Last news in Fakti

16 Септември, 2011 20:10 884 2

Лотар Матеус: как да го взимаш насериозно?!

  • футбол-
  • лотар матеус

Лотар Матеус - преди футболист от световна класа, сега... звезда на жълтата преса. Ще успее ли да заслужи уважението на футболната общественост, начело на българския национален отбор по футбол? По всичко личи, че няма, пише „Дойче Веле”.

Отново сякаш целият свят е срещу Лотар Матеус. Докато България се готвеше за мача си с Швейцария, злите езици вече работеха срещу германския треньор. Отборът му загуби всякакви шансове за Европейското първенство догодина. След поражението от Англия и в двубоя в Базел Матеус се бореше единствено да запази мястото си. То обаче сериозно се разклати, след като "кръстоносците" отвяха "лъвовете" по безапелационен начин, четем на страниците на "Зюддойче Цайтунг”.

В Германия никой не възприема Матеус насериозно. Дори по случай 50-тия му рожден ден медиите едва ли не се надпреварваха да го осмиват и да припомнят на аудиторията злополучните му изказвания, превърнали се в бисери. ("Един футболист трябва с пълна концентрация през всичките 90 минути да мисли за ...следващия мач"). От 10 споменавания на името му 8 ще са свързани с многобройните му любовни афери и провали като треньор. А някога полузащитникът бе култ. Като играч и на клубно, и на национално ниво, той бе една от гордостите на футболна Германия. Мечтата му обаче да продължи кариерата си и като успешен треньор не само не се сбъдва, а сякаш все повече се отдалечава.

Медиите му виновни...

2011 трябваше да бъде годината на възстановяване, в която чрез работата си с българския национален отбор той най-сетне щеше да се квалифицира за германската Бундеслига. Да поеме някой германски отбор и да престане да бъде обект на дюдюкания и вицове. Да, ама не. В едно интервю той хвърля вината за кривия си образ в германското общество върху медиите и съответно върху хората, които вярват на всички писания за него. "Да, казва Лотар, за всичко това нося и аз вина, но при други личните им прегрешения минават и се забравят, при мен не. Например Франц Бекенбауер, който има извънбрачно дете, но никой не го обвинява за това."
Франц Бекенбауер обаче е преживял и други времена, например в края на 1970-те години, когато медиите го обвиняват в снобизъм и суета и че прекарва повече време по червените килими, отколкото да се занимава с футбол. "От идол до рекламно момче", пише тогава "Зюддойче Цайтунг", а сп. "Шпигел" оповестява, че никой друг "кайзер" не е падал толкова ниско от времето на Вилхелм Втори насам.
Паралелите между двамата са очевидни, но Бекенбауер успява да се върне, да стане световен шампион като треньор на Бундестима през 1990-та и да се превърне в най-уважаваната футболна личност на Германия, какъвто е и до днес. А Матеус? Трудна работа.

За предпочитане - червените килими

В България той беше конфронтиран с непозната му реалност, със страна, затисната от корупция и безработица, с лоши пътища и подкупно футболно ръководство, пише "Зюддойче Цайтунг" и продължава: Задачата му не е никак лесна. Целта на треньора и неговия агент Вим Фогел е да излезе от страниците на булевардната преса. А това най-добре ще се получи чрез успехи във футбола. Това го съветват малцината, които вярват в него като треньор, сред които са Франц Бекенбауер и президентът на Байерн Ули Хьонес.
Въпреки ценните съвети и искреното намерение, Матеус не може да се откаже от червените килими и обективите на фотоапаратите, защото подобно на друг бивш идол, а именно Борис Бекер, Лотар е превърнал известността си в нещо като професия. Може и да е неприятно да ти се смеят, но честата ти поява в пресата ще ти осигури ако не уважение, то поне рекламни договори. А от пари всеки има нужда, нали?!

 

Снимка: Уикипедия
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Слушай Бе ПЕРУКА/Михайлов/дбре се уреди в ФИФА,махайте се от там бе негодници,нека други хора поведат българския футбол.
    Хората искат да гледат футбол и да напълним стадионите.Дано
    да се задавите във футболната федерация с тази лапачка и на
    един от Вас на гроба да му напишем умря от ЛАПАНЕ.
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Ако трябва МИХАЙЛОВ да ходи да сменя презерватите на ПЛАТИНИ
    но поне малко и той да има авторитет.Стига си клякал бе БОБИ.