Last news in Fakti

10 Юли, 2016 12:54, обновена 10 Юли, 2016 20:28 1 261 0

Евро 2016 очаква своя крал

  • франция-
  • португалия-
  • евро 2016

ПШортугалия и Франция ще спорят на финала на турнира

Евро 2016 ни зареди с цял месец футболни емоциии и драматични мигове с любимите национални отбори. Сега е време за развръзката и коронясването на новия европейски шампион.

Испания сдаде трона, Германия, Англия, Италия и Белгия свалиха гарда и също напуснаха надпреварата.

Стана ясно още, че от очакваните приходи в размер на 1.93 млрд. евро, които турнира ще генерира, организацията на събитието струва на УЕФА 1.1 млрд. което оставя централа с 830 милиона чист приход.

Това обявиха от организационния комитет на турнира. Голяма част от приходите са от ТВ правата (1.05 млрд .евро), а останалите идват от различните спонсори (480 млн. евро) и билетите (400 млн. евро). 600 милиона ще отидат в 55-те федерации членки на УЕФА.

Така тази вечер ни очаква един много напрегнат финален двубой между тимовете на Франция и Португалия. Но кой ще се окичи с титлата?

Португалия загуби трагично финала на Евро 2004, когато сензацията Гърция попари домакините с 0:1. Кристиано Роналдо помни този трагфичен мач и ще даде всичко от себе изхода тази вечер да не бъде същият.

Голямата звезда на "мореплавателите" сподели преди мача, че иска да направи нещо запомнящо се с националната фланелка. Сега за CR7 е достатъчно да се разпише само още веднъж, за да стане еднолично голмайстор №1 на еврофиналите, след като в сблъсъка с Уелс Кристиано изравни рекорда на френската легенда Мишел Платини, с когото към момента делят върха в класацията с по 9 попадения.

Франция oт своя страна участва за трети път на финал на европейско, като не познава загуба на този етап от надпреварата. "Петлите" триумфират с титлата и през 1984 у дома, и 16 години по-късно в Белгия и Холандия.

Антоан Гризман e във върхова форма. Той вече се разписа на два пъти при победата с 2:0 над световния шампион Германия в 1/2-финалите.

Селекционерът Дидие Дешан най-вероятно ще заложи на същия стартов състав, който започна и в Марсилия. На върха на атаката ще бъде Оливие Жиру, подпомаган от по-задни позиции от Гризман.

Освен че играят пред своя публика, а у дома дори стените помагат, „петлите” са далеч по-добрите през годините.

Португалия не ги е побеждавала от 41 години. Последните 10 мача помежду им завършиха само с победи за „сините”.

Франция несъмнено е големият фаворит в този финал, след като спечели и двата турнира, на които бе домакин (1984, 1998). Подкрепяни от многобройната фенска маса, хората на Дешан трудно биха отстъпили трофея, а страховитата статистика от 16-0-2 на родна земя за Франция в мачове на СП и ЕП е повече от показателна.

Медиите във Франция съобщават, че Париж ще бъде под полицейска обсада в днешния ден. „Le Soir“ разкрива, че по улиците на града ще бъдат разположение 3400 полицаи, 1400 от които ще са жандармеристи. На покрива на „Стад дьо Франс“ ще има снайперисти, а над стадиона ще летят дронове. Влизането в града в деня на мача ще бъде невъзможно, информират още медиите във Франция.

Очаква ни една много напрегната вечер с финалния сблъсък на Евро 2016. Началният час е 22, а главен арбитър ще бъде Марк Клатънбърг. 41-госишният англичанин, по професия електротехник, наред с професионален футболен рефер, ще има честта да свири трети финал от началото на годината.

На 21 май той реферства решителния двубой за ФА Къп между Манчестър Юнайтед и Кристъл Палас (2:1 след продължения).

Въпреки негативните оценки за работата му на двубоя на „Уембли“, седмица по-късно Клатънбърг ръководи и финала на Шампионската лига, в който Реал (Мадрид) се наложи над Атлетико (Мадрид) с дузпи.

Сега задачата отново не е лесна, а многобройните фенове само може да се надяват съдийството да не бъде основната тема на разговор след решителния мач.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА