Last news in Fakti

4 Юни, 2015 23:22 1 180 0

ФИФА платила 5 милиона на Ейре, за да избегне съд

  • фифа-
  • съд-
  • ейре-
  • ирландия-
  • 5 милиона-
  • заем-
  • платила-
  • джон дилейни

Разкритието направи шеф на ирландската футболна асоциация

ФИФА платила 5 милиона на Ейре, за да избегне съд - 1
Снимка: БТА/ AP

Скандалните разкрития за ФИФА следват едно след друго. Днес стана ясно, че световната футболна централа е платила 5 милиона долара компенсация на ирландската футболна асоциация (FAI), за да избегне съдебно дело.

Изпълнителният директор на FAI Джон Дилейни разкри пред RTE, че страната му е получила компенсация заради скандалния гол на Франция във вратата на Ейре в квалификациите за световното първенство през 2010 година в ЮАР.

През месец ноември 2009 година двата тима се изправиха един срещу друг в плейоф за класиране на Мондиала. На реванша в Париж гостите поведоха след гол на Роби Кийн и се стигна до продължения (след като в първия мач „петлите” биха с 1:0), в които Франция вкара скандален гол. Тиери Анри овладя с ръка излизаща топла на метри от вратата на гостите и подаде към Галас, който класира тима за надпреварата в Африка.

„Чувствахме, че имаме основание и право да съдим ФИФА заради този гол”, сподели Дилейни, заявявайки също така, че е отнесъл въпроса лично до Сеп Блатер (б.а. швейцарецът подаде оставка във вторник след огромния корупционен скандал, разтърсил ФИФА). „Стигнахме до споразумение”, каза Дилейни.

От ФИФА потвърдиха, че са платили въпросната сума след отпадането на Ирландия от Франция в плейофа за Мондиал 2010.

„Ню Йорк Таймс” пише, че 5-те милиона долара са били платени за изграждането на стадион в Република Ирландия. Интересното е, че УЕФА (европейската футболна централа) също е дала пари за същия стадион.

Условието на ФИФА е било „заемът” от 5 милиона да бъде върнат, ако Ейре се класира за световното през 2014 година (проведено в Бразилия). Страната обаче не успя да го направи, а ФИФА опрости дълга заради „финансовото положение, в което се намира FAI”.

Футболният анализатор на ESPN Габриеле Маркоти определи цялата ситуация като „странна”, тъй като не е ясно какви съдебни претенции може да има дадена страна към решение (вече свирено и отминало) на съдия и защо чак сега се прави това признание.

„Как така FAI получава 5 милиона и никой не забелязва това нещо? Намирам за невероятно твърдението, че ФИФА е платила компенсация на някого, който се е оплакал от решение на рефера”, сподели Маркоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА