11 Февруари, 2015 19:02 14 721 17

Айкидо или как да променим света си...

  • айкидо-
  • тендокан доджо

 

Александър Симеонов

Ай-хармония, Ки-енергия, До-път. Път за хармонизиране на енергията. Това е Айкидо. А нима в голяма част от живота си не търсим именно това? Съвременният човек е притиснат от изискванията и амбициите на времето и на самия себе си. А на практика е достатъчно да осъзнаем, че истинският успех, щастие и пълноценност е в баланса. От своя страна Айкидо също е съвременно бойно изкуство, запазващо моралните традиции и изразяващо себе си чрез партниране. Неговият основател Морихей Уешиба (О Сенсей) към средата на миналия век е считан за един от най-силните мъже на Япония, но не заради своя ръст, а заради уменията си. Именно той в късните му години започва да формулира една идея, която десетилетия по-късно става изключително актуална в бизнеса, междуличностните отношения, семейството и изобщо всеки аспект на живота, а именно – „Аз печеля – ти печелиш“.
 
Един от късните ученици на Уешиба О Сенсей е Шихан Тойода – изключителен майстор, който посвещава живота си на разпространението на това бойно изкуство из целия свят. Точно в България се намира един от неговите най-дългогодишни ученици, който след смъртта му през 2001 година продължава делото му да развива и разпространява Айкидо по света. Това е Сенсей Германов. Притежава VI дан по айкидо и е първият българин носител на тази степен. С бойни изкуства се занимава от 1980 г., основател и шеф инструктор на Българска айкидо асоциация и Тендокан Айкидо Интернешънъл – международна организация с доджота в над 60 зали в САЩ (Чикаго, Бостън, Ориндж Каунти, Северна Каролина, Индиана, Вирджиния, Мичиган и Арканзас), четири зали в Полша, четири зали в Гърция (Атина и Лариса) и над 15 зали в България. Води семинари в България, САЩ, Гърция, Полша, Латвия, Словения, Сърбия, Македония, Хърватия, Обединените арабски емирства, Тунис, Оман.
 
Ненужността от съревнование не храни егото и това, което остава на личността е да пребори себе си. Такъв тип практика се случва по време на тренировките. Пълноценна и осъзната физическа дейност. Неизменно свързана с духовна практика и философия. Работа с оръжия, медитация и дихателни упражнения. Всичко това вместено в един завършен кръг. Естествено усещане за цялост насочено към простите неща като центриране, стабилност и дистанция, партниране, увереност и излъчване. Прости неща, от които имаме нужда всеки ден от живота. 
 
Тендокан Доджо се намира на адрес: гр. София, Бизнес парк София, Младост 4, ул. Рачо Казанджията 4, ет.1 (в сградата на Matrix Tower)
 
Търсете също на http://www.tendokandojo.com/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    1 0 Отговор
    Уникален спорт е айкидото. Той е за хора подсъзнателно изповядващи максимата "Здрав дух в здраво тяло"
  • 2 Ангелина

    0 0 Отговор
    Така е. Айкидото е супер занимание за духа и тялото, но е много важно учителят да знае какво прави. А сенсей Германов и респективно неговата школа са най-подходящите у нас за преподаване на айкидо.
  • 3 MaKaTa

    2 0 Отговор
    Дааам,този вид спорт определено е за по-интелигентни хора.
  • 4 бай

    1 1 Отговор
    5 години съм тренирал и по семинари с 8-ми дан сенсеи съм бил и съм се нагледал на простотия и излагация..."за да направим света по-добър, трябва да започнем от себе си" - само плямпат, ама нищо не правят...освен интриги и точене на егото...за толкова години съм видял 3-ма наистина стойностни хора, останалите са дезориентирани...абе разочарование

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай":

    Прав си донякъде, но за този Германов само добри неща съм чувал. А и школата му е идеална за деца.
  • 6 Skier

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай":

    Пет години много ли са според теб? Аматьор. За да изучиш и най-простия спорт ти трябват поне 15 години, за айкидото да не говорим. Там цял живот продължаваш да се учиш.

    Коментиран от #7

  • 7 бай

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Skier":

    Ами достатъчно са да видя кой какво представлява...теб те разбрах, че си по-аматьор и от мен. От твоето мнение нямам нужда - ти гледай себе си. А това, на каето е учил Морихей Уешиба, досега още никой от последователите му не е достигнал, даже и учениците му. Айде отговори защо, като си много вещ...
  • 8 бай

    1 0 Отговор
    АйКиДо наистина е много добро изкуство, дори за някои начин на живот...това е да си в хармония със себе си и със света. Но никой не учи на нищо духовно по залите. А това е най-важното.
  • 9 Gost

    0 1 Отговор
    долината на широките гащи
  • 10 Радослав Маринов

    3 0 Отговор
    Първият 6-ти ДАН във България по Айкидо е Светозар Ангелов.
  • 11 човека глис

    0 0 Отговор
    Ама не знам защо никой не споменава сенсей Николай Петков. Доджото е в Славия, човека е изключителен педагог. Ма забравих че това е платен репортаж, да...
  • 12 Gost

    0 0 Отговор
    Най-важното в айкидо е да израстнеш духовно и като те отупат да не ти пука

    Коментиран от #13

  • 13 Михайл

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Gost":

    не съм сигурен, че са много хората, които могат да отупат печен айкидист.
  • 14 Антон

    0 0 Отговор
    Хубаво е, че обръщате внимание и на такива спортове, защото не всичко в спорта се върти около футбола.
  • 15 Alex

    0 0 Отговор
    Да репортаж е, но не е платен! Сенсей Николай Петков го познавам и наистина е изключителен педагог. Освен него в България има още няколкостотин - май и тях ги пропуснах. Аз седнах и написах за моят учител, а ти "Глис" напиши за своя. Респект.
    Ghost - кефиш!
    P.S. - Айкидо не е спорт. Принципите в бойните изкуства са "малко" по-различни.
  • 16 Георги Андонов

    4 0 Отговор
    Аз смятам, че най-големият педагог и айкидока във България е Сенсей Светозар Ангелов.

    Коментиран от #17

  • 17 Tenyo

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Георги Андонов":

    Сенсей Светозар Ангелов е единственият български айкидо майстор.