Last news in Fakti

4 Юни, 2015 09:55 876 0

Бивш деятел на ФИФА призна, че е взимал подкупи за Мондиала в ЮАР през 2010

  • фифа-
  • подкупи-
  • чък блейзър

Чък Блейзър заяви, че той и други висши членове на организацията са приемали рушвети за отдаването на права на събития между 1996 и 2003

Бивш деятел на ФИФА призна, че е взимал подкупи за Мондиала в ЮАР през 2010 - 1
Снимка: БТА/AP

 

Бившият висш чиновник на ФИФА Чък Блейзър призна, че той и други служители от върха на организацията са приемали подкупи във връзка с избора на ЮАР за домакин на Световното първенство през 2010 г., съобщи Би Би Си.

Човекът, който стои зад масовите арести на висши служители на ФИФА признава, че е приемал подкупи свързани и с други събития, провели се между 1996 и 2003 г.
Тези данни идват след разкриването на преписи от изслушване през 2013 г., в което 70-годишният бивш генерален секретар на КОНКАКАФ се признава за виновен по 10 обвинения.

Показанията на Блейзър застанаха в основата на мащабна операция на ФБР, в следствие на която през миналата седмица бяха повдигнати обвинения на 14 души, които са настоящи или бивши висши деятели във ФИФА. Срещу тях са повдигнати обвинения за приемането на подкупи от $ 150 млн. в период от 24 години. Разследването доведе до оставката на президента на ФИФА Сеп Блатер.

„В началото на 2004 г. и до 2011 г. аз и други членове на Изпълнителния комитет на ФИФА се съгласихме да получаваме подкупи във връзка с избора на ЮАР за домакин на Световното първенство през 2010 г. Ние се съгласихме да приемаме рушвети и за отдаването на правата за събития през 1996, 1998, 2000, 2002 и 2003 г.“., заявява Блейзър.

Той е бил задържан от властите в Америка по обвинения за укриване на данъци, като се е съгласил да сътрудничи в разследването за злоупотребите във ФИФА. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА