но и на всички източни бойни изкуства и няма нищо общо с хамалите от бокса, борбата и произлизащите от тях разновидности на бой.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тая от последната снимка

    3 0 Отговор
    да ми падне на тепиха..
  • 12 tajnata na wsi4ki aikidisti

    1 1 Отговор
    nosqt pistolet pod 6alvarite
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 уличен боец

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "до Skier":

    Ха-ха-ха! Много ми хареса за айкидистката. И си абсолютно прав за всичко, което си написал. Заблудени сектанти!
  • 15 Кубрат Пулев

    1 2 Отговор
    Аз съм айкидист!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Кличко

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кубрат Пулев":

    Аз нокаутирам айкидисти, кунгфуисти, таеквондисти и други въздухари много бързо, още в първия рунд. По добре се занимавай с възвишените неща от живота и не се пречкай в реалността.

    Коментиран от #30

  • 17 do Кличко

    2 1 Отговор
    Явно така са те нокаутирали че не рабра че казвам същото като теб - Кубрат Пулев - айкидист?! Капиш?
  • 18 Аз

    2 0 Отговор
    Значи много малко знаеш и много малко си чел, момчето ми, ако си момче!
  • 19 самбист

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "уличен боец":

    Ами спортното самбо е микс м/у джудо и айкидо. Бойното самбо е от много други. Та какво викаш ММА? Всичките келемета по 50-60 килца "боксьори"висши боксьори от бесен тип, се молят само да не се падат срещу самбисти и джудисти, че много болят ключетата хахаха
  • 20 Уличен наглец

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "уличен боец":

    Пич искам да ти кажа че ако те гепи един истински айкидока ще ти разпори шортите. Първо да ти отворя очите Айкидото не е бойно изкуство а философия и начин на живот. В Япония го наричат божествено изкуство,а що се отнася до ММА-я си е пълна хамалогия.
  • 21 атанас

    2 4 Отговор
    Айкидото е пълен т....к. За да станат всичките техники както казваше тренера постоянно ДРЪЖТЕ ПРАВИЛНО .Ако не се държи правилен захвата техниките не стават.Кой на улицата ще те хваща "правилно" че да ти стане техниката.
  • 22 бивш каратека

    3 3 Отговор
    Хубаво е, че са решили да правят реклама конкретно на "нашето момче", а трябваше да упоменат изрично: " платен материал"! Не можете да ме убедите в предимствата на айкидо пред бокс, кикбокс и т.н. бойни спортове, още повече, на улицата нещата се решават за части от секундата, с един-два тежки удара, търсещи нокаут или размазване/счупване на лицева кост/зъби... Самият Кайт Керншпехт, учил Уинг Чун от Ип Ман, същия този майстор, преподавал кунг-фу на Брус Ли, казва: "ако искаш сигурна защита от нападения на улицата, вземи си " смит и уесън"/револвер...

    А, Стивън Сегал е тренирал айкидо, но голямото заблуждение идва от мисълта, че е изучавал САМО айкидо. Информирайте се - в айкидо НЯМА удари! Само ключове, хвърляния, завъртания, дишане, безспорно -полезни за усвояване, но не и достатъчни при реален бой.

    Изобщо, иска се дълга практика, сериозни занимания/не два пъти седмично/, съчетаване с друг спорт и може би ще се появят резултати, но е трудно някой да ме убеди с такова платено рекламно материалче, че специално айкидо е по-добър избор от карате киокушинкай, например - с бягането за издръжливост, с физическата подготовка върху боксова круша, със спарингите, които тренират да не се плашиш от шамарите, с добрата практика с крака...
  • 23 Яхууу

    1 2 Отговор
    Малий то само трепачи в този форум бе? А Стивън Сегал е заприличал на бъчва !
  • 24 mediator37

    2 2 Отговор
    Изброявам в последователност кои са практически най-важните спортове за улицата: бокс (кикбокс), борба, джудо (самбо), карате фулконтакт.
    Слагам на първо място бокса, защото който не е ял тупаници на ринга, при първия шамар на улицата ще се на.ере. Затова трябва да се залага на спортове, при които се ядат тупаници, ритници, където се изпитва и причинява болка. Другото е ... т...кларъ.

    Айкидото на улицата - да, но само ако става дума за майстор от мнооого , много висок дан- има някакви шанасове.

    Коментиран от #38

  • 25 kyokushun

    1 1 Отговор
    Всичко зависи от трениращия, но ако не знаете какво е карате киокушин влезте интернет и си пуснете срещи от световни състезания/фул контакт/. Единствено надграждане е реално боя с ръце в главата тъй като по правилник на състезания са забранени.Но с крака в главата можеш да го нокаутираш . Според мен най добрата комбинация е между карате киокушин и бокс, както и добрата тактика на боя.
  • 26 някой си

    2 0 Отговор
    до бившия каратека:
    Слушай пич, не се изказвай неподготвен, първо не Кайт а Кийт и второ същия този Кийт Керншпехт никога не е преподавал каквото и да било на Брус Лий а напротив изучавал е неговия стил (Джийт Кундо както и да се произнася) за усъвършенстване на познанията си по различните стилове и става единствения не китаец носител на най високата степен в уин чун. А колкото до айкидото това е едно уникално бойно изкуство, това е начин на живот и повечето от вас голобради момченца които пишете тук и хал хабер си нямате от бойни изкуства.

    Коментиран от #32

  • 27 cowboy

    3 0 Отговор
    Боят на улицата няма нищо общо с боя в зала , тъй като залата е контролирана среда и няма кой да те халоса с тръба по главата в гръб например. Колкото и бой да си ял в залата 10 пъти по толко може да ядеш от дрогирани деца на улицата дето ще ти скочат 15 човека и без скрупули ще те направят на пихтия, пък може да са по 60 кила и да не са тренирали , а ти да си най големия боец. Най -добре е да се избягват улични конфликти, защото в много случаи противниците не се знае даже колко са и съм за употребата на оръжие при самозащита. Сега закона пази бандитите, защото ако няколко човека скочат да те бият и ти гръмнеш някой си виновен защото не си се бил , което е пълна простотия. Като казвам да гръмнеш някой не значи да го убиеш, а да го неутализираш.

    Коментиран от #43

  • 28 PlimP

    1 0 Отговор
    пфу, все биячи сте се събрали тук :D:D:D, който си мисли, че е леко да те търкалят, блускат, хвърлят и т.н., много му здраве, вземете се скийте с тъпия ви бокс, харесва ви щото прилича на махаленски тупаник и не иска супер бесни амбиции за досигане на добри умения, имам познати, които повече от 20г. са тренирали карате и трябва да ви кажа, че боксьор в тяхната категория няма шанс, тренировките им са гора от шамари и ритници, единият от тях, като застудее, го болят ръцето след толкова години блъскане по хорските глави и тела
  • 29 PlimP

    1 0 Отговор
    м да, забравих, ако сте забелязали, във всички бойни изкуства има употреба на голям набор от хладни оръжия, едвали е приятна да ти клъцнат нещо :D:D:D, примерно
  • 30 Спокоен

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кличко":

    Ти имената не знаеш тръгнал да се перчи. Такива като тебе ГИ БИЯТ най-много клавиатурна нинджа.
  • 31 Веселяка

    3 0 Отговор
    Искам да ви кажа, че всичко което сте написали е вярно и положителното и отрицателното. Аз лично съм тренирал при този човек. Мисля, че Айкидо е изкуство което дава равновесие на духа и движенията и спокойствие при мисленето за реагиране. Има много смислени и логични движения. Съгласен съм и с тези от вас които казват, че трябва да се опита от различни изкуства и спортове за да се разбере кое е истинското. Аз лично съм тренирал и бокс и карате и съм бил състезател по джудо и на турнири по джуджуцу и граплинг съм се явявал. Ако човек знае как да се държи и реагира, мисля че няма лошо изкуство или стил или спорт, има хора които са упорити и могат и такива които са непостоянни и по-малко можещи. Ако разглеждаме спортовете и изкуствата при всички ще намерим кусури, при бокса няма удари с крака и хвърляния и ключове, при джудото няма удари, при каратето се ограничава главата и т.н.
    Бих препоръчал на всички да не игнорирате едно или друго искуство или спорт само заради това което виждате в него, а да опитате и да откраднете нещо което да ви е от полза.
    Аз лично в Айкидото се възхищавам на техните медитации и как тези хора могат да стоят неподвижни с часове наред, въпреки болката и дискомфорта. Ето това е едно сериозно трениране на духа, което може да помогне на всеки един спортист за уравновесенест, спокойствие и концентрация.
    Както казах, всеки може по нещо да си открадне :)

    Коментиран от #50

  • 32 бивш каратека

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "някой си":

    То ти слушай, пич!

    Никъде и не твърдя, че Кийт/Кайт Керншпехт е преподавал нещо на Брус Ли, най-малко щото би било невъзможно заради дистанцията във времето. Учили са при един и същ майстор (Ип Ман). Другото, което е, Брус Ли дори НЕ Е майстор, а обикновен актьор, нещо като Джеки Чан в момента - вярно, на ти с бойните изкуства, но дотам! Джийт Куон До е бойния стил, създаден от Брус Ли (още наричан "бокс със сянката")...

    Не ми се коментират глупости! Идеята е, приложен ли е и ефективен ли е айкидо като начин за самозащита на улицата или не?! И веднага става ясно, че гоУем майстор в ключовете и хвърлянията нЕма да станеш за нЕкоУко месеца, докато общата физическа подготовка, като вдигане на тежести, бягане за издръжливост, скачане на въже и работата с круша и спаринг партньор почти веднага дават възможност за ефективна защита (това са основни неща за ред бойни спортове - от бокс, та до карате и кръчмарски бой)!

    Още повече, в реален бой на улицата/ в таверната винаги се търси тежък удар, който да откаже нападателите от намеренията им. Направо си представям ситуация, при която айкидоката, тренирал цяла една година ключове и хвърляния, успява да обезоръжи трима физически здрави нападатели вечер, атакуващи едновременно😁

    Абе, пич, остани със здраве!

    Коментиран от #37

  • 33 Веселяка

    2 0 Отговор
    Искам да ви кажа, че всичко което сте написали е вярно и положителното и отрицателното. Аз лично съм тренирал при този човек. Мисля, че Айкидо е изкуство което дава равновесие на духа и движенията и спокойствие при мисленето за реагиране. Има много смислени и логични движения. Съгласен съм и с тези от вас които казват, че трябва да се опита от различни изкуства и спортове за да се разбере кое е истинското. Аз лично съм тренирал и бокс и карате и съм бил състезател по джудо и на турнири по джуджуцу и граплинг съм се явявал. Ако човек знае как да се държи и реагира, мисля че няма лошо изкуство или стил или спорт, има хора които са упорити и могат и такива които са непостоянни и по-малко можещи. Ако разглеждаме спортовете и изкуствата при всички ще намерим кусури, при бокса няма удари с крака и хвърляния и ключове, при джудото няма удари, при каратето се ограничава главата и т.н.
    Бих препоръчал на всички да не игнорирате едно или друго искуство или спорт само заради това което виждате в него, а да опитате и да откраднете нещо което да ви е от полза.
    Аз лично в Айкидото се възхищавам на техните медитации и как тези хора могат да стоят неподвижни с часове наред, въпреки болката и дискомфорта. Ето това е едно сериозно трениране на духа, което може да помогне на всеки един спортист за уравновесенест, спокойствие и концентрация.
    Както казах, всеки може по нещо да си открадне :)
  • 34 Джордан

    1 0 Отговор
    Аз пък вместо да тренирам с години ползвам пистолет, има стопиращ ефект и е добро средство за самозащита.
  • 35 Веселяка

    2 0 Отговор
    И това е вариант, всеки избира своя път в живота. Едни по лесния други по трудния, трети по грешния :)
  • 36 TanSau

    4 1 Отговор
    Хубаво си чешем клавиатурите лошото е че повечето преподаватели по бойни изкуства в БГ са псевдо и 2-ро ги интересуват само парите въпреки невероятното държание към вас и децата ви за съжаления трудно може да се направи отсяването тярбва да се опита едно бойно изкуство при различни майстории сами ще усетите...
  • 37 Брус Ли

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "бивш каратека":

    Брус Ли не е само актьор. Прочети повече информация преди да се изразяваш, за да не влизаш в конфузни ситуации. Освен състезанията, които е печелил е бил и фанатик в тренировките. Той е казвал: "Не ме е страх от този който може да направи 10 000 шута, а от този който ги прави всеки ден. Той е бил пъргав, бърз, атлетичен, като котка. Няма база за сравнение между нашите кунгфуисти и Брус Ли. И Чак Норис е учил и взимал съвети от Брус Ли преди състезания.

    Коментиран от #45

  • 38 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "mediator37":

    Щях да напиша горе долу същото,каквото и ти,да не го повтарям,които не е плюл кръв след тренировка, и състезание,трудно би се справил със ситуация.Спортове където се търси постоянен контакт с реален противник също трениращ сериозно е наѝ-добрата закалка.На всички участници във форума,им препоръчвам да влязат във V-BOX -са и да намерят „Флоид Меуедър- скачане на въже„ .Човекът е шампион по бокс.
  • 39 Венко

    0 0 Отговор
    Една вечер ми се изправи един такъв брус лий на пътя.Май беше и надрусан .И като взе да ми размахва едни ръце и да издава едни звуци все едно го е...т.Бях с приятелката си и ми стана кофти ,че има такава измет.Аз съм си 120кг но не съм учил никакви бойни изкуства и като му отпрах един селски шамар седна на земята завалията и започна да плаче!
  • 40 гост

    0 0 Отговор
    За Айкидото е добре преди това да си минал през джудо, самбо.
  • 41 ицо

    0 0 Отговор
    За деца яйкидото е идеално спортно занимание
  • 42 Годжи

    0 0 Отговор
    Айкидото е супер занимание за духа и тялото, стига учителя ти да не ти обяснява че с него ще си непобедим и че само добрината ти те спира да пребиеш всички. Няма по лошо нещо от дете което се е скъсало от тренировки по айкидо и след това е натупано от първия тъпак. С брат ми се случи това и беше много разочарован че е имал такова мнение за уменията си. Не лъжете децата - това е долно!

    Коментиран от #47

  • 43 Един друг

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "cowboy":

    По първата точка - абсолютно прав си. На тепиха няма ръбове. На улицата колко народ изпука от ударена в бордюра глава... Лично аз знам за двама. И в двата случая, един в моргата и сума други по съдилищата защото всички са се правили на майстори.

    Човек в никакъв случай не трябва да участва в бой по улиците, защото или той може да пострада много лошо, или противникът. Пък на сутринта снощните бабаити веднага идват с адвокати и полиция и като те приберат за едро хулиганство или за причиняване на средна и тежка телесна повреда и прокурорът ти поиска няколко години ефективно, ще се видиш в чудо. Не говоря от личен опит, а от наблюдения на познати.

    За пистолета обаче не си прав. Всичко е въпрос на тълкование, адвокатски пинизи и оценка доколко е обществено опасна постъпката. Най-простото правило е, че ако си здрав, прав, без жена и дете до теб, които да пазиш и ако те нападне само един с голи ръце и видимо не с огромно физическо преимущество, ще е тъпо да го думнеш, а и после адвокатите ще те одерат жив откъм хонорари.

    Обаче ако те нападнат двама или повече, независимо с голи ръце или с мотики и не си бил в състояние да се оттеглиш без опасност, отвсякъде си в условия на неизбежна самоотбрана. Това, че ако те нападнел някой с нож и ти трябвало да отговориш съответствено с нож са легенди и глупости. Отговоръттрябва да е съизмерим на заплахата, а не на средството. Ако те нападат и е очевидно от намеренията, че ще ти причинят поне тежка телесна повреда или смърт и имаш пистолет под ръка - ти си на ход.

    Всички бойни изкуства са спортове. Предимството е, че ти дават умения, но недостатъкът е, че ти дават увереност. Навън боевете винаги са силно асиметрични. Затова единственият начин е постоянен ситуационен анализ и да не се вреш в рискови ситуации. Ако към това добавиш и пистолет на кръста, за краен случай - берекет.

    Единственият случай, когато съм попадал в потенциално опасна ситуация беше преди време на "Тракия". Вечерта по тъмно карах в дясната лента с към 120 и по едно време зад мен се залепи едно БМВ и като почна дълги, клаксон, притискане... Натиснах газта, то плътно по мен. Реших, че с тая висока скорост, само остава да ми бутнат в единя край колата, за да се завъртя и запремятам, та дадох мигач и срях в аварийната, а БМВто спря зад мен. От него излязоха 4ма то всяка врата и тръгнваха към мен. Взех инициативата, като също слязох, демонстративно си закачих кобура опред на колана да дясната ми ръка и онези застинаха. Било станало грешка, сбъркали ме с техен познат, незнам си какво и прочее глупости. Или беше някаква схема, или беше опит за грабеж. Нито знам, нито разбрах. Казах им, че за всеки случай като тръгна ще се обадя "на едни приятели" да им продиктувам номера на колата им, та по-добре да се откажат, ако решат да правят още грешки. Без да ги изпускам от поглед се качих и тръгнах, а те повече не ме настигнаха.

    Не знам доклоко айкидото е начин на живот, обаче пистолетът със сигурност е. Не ходиш на пиеш по барове вечер, не слизаш да се разправяш по кръстовища и се държиш вежливо дори и с простаците, щото в съда няма да звучи добре, ако си го провокирал ти и т.н.
  • 44 just гост

    0 0 Отговор
    Taka stava kogato si misli6 4e ima6 umeniq. Tva e edno na ruka a drugoto e, 4e pri pove4eto sportove ima pravila, pri edni e zabraneno zadurjaneto, pri drugi ufrqneto i t.n. a kato se po4nete s toq na ulicata toi ne gi e 4uval tiq pravila i si pravi kvoto si iska, a ti sedi6 i dava6 nazaeto i se 4udi6 6to ne e kato v zalata.
  • 45 бивш каратека

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Брус Ли":

    Състезанията, които е печелил?! Ах, да, състезанието по ча-ча, вярно е печелил състезания! Иначе, съгласен, бил е атлетичен, с много добър удар с ръка и крак, но има данни за посредственост що се отнася до граплинг и подобни! Чел съм му биографията, написана от жена му (Линда, по спомен), както и спомените на Чък Норис за работата с Брус Лий! И поглеждаме в Уикипедия, като навсякъде откриваме описание "киноактьор", " преподавател по кунг-фу и карате" и т.н., но не и "майстор по бойни изкуства". Извинявай, с цялото ми уважение към личността му и творчеството му, големият му успех идва с " операция дракон", т.е. поредния филм...Спомням си, че се е бил заел да популяризира кунг-фу, е, успял е!
  • 46 TanSau

    1 0 Отговор
    Ако се обърнете към историята ще разберете че Морихей Уешиба е вземал да обучва хора на Айкидо само ако притежават висок дан в друго бойно изкуство днес всчико е за пари.
  • 47 Ами годжи

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Годжи":

    Зависи как е научен и после колко време тренира ... ако си едва 4 - то кю и се пробваш срещу МС боксьор , най - вероятно да не ти се получи ...ако си добре натренирано 1 - во кю , на -вероятно да ти се получи ... ако си 8 -ми дан / имам предвид истински/, щети се получи ... въпрос на време и усилия ... и на талант донякъде.
    Лошото е , че напоследък започнаха да тренират само заради пари и се получи свинщина ... и данове почнаха да дават едно към гьотфере и започва да ми намирисва на джудо номер две , щото дуждото от прекрасно бойно изкуство , го превърнаха в много тъпи неефективен боен спорт , а хората се вдъхновяват от състезанията ... истинското джудо - кодокан - гошинджутсу на практика се тренира все още, но няма състезания и затова хората си мислят ,че кастрираната грозотия дето я гледат на олимпийското татами е джудо, а то си представлява едно грозно дърпане ... а сега като им махнаха и техниките с крака направо си замяза на нищо.
  • 48 Когато

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Той":

    Когато почнете да правите разлика между бойно изкуство, боен спорт и система за самозащита тогава давайте мнение ... боксът, кик боксът и днешния спортен вариант на джудо са бойни спортове, а не бойни изкуства ... и на второ място поне аз не съм виждал да се е родил джудока , който да не се пробва да ме хване за ревера на кимоното , а като ме хване за ревера на кимоното отнася едно никьо и схватката свършва...ако изобщо разбирате за какво пиша , друг е въпросът, че никога акидоката, да не гооворим за майстор по айкидо не участва в състезания ...защото в състезанията има правила, а в айкидо няма ... ако в джудо състезание му направя коши наге през иккьо извеждане ще ме дисквалифицират , защото те такова извеждане за коши наге нямат ...и не че в джудото го няма , просто в това джудо го няма ... в истинското си го има.
    В ММА например са забранени манипулирането на малките стави на ръцете и ударите в гърлото ... в айкидо всички основни болкови ключове са върху ставите на китката, пръстите и лакътя ...е как да се състезаваш ... аре не пишете за нещо дето не го разбирате. Колкото до сенсей Германов .... той е един от малкото в България, който ще ви научи на истинско айкидо ... в България са не повече от 10 такива преподаватели ... специално Тенодкан е последовател на системата на Фумийо Тойода Шихан ... ефективно е , стига да си потернирал поне 115 -тина години и да правиш техниките както трябва.
  • 49 Ами ходи

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "уличен боец":

    Ами ходи в Тендокан дожо, горе на Околовръстното, помоли Сенсей Германов да си барнете един спаринг , снимай го на камера , че и ние да видим истински екшън...

    ПС. Майтапя се бе, по -добре не ходи ... Сенсей Германов , макар и последовател на айкидо , не е най -ревностния привърженик специално на "ай" ... не ми се ще да лекуваш вратни прешлени цял живот.
  • 50 Много точно

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Веселяка":

    Много точно ... право в десетката.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.