15 Май, 2015 06:28 7 819 4

Какво се случва с Реал Мадрид

  • реал мадрид-
  • случва-
  • какво

В началото на годината това беше най-добрият отбор в света, а сега е на път да завърши сезона без голям трофей

Какво се случва с Реал Мадрид - 1
Снимка: БТА/AP

21-ви декември 2014 година.  Реал Мадрид спечели световното клубно първенство след победа с 2:0 над аржентинския Сан Лоренсо. По това време „кралският клуб“ беше безспорно най-силният отбор в света.

„Белият балет“ практикуваше впечатляващ нападателен футбол. Всичко в играта на отбора изглеждаше като програмирано от компютър. Кристиано Роналдо вече беше сигурен носител на „Златната топка“ и вече изглеждаше като големият фаворит за приза през следващата година. Общо-взето, всичко в Реал беше цветя и рози. И имаше защо. Просто отбор с крила като Кристиано Роналдо и Гарет Бейл, нападател като Карим Бензема и халфове като Тони Кроос, Хамес Родригес и Лука Модрич няма как да е нещо по-малко от впечатляващ.

Само 5 месеца по-късно Реал е в тотално различен свят. В началото на годината феновете на „белия балет“ мечтаеха за защита на трофея в Шампионската лига и дори евентуален требъл. Тогава Реал имаше 5 точки преднина в испанското първенство пред преследвачите от Барселона. Днес отборът е изправен пред реалната заплаха да завърши сезона без голям трофей.

С течението на сезона формата на Реал непрестанно спадаше, постепенно отборът загуби преднината си пред Барса и вече само два кръга преди края на шампионата изостава на 4 точки. Върхът на всичко беше отпадането от 1/2-финалите на Шампионската лига след загуба и равенство срещу Ювентус. През сезона пък мадридистите отпаднаха от турнира за Купата на краля след загуба и равен с Атлетико Мадрид, а малко по-късно загубиха с 4:0  също от „дюшекчиите“. Въпросът е как само за няколко месеца този отбор се срина от върха до дъното?

В крайна сметка се оказа, че Реал е прекалено зависим от определени индивидуалности. Феновете на отбора обичат да повтарят, че той е бъкан от звезди и че ничия липса не е фрапантна. Оказа се обаче, че това въобще не е така. Видимо е, че за вкарването на голове се разчита прекалено много на Кристиано Роналдо. Безспорно гениален футболист и велик голмайстор. Дори и той обаче има периоди, в които е извън форма и мачове, в които не е в кондиция. А когато това се случи, явно няма кой да го замести. В последния мач срещу Ювентус португалецът въобще не беше впечатляващ. Да, вкара един гол от дузпа, но реално далеч не оказа онова влияние, което всички очакват да носи върху отбора. Точно в такива моменти за Реал сякаш няма кой да вкарва. Цялата голова мощ на Реал е съсредоточена върху Кристиано и когато на него не му тръгне за останалите вече става трудно.

Оказва се обаче, че основният фактор в този отбор е Лука Модрич. Роналдо е голямата звезда, но Модрич е онзи елемент, който събира в едно всички фактори за успеха на Реал Мадрид. Без него в този отбор просто има дупка, която няма как да бъде запълнена. В мачовете срещу Ювентус Реал игра много добре по крилата и когато имаше пространства да атакува на скорост.  Отборът обаче издишаше в средата, защото го нямаше онзи футболист, който да държи топката и да я разпределя по най-правилния начин. Така и самият отбор изпитва трудности в преливането от нападение в защита.

Треньорът Карло Анчелоти също допусна някои грешки. Видимо е, че той не ротира достатъчно добре своите футболисти. Общо взето сезонът беше изкаран с една група от около 15 футболиста, като за някои постове въобще нямаше алтернатива. Карим Бензема е единственият класен нападател в този отбор. Неговата резерва е Чичарито, който макар и да вкара някои важи голове през последните месеци е много далеч от класата на „кралския клуб“. Няма и реална алтернатива на Модрич, който през последните месеци е постоянно измъчван от контузии.  Известно време Анчелоти успешно компенсираше липсата му с Иско, който обаче има проблеми в дефанзивен план. Той е прекрасен офанзивен халф, но не му е лесно да изпълнява дефанзивните фунцкии, нужни за играта в центъра. Самият треньор на Ювентус – Масимо Алегри призна, че е насочил вниманието на своите футболисти специално към играта в дефанзивен план на испанеца.

В Реал просто имат огромен проблем в баланса на своя състав, колкото и звезден да изглежда той. В халфовата линия има четирима типични плеймейкъра. Кроос, Модрич, Иско и Хамес Родригес. И четиримата са по-скоро с офанзивни наклони. Няма обаче типичен опорен халф, който да покрива защитата. Такъв е Кедира, но през този сезон той не получава шансове за изява.  За това и често защитници като Рамос и Пепе трябва да влизат в тази роля. Много от бранителите на отбора пък се увличат прекалено много в атака, без да има някой от крилата, който да ги покрива.

Причината за тези проблеми се корени в селекцията. Съмнително е обаче до колко самият Анчелоти е имал думата при привличането на нови играчи. Всеизвестно е, че той отчаяно искаше да запази Ди Мария, който беше прекрасна алтернатива на Модрич. Аржентинецът обаче беше продаден през лятото, за да се осигурят пари за трансфера на Хамес Родригес. В същото време беше освободен и Шави Алонсо, за да се открие място за Кроос. Качествен нов нападател така и не беше привлечен, а по скоро номерът беше отбит с привличането на Чичарито. Когато става дума за трансфери, в Реал по-скоро работят като голяма компания, а не като футболен клуб. Привличат се големи звезди, без да се взима предвид балансът в състава. За всички е ясно, че и Анчелоти не е основния фактор при привличането на футболистите. Ясно е, че в Реал се привличат звезди на високи цени, които не винаги са най-нужните играчи за отбора.

Очевиден беше спадът във формата на отбора след Нова година. Футболистите сякаш изглеждаха не достатъчно мотивирани. Голямата цел при събирането на новата звездна селекция на този отбор през 2009 г. беше спечелването на 10-та титла в Шампионската лига. Тя бе спечелена и сякаш ерата на развитие за тази селекция приключи. Футболистите постигнаха голямата задача и допълнителните трофеи идващи след нея, което сякаш се отрази на тяхната мотивация.

Непрекъснато се носят и слухове за проблеми в съблекалнята. Бейл се опитва да оспори мястото на Роналдо като звездата на тима. Иско не е доволен, че трябва да е резерва на Хамес Родригес. Касийяс има проблеми с феновете заради неубедителните си игри. През миналия сезон Анчелоти успя да събере всички тези големи индивидуалисти в един прекрасен колектив, което донесе и Десетата. Да, Реал Мадрид спечели Шампионската лига на базата на прекрасно отборна игра, а не на супер индивидуални изяви, колкото и голове да вкара Роналдо. В крайна сметка през миналата година той отсъства в някои наистина важни мачове, които Реал спечели на базата на колективна игра. Сега тя сякаш отново липсва. Всеки в отбора се опитва да играе нещо свое си, без да полага особени усилия да го напасне към стила на останалите. Не е изненадващо, че „белият балет“ беше победен от отбор като Ювентус, който разполага с по-слаби индивидуалности, но който може да практикува изключително колективен и тактически издържан футбол.

Най-вероятно през лятото ще има промени. Ще бъдат привлечени нови и още по-скъпи футболисти. Вероятно ще има и нов треньор. В „кралският клуб“ обаче явно имат нужда от нова философия, ако искат да се върнат на върха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    1 0 Отговор
    роналдо
    не е ли дузпа майстор?

    Коментиран от #2

  • 2 666

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ддд":

    не. гелмайстор.
  • 3 гуест

    1 0 Отговор
    Липса на мотивация, проблеми с контузените(Модрич), грешките на Анчелоти, реално в оптимален състав са играли 1/3 от времето... Реал не е Роналдо, Барселона не е Меси разберете го това..
  • 4 МАК

    0 0 Отговор
    Те по принцип всички играят за много пари, но на тия вече май в повечко са им дошли. Пълна липса на мотивация. С дузпи искат да се борят за титла. И то спорни.