Last news in Fakti

14 Декември, 2015 23:00 1 423 1

Политиката се пренесе във футбола

  • футбол-
  • политика-
  • фенербахче-
  • локомотив москва-
  • русия-
  • турция-
  • лига европа-
  • жребий

Фенербахче срещу Локомотив или Ердоган срещу Путин

Политиката се пренесе във футбола - 1
Снимка: БТА/ AP

Ако преди години футболният запалянко бе разгледал обстойно жребия за Лига Европа, едва ли щеше да обърне внимание на сблъсъка между Фенербахче и Локомотив (Москва).

Конюнктурните промени на политическата карта, обаче, се пренасят и на футболния терен. Жребият за втория по сила клубен турнир на Стария континент – Лига Европа – отреди един срещу друг да се изправят турски и руски отбор.

Свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребители Ф-16 оказа огромно влияние върху отношенията по оста Москва – Анкара. Не само бизнесът, дипломацията и политиката, пострадаха. Пострада и спортът.

В края на месец ноември фенове на руския баскетболен отбор „Автодор“ от Саратов издигнаха огромен банер, гласящ „предатели“ на мач срещу турския Бешикташ.

Редица руски отбори отмениха зимната си подготовка в Турция. Веднага след изтегляне на жребия асоциацията в главата на футболните фенове по целия свят не беше „Фенербахче срещу Локомотив“, а „Ердоган срещу Путин“.

Без съмнение ни предстои интересен сблъсък на футболния терен. По-интересно обаче ще бъде извън терена. Интересен е въпросът дали ще бъдат допуснати гостуващи фенове в Истанбул и Москва. Решението е на УЕФА. А УЕФА отдавна се ангажира с политически решения.

Подобно бе разминаването на руски и украински тимове. Сега е ред да бъде наложено ембарго и по оста Русия – Турция. Неизбежно е. Защото футболът не е капсулиран, той от десетилетия е политика.

Политиката се пренесе във футбола


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щ8еъ

    0 0 Отговор
    Когато става дума за футбол, Русия може да прави само онова, което прави вятъра! В политиката, ролите се разменят!