Last news in Fakti

22 Декември, 2015 15:05 1 568 0

Renault се завръща във Формула 1

  • renault-
  • формула 1

Към края на февруари 2016 г. ще бъдат завършени тестовете на новия болид на отбора

Renault се завръща във Формула 1 - 1

Renault и дъщерната компания на Genii Capital SA - Gravity Motorsport S.a.r.l са финализирали сделката по закупуването на контролния пакет от акции на отбора от Формула 1 - Lotus F1 Team Limited, става ясно от съобщение на френската компания.

Към края на февруари 2016 г. ще бъдат завършени тестовете на новия болид на отбора. Тогава се очаква да стане ясно под какво име ще се състезава отбора, така и неговата структура. В момента е ясно, че изпълнителният вицепрезидент на Renault и президент Renault Sport Жером Стол оглавява Lotus F1 Team Limited. Управляващ директор ще е Кирил Абитбул.

Френската компания отново се завръща във Формула 1. Между 1977 и 85 г. тя участваше чрез Equipe Renault Elf.

През 2000 г. Renault се върна във Формула 1 като купи отбора Benetton. През 2002 г. той беше преименуван на Renault F1 Team. През 2009–2010 г. Renault на два транша продаде акциите си на Genii Capital, която привлече като партньор Lotus Group. През 2012 г. брендът Renault изчезна от названието на отбора, който беше преименуван Lotus F1 Team.

Анализатори очакват дори във възстановения отбор на Renault във Формула 1 да се завърне и Ален Прост, който се състезаваше за Renault F1 през 1981–1983 г. Той дори се класира втори за сезона през 1983 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА