Last news in Fakti

17 Март, 2015 08:35 1 148 3

Синьото дъно е достигнато. Има ли на къде да се дълбае още

  • синьо-
  • дъно-
  • левски

Преди 9 години на тази дата Левски победи Удинезе и се класира за 1/4-финал в ЛЕ, днес ще се бори за оставане в А група

Синьото дъно е достигнато. Има ли на къде да се дълбае още - 1
Снимка: БТА

16-ти март 2006 г. В една луда нощ отборът на Левски направи паметен обрат срещу Удинезе с 2:1 и достигна до 1/4-финалната фаза на турнира Лига Европа. Тогава 40 000 сини сърца щяха да сринат стадион „Васил Левски“. Други поне няколко милиона пък изживяха една от най-щастливите вечери в своя съзнателен живот.

16-ти март 2015 г. Левски не успя да стигне до място в първата шестица на А група и си осигури най-срамното класиране в историята на клуба. На стадиона ходят по няколко стотина души, а отборът носи много повече огорчения на своите фенове,от колкото радост. Сега Левски достигна историческото си дъно, по-малко от десетилетие, след като достигна историческия си връх. Въпросът е защо и кой е отговорен?

Отговорите са ясни на всички. Тодор Батков управлява безобразно клуба през последните няколко години.  След влизането на отбора в Шампионската лига през 2007 г. Батков си въобрази, че той може сам да решава спортно техническите въпроси, свързани с него. На бърза ръка уволни Станимир Стоилов и Наско Сираков и превърна един клуб, който беше еталон за организация и финансово управление у нас, в един пълен батак. През 2007 г. Левски беше самоиздържащ се клуб, през 2015-та е организация пред фалит, стигнала до там да събира дарение от феновете, за да се добере до лиценз за участие в европейските клубни турнири.

Батков сменяше треньори и спортни директори като носни кърпи. Купуваше и разкарваше играчи. Заплашваше и се звереше, че без него този клуб няма да съществува. И така до днес, когато мило и спокойно обяснява, че май се е взел прекалено на сериозно.

Но да не забравяме и други голям виновник. Ако Тодор Батков е виновен за организационния хаос на „Георги Аспарухов“, то Георги Иванов е отговорен за спортно-техническата разруха в отбора. Гонзо стана спортен директор за пръв път през 2009 г. и много бързо си пролича, че не става за тази работа. Той наследи готов отбор – шампион, сглобен от Емил Велев и Даниел Боримиров, възползвали се от основите, оставени им от Стоилов и Сираков. И общо взето го разруши. Гонзо е отговорен за всички вредни явления, които  докараха Левски до днешната плачевна ситуация. Той отряза пътя на юношите към първия отбор. Той започна ужасяващата практика на непрекъснатото привличане и гонене на футболисти в първия отбор. В годините на неговото управление в Левски сигурно бяха сменени футболисти, достатъчни да оформят поне 10 отбора.  Заради това и днес клубът е в ужасяваща финансова криза. Защото докато имаше пари се плащаше за трансфери, а после се плащаха неустойки на изгонените футболисти.

Георги Иванов стана известен като кошмара на всеки треньор. Обществена тайна е, че неговата амбиция да бъде треньор на Левски е погубила не един и двама наставници. С Гонзо на чело, „сините“ не са имали нито един треньор, който да изкара цял сезон. Да, Ясен Петров бе начело през целия сезон 2010-2011. После обаче се оказа, че още през зимата Иванов е започнал да води тренировките на отбора, а Петров е бил просто фигурант. Такова унижение трудно може да се преглътне. Гонзо си назначаваше треньорите, после решаваше, че не стават и си заемаше сам треньорското място в отбора. Същото се повтори и през този сезон. Той назначи Пепе Мурсия и го уволни след три мача, защото му се бил предоверил. След това преведе отбора през един безумен полусезон, като вечното оправдание беше, че Мурсия не бил провел правилна подготовка. Второто оправдание беше, че футболистите не били качествени, нищо, че той сам си ги привлече, а накрая се стигна до оправданията за липса на средства.

Фактът е един. Георги Иванов е бил директор в Левски между 2009 и началото на 2012 г. и от средата на 2014 г, до ден днешен. В този период „сините“ нямат нито един спечелен трофей. За този период те не са изградили нито един юноша, който да се наложи в първия отбор. Изключение прави може би само Божидар Краев. В този период те бележат непрестанен регрес в представянето си, водейки клуба към плавен финансов колапс. Но Георги Иванов продължава да стои на „Герена“ и да твърди, че той е човекът. Да, сещаме се за онези класирания в групите на Лига Европа през 2009 и 2010 г., но те бяха по-скоро следствие от работата на Стоилов и Сираков, от колкото реално постижение на Иванов.

И сега идва въпросът. През 2007 г. Стоилов и Сираков бяха уволнени, защото Левски беше втори в класирането на 16 точки зад ЦСКА. Имаше и един провал в Европа с Тампере. Тогава обаче се градеше един отбор на Левски с група много млади играчи, голяма част от които юноши. Днес Левски е на 7-мо място в класирането, на 10 точки зад ЦСКА. Отборът е пълен с безперспективни чужденци и няма много изгледи за повторен възход.  Защо обаче Гонзо продължава да си пази поста, след като Стоилов и Сираков бяха уволнени за далеч по-добро представяне. Самият Гонзо постоянно пледира със своето мъжкарство, но така и не намери такова, че да си подаде оставката. Защото за състоянието на тима е виновен той. Той направи селекцията, той привлече футболистите и той беше треньор на отбора през по-голямата част от сезона. Той допусна нелепи загуби на точки срещу Берое, Марек, Литекс, Черно Море и Локомотив Пловдив. Той докара тима до там, че днес да има положителен баланс срещу само няколко отбора в А група.  Но естествено се ослушва и гледа да се покрие.

Факт е, че в неделя Ботев Пловдив победи с 2:0 ЦСКА с един куп играчи, изгонени от Левски. Иван Цветков беше натирен от „Герена“ като безперспективен, а днес е най-добрият нападател в А група. Мариян Огнянов беше изгонен, защото не бил се развивал правилно. Днес е един от най-качествените плеймейкъри у нас. Лъчо Балтанов сума ти време се мъчеше да се върне в Левски, а беше натирен от Гонзо още в началото на сезона, за да могат да се налагат Бедоя и Сърмов. Днес Балтанов е най-важният футболист в селекцията на Ботев. И още, и още. Дали от ЦСКА са легнали в Коматево, това няма абсолютно никакво значение. За всичко са си виновни хората от Левски, които продължават да се тюхкат и да проклинат лошия късмет.

Жалко само за Стойчо Стоев. Човекът се съгласи да вади кестените от огъня, но се насади на такива пачи яйца, че чак може да ти стане жал за него. Преди около година той играеше мачове срещу Лацио и Валенсия с отбора на Лудогорец, а днес ще джитка мачлета с Марек и Хасково. Трябва да му се признае, че през зимата е успял да изгради някакво лице на отбора, който изглеждаше прилично в първите си мачове от А група. Трябва да се каже и че той няма никаква вина за случилото се. Но като нищо господин Иванов може да излезе с извинението, че за изпадането от първата шестица е виновна онази загуба от Лудогорец и да си измие ръцете със Стоев. Добре ще е той да поработи повечко на „Георги Аспарухов“, но господата Иванов и Батков не търпят компромиси, когато не става дума за техните собствени дела.

Какво ще става с Левски от тук нататък? Винаги съм твърдял, че спасението за „сините“ е в тяхната школа. Време е да започне налагането на юноши, което бе започнало още в края на миналия сезон. Господин Иванов обаче реши, че то не му се нрави и заби повечето от тях в трета глуха. Трябва да се каже, че с братята Цоневи, Мики Орачев и Владислав Мисяк Елин Топузаков успя да изкара Левски поне до 6-то място и между другото спечели по един мач срещу Литекс и Локомотив Пловдив. Нещо, което не се отдаде на Гонзо през тази година. Сега е време от Левски да разберат, че резултати на момента няма как да бъдат постигнати. Дори да се стигне до триумф за купата, нещата няма да се променят. Нужно е да се даде начало на една дългосрочна стратегия за поне следващите 3 години. Стратегия в основата, на която да застанат млади футболисти от школата, чрез чието развитие Левски да се тръгне. За проект като този на Лудогорец пари няма, а потенциалът на клубно ниво е твърде скромен. Ще има ли промяна, предстои да видим. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BENZ

    0 0 Отговор
    batkov van
  • 2 Shmeker

    0 0 Отговор
    Да, след този период изгониха Мъри и почнаха да сменят треньорите на 2 месеца. Не става така.
  • 3 facksoccer

    1 0 Отговор
    И преди и сега смело мога да кажа, че Гонзо беше слаб футболист, който ставаше само за мачлета във уговореното ни първенство, а като треньор и ръководител е дори далеч под 0. Проблема в нашия футбол е, че уговарянето....,уреждането....,бутането....,налагането на некадърници, както футболисти така и треньори все (наши) момчета води до омраза. А когато омразата , злобата ,и завистта са движещи разрухата е неизбежна. Мисля ,че отбори като Левски и ЦСКА заиграят с отбори като Миньор и Оборище и стадионите започнат да се пълнят, преди всичко заради вярната публика на последните 2 отбора , но да не забравяме ,че и те са фенове на някой от така наречени грандове , футбола ще започне на чисто и ще има прогрес. Е......... може и да греша. :)