Last news in Fakti

29 Декември, 2016 19:40, обновена 29 Декември, 2016 21:03 963 0

Големите изненади от света на високите скорости през 2016

  • големите изненади-
  • света на високите скорости-
  • 2016

Алонсо оцеля по чудо, Розберг се пенсионира

Моторните спортове са смятани от много хора за силно предвидими, дори на моменти скучни.

2016 е още един пример, че това съвсем не е така и изненадите през този сезон бяха на лице в различните състезания от света на високите скорости.

GPUpdate.net предлага само малка част от тях.

1. Големият инцидент на Алонсо

Пилотът на Макларън Фернандо Алонсо претърпя ужасяваща катастрофа по време на състезанието за Голямата награда на Австралия.

Това наложи надпреварата да се прекъсне, докато бъдат почистени останките от болида на испанеца.

Инцидентът се случи в 17-ата обиколка на пистата, а освен Алонсо, в него бе замесен и пилотът на Хаас Естебан Гутиерес.

Двукратният световен шампион с Рено успя сам да излезе от болида си, въпреки че той се превъртя няколко пъти във въздуха, а след това се заби по ужасяващ начин в предпазната ограда край пистата.

2. Историческата победа на Верстапен

Тийнейджърът Макс Верстапен смълча всички с представянето си в състезанието за Голямата награда на Испания. Едва 18-годишният холандец изпревари всички фаворити и спечели първата си победа в старт от Формула 1. Младият пилот на Ред Бул се възползва от отпадането на Люис Хамилтън и Нико Розберг в първата обиколка след сблъсък между тях и постави рекорд. На 18 години и 8 месеца той счупи постижението за най-млад победител в старт от Ф1.

3. Тойота изпусна да запише първа победа в 24-те часа на Льо Ман

Тойота изпусна възможността да запише първата си победа в легендарното състезание 24-те часа на Льо Ман и в последните минути направо подари първото място на Порше, който постигна втори пореден успех.

Болидът на японската компания със състезателен № 5 водеше в надпреварата до последните 5 минути, когато Казуки Накаджима намали и обяви, че автомобилът няма мощност и спря на старт-финалната права.

Докато японецът опитваше да докара своята кола до финала, управляваният от Нийл Яни автомобил № 2 на Порше 919 Хибрид успя да вземе лидерската позиция и да постигне неочаквана победа.

Проблемът с колата на Накаджима позволи на болид № 6 на Тойота да завърши на второ място.

4. Александър Роси триумфира в Инди 500

Александър Роси спечели юбилейното стотно издание на прочутото състезание 500-те мили на Индианаполис. Пилотът на Андрети Херта, който миналата година беше резервен състезател на Маруся във Ф1, стартира от 11-та позиция.

В един момент той беше на последното 33-то място, но предприе рискована тактика в края, пестейки гориво и без да спира в бокса. Докато съперниците му спряха в пита и в крайна сметка това му донесе победата.Победителят направи своето последно спиране 36 обиколки преди финала, въпреки че с оглед на зареденото гориво и очаквания разход сметките показваха, че той ще може да изкара 32 обиколки.

Така Роси стана първия дебютант от 15 години насам, който печели престижната надпревара. За последно това стори Елио Кастроневес през 2001 г.

5. Победата на Милър в Асен

Австралиецът Джак Милър стана първият пилот на сателитен отбор, който спечели състезание в Moto GP от 10 години насам. Милър пресече първи финала в Гран при на Холандия след много драматично състезание, което бе прекратено и подновено заради пороен дъжд. Валентино Роси отпадна след падане като лидер в надпреварата, а до второто място се добра Марк Маркес.

6. Нико Розберг реши се пенсионира

Броени дни, след като стана световен шампион във Формула 1 за 2016 г., пилотът Нико Розберг изненадващо обяви, че слага край на кариерата си.

Състезателят на тима на „Мерцедес“ съобщи решението си на Гала вечер на Международната автомобилна федерация във Виена.

Розберг заяви, че след като в предишните два сезона е губил битката за титлата, сега е бил пределно мотивиран да спечели първото място в генералното класиране при пилотите и се чувства напълно изчерпан, след като вече е постигнал детската си мечта да стане шампион.

Състезателят каза още, че една от основните причини за решението му е желанието да отдели повече време на най-близките си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА