Last news in Fakti

1 Юни, 2016 20:07, обновена 1 Юни, 2016 21:02 6 954 1

Пиронкова се бори, но загуби драматично

  • пиронкова-
  • четвъртфинал-
  • стоусър-
  • ролан гарос-
  • загуби-
  • бори

Българката изпусна редица шансове срещу Саманта Стоусър

Пиронкова се бори, но загуби драматично - 1
Снимка: БТА/АР

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова загуби драматично четвърфиналния си мач от Откритото първенство на Франция по тенис. Българката отстъпи пред Саманта Стоусър от Австралия с 4:6, 6:7 (6).

Българката имаше всички предпоставки да вземе нещо повече от двубоя и дори да достигне така заветния полуфинал, но нервите ѝ не издържаха в ключовите моменти. Цвети поведе с 4:2 гейма и 40:0 точки при сервис на съперничката си в откриващия сет, но Стоусър направи впечатляващ обрат.

Пиронкова успя да вкара втория сет в тайбрек, където поведе с 5:1, а по-късно и с 6:4 точки, но изпусна открилите се сетболи, а оттам нататък връщане нямаше.

За цялата среща двете си размениха по 21 печеливши удара. Пловдивчанката направи и по-малко непредизвикани грешки - 24, срещу 28 за опонентката ѝ, но късметът не бе на нейна страна.

Сет 1:

Пиронкова започна по-агресивно двубоя и веднага поведе с 30:0 при сервис на опонентката ѝ, но цели три непредизвикани грешки след това я лишиха от начален пробив - 1:0 за Стоусър.

Пловдивчанката обаче прекъсна лошата серия от разигравания с добър сервис още в следващия гейм. Повеждайки с 40:0 в точките, тя нямаше проблеми да изравни резултата - 1:1.

Цвети продължи да стои по-добре на корта и първият пробив стана факт в третия гейм - 2:1 за българката.

Битката в следващата част се ожесточи и двете се вкопчиха в няколко дълги разигравания при сервис на Пиронкова - 30:30. Последва нова непредизвикана грешка за най-добрата ни тенисистка, а Стоусър не сгреши при брейкбола - 2:2 гейма.

Колебливото подаване на австралийката продължи и в третия ѝ сервис-гейм, а Цвети получи две възможности за нов пробив - 15:40. 32-годишната Стоусър успя да изравни точките, но при третия опит Пиронкова проби за втори път в срещата - 3:2 гейма в нейна полза.

4:2 за българката! Няколко поредни грешки на Стоусър и красив бекхенд уинър по правата затвърдиха предимството на пловдивчанката в геймовете.

Подемът в играта на Цвети продължи и при подаването на австралийката, което доведе до 40:0 в нейна полза и три възможности за пробив, но 21-ата поставена в схемата направи пет поредни точки с добри първи сервиси и намали геймовете до 3:4.

След изпуснатите шансове в седмия гейм, Пиронкова се разконцентрира и допусна да бъде пробита за 4:4.

Колебанията ѝ продължиха и след това. Стоусър поведе с 40:0 на свой сервис, Цвети успя да се върне до 40:30, но все пак австралийката продължи серията си с трети, а след това и с четвърти пореден гейм в своя полза, за да затвори сета с 6:4.

Сет 2:

Ретур в аут на българката осигури първи гейм в сметката на Стоусър за втория сет - 1:0. Все пак българката показа подобрение в сервиса си и успя да прекъсне устрема на съперничката си, печелейки подаването си за 1:1.

Добрият начален удар на австралийката се "позагуби" в гледващия гейм, което откри две възможноси за пробив пред Цвети. Първата бе отразена, но при следващата 21-ата поставена в схемата направи непредизвикана грешка, излизайки на мрежата - 2:1 за Пиронкова.

3:1 гейма! Безапелационен сервис-гейм, спечелен на нула затвърди пробива на най-добрата ни ракета. Стоусър отговори подобаващо с "огледален" гейм при следващото си подаване - 2:3.

Първият сервис в играта на Пиронкова сякаш изчезна в шестия гейм на втория сет, а австралийката стигна до три брейкбола. Цвети успя да острази два, но все пак резултатът бе изравнен - 3:3 гейма.

Стоусър обсипваше българката с тежки форхенди от основната линия и именно това бе компонентът, който ѝ осигури аванс от 4:3 гейма. Въпреки загубената преднина, представителката ни не загуби концентрация и увеличи риска при ударите си от основната линия, вкарвайки значително повече сила. Това даде резултат и геймовете бяха изравнени - 4:4.

Страхотен бекхенд при 30:30 точки в следващия гейм отвори нова възможност пред Пиронкова, но тя бе отразена от австралийката. След това последва и най-дългото разиграване в мача - 22 удара. То бе спечелено от българката, но и този шанс за пробив бе заличен. Двете си размениха по още една точка, но след това първият сервис за пореден път спаси Стоусър - 5:4 гейма в нейна полза.

Въпреки разочарованието в предходния гейм, пловдивчанката запази увереност и спечели следващото си подаване на нула - 5:5 гейма. Съперничката ѝ обаче отговори по подобаващ начин на свой ред, за да поведе с 6:5 и отново да притисне Цвети до стената.

Най-добрата ни тенисистка не поддаде в ключовия момент и взе бързо сервис-гейма си, отново без да дава точка на опонентката си - 6:6 части.

Последвалият тайбрек във втория сет започна по прекрасен начин за Пиронкова. Натискайки австралийката от основната линия, тя успя да поведе с 5:1 точки, но силите ѝ не стигнаха за повече. Стоусър се окопити, намери първия си сервис и балансира играта си от дъното на корта. Цвети получи два сетбола при 6:4 точки в нейна полза, но съпреничката ѝ показа железни нерви и обърна развоя на сета, печелейки мача.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шефьор

    0 0 Отговор
    Догодина, иде и нейното време!