Last news in Fakti

5 Октомври, 2011 09:17 1 592 0

УЕФА разследва БФС за расистките изцепки на мача с Англия

  • футбол-
  • уефа-
  • бфс-
  • расизъм
УЕФА разследва БФС за расистките изцепки на мача с Англия - 1
Снимка: БГНЕС

 

УЕФА са започнали дисциплинарното разследване срещу Българския футболен съюз във връзка с жалбите на Англия за предполагаеми расистки обиди от домакинските фенове в двубоя между двата тима миналия месец.

Срещата, завършила 3:0 в полза на англичаните, се игра на Националния стадион „Васил Левски” и бе част от квалификациите за Евро 2012.

Според правилника, УЕФА може да наложи глоба на България или дори да забрани мачове пред публика. Това е петият път, в който англичаните са подавали официална жалба пред УЕФА за расистки ругатни в последните 10 години.

Веднага след мача през септември Футболната Асоциация на Англия съобщи, че е докладвала предполагаеми расистки нападки от българската публика към крилото на Трите лъва Ашли Йънг по време на евроквалификацията между двата тима.

Веднага след края на злополучния за „трикольорите” мач, английските журналисти, отразявали срещата у нас, побързаха да се оплачат от поведението на феновете ни.

Водещите британски коментатори споделиха след двубоя чрез социалната мрежа Twitter, че маймунските звуци, по адрес на Ашли Йънг са били “отвратителни”. 

Самите английски футболисти пък започнаха собствена кампания срещу расизма след случилото се в София.

Трите лъва излязоха в една от тренировките си преди вече изиграния мач с Уелс, носейки ленти на ръцете, на които пишеше „Изритайте расизма от футбола“.

В. „Дейли мейл“ съобщава, че ще се вземат предвид и хвърлените от българските фенове факли при загубата на тима ни с 0:3 в София. Според английския вестник решение по случая ще бъде взето следващия четвъртък, като в това време ще тече и самото разследване.

През 2008 година Хърватската футболна федерация бе глобена с 15 000 паунда за расистки обиди към Емил Хески. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА