Last news in Fakti

10 Април, 2016 05:45 1 566 0

Леброн Джеймс - лицето на НБА

  • леброн джеймс-
  • нба-
  • визитка-
  • кливланд
Леброн Джеймс - лицето на НБА - 1
Снимка: БТА/АР

Националната баскетболна асоциация на Америка често създава образи, които остават завинаги във времето. Майкъл Джордан, Скоти Пипън, Денис Родман, Коби Брайънт са едни от примерите за това. Имената им са известни, дори на хората, които не се интересуват от баскетбол. 

Едно от тези имена е Леброн Джеймс. Той е звезда не само в тима си Кливланд, но той е и лицето на НБА. Въпреки, че настоящият сезон не е от най-добрите на Джеймс от статистическа гледна точка, той продължава да е на всички корици и в светлината на прожекторите. Кливланд ще се класира за плейофите и там сезонът на Леброн може да разцъфне. 

Леброн Джеймс е роден на 30 декември 1984 в Акрън, Охайо, когато майка му Глория Мари Джеймс е едва на 16-годишна възраст и тъй като биологическия му баща ги изоставя, отглежда сина си сама. По тази причина и досега той носи нейната фамилия.

От ранните си години в гимназията, той привлича вниманието на баскетболните скаути, които му предричат голямо бъдеще. Паралелно с баскетбола, младия Леброн тренира и американски футбол. Футболния му треньор в гимназията Франк Уокър, забелязва огромния спортен потенциал на Леброн и убеждава майка му да го вземе в семейството си, за да осигури нормална среда за развитие и посещаване на училище.

През 2003 е избран под номер едно в драфта от Кливланд Кавалиърс на едва 18 годишна възраст, ставайки едва втория играч в историята избран направо от гимназията под номер едно в драфта.

Още от първия си сезон в Кливланд Кавалиърс, Леброн бързо се превръща в безспорния лидер на отбора, като още в първия си професионален мач срещу Сакраменто Кингс, отбелязва 25 точки и чупи рекорда за най-много точки отбелязани при дебют. По-късно същата година в мач срещу Ню Джърси Нетс, Леброн бележи 41 точки, което се превръща в най-високият резултат за сезона. Статистиката му през този сезон (2003-2004) е 20.9 точки, 5.9 асистенции, и 5.5 борби средно на мач, но въпреки това Кливлънд не успяват да се класират за плейофите.

През сезона 2005-2006 Леброн най-накрая извежда отбора си до плейофите в НБА за първи път от 1998, бележейки средно по 31.4 точки, 7.0 борби, и 6.6 асистенции през редовния сезон. Кавалиърс стигат до втория кръг на плейофите, където губят от бъдещия шампион на Източната конференция Детройт Пистънс с 3:4 победи.

Следващия сезон 2006-2007 е най-успешния сезон за Леброн с екипа на Кавалиърс. Той успява да изведе отбора си до първи финал в НБА, загубен обаче катастрофално от Сан Антонио Спърс с 4:0.

На 8 юли 2010 подписва официално с отбора на Маями Хийт. През 2012 и през 2013 е с основен принос за втората и третата шампионска титла на отбора.

През юли 2014 година Леброн взима решение да се върне в родния си щат - Охайо и да играе отново за Кливланд, където е посрещнат като истински герой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА