Last news in Fakti

2 Август, 2015 12:30 1 181 1

Допинг проби попаднаха в ръцете на медиите

  • допинг-
  • медии-
  • скандал

Голям скандал се заформя след като 800 атлети са с подозрителни резултати

Допинг проби попаднаха в ръцете на медиите - 1
Снимка: БТА/XINHUA

Битката с допинга продължава да бъде много трудна.

Назрява нов грандиозен скандал в световната лека атлетика, след като две големи западни медии се сдобиха с резултатите от 12 359 кръвни проби, взети от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) от над 5000 спортисти в период от 11 години, съобщи днес Би Би Си.

Резултатите са на разположение на британския вестник "Сънди таймс" и на германския тв канал ARD (А Ер Де). Анализирането им от учени показало, че пробите, дадени от над 800 атлети, "силно намирисвали" на допинг или на "нещо ненормално", твърди Би Би Си, като отбелязва, че също има достъп до тези документи.

Макар че кръвни проби, които са "извън нормата", сами по себе си не са доказателство за употреба на допинг, публикуването на данните ще постави в конфузно положение ИААФ само месец преди световното първенство по лека атлетика в Пекин.

ИААФ въведе през 2009 г. биологични паспорти в този спорт като част от контролния режим на тестирането за допинг, което позволява да се откриват ненормални отклонения в броя на червените кръвни телца.

Спортисти, най-вече в колоезденето, прибягват до кръвопреливания и до стимулиращото вещество еритропоиетин (ЕПО), за да увеличат броя на червените си кръвни телца с цел да подобрят капацитета си при състезания, изискващи голяма издържливост.

Според Би Би Си една трета от медалите в такива спортове на олимпийски и световни шампионати между 2001 и 2012 г. са спечелени от спортисти, чиито кръвни проби са "подозрителни".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maurice

    0 0 Отговор
    Според Би Би Си една трета от медалите в такива спортове на олимпийски и световни шампионати между 2001 и 2012 г. са спечелени от спортисти, чиито кръвни проби са "подозрителни".

    Поправка! 3/3 от медалите на тези форуми са спечелени от спортисти с положителни допинг проби, а не подозрителни! Няма как да си дори на полуфинал на ОИ без да си назобан,кой повече, кой по-малко. Тук не изключвам нито един спорт. Ако се пуснат пробите взети преди 10 години на днешните машини, ще закрият спорта. Футбол, тенис, колоездене, ....... голф, шахмат!