7 Януари, 2017 18:14, обновена 8 Януари, 2017 09:35 1 861 1

Ивелин Попов бе избран за футболист №1 на България за 2016

  • футболист №1 на българия-
  • 2016-
  • ивелин попов-
  • светослав дяков-
  • владислав стоянов

За футболист №1 на България за 2016 година в 56-ата анкета на надпреварата бе избран Ивелин Попов със 161 гласа. Голаджията на Спартак (М) и на българския национален отбор получава приза за втора поредна година.

Със 158 т. второто място зае капитанът на Лудогорец Светослав Дяков.

Трети с 90 т. остана Владислав Стоянов, също от тима на шампионите на България.

Владислав Стоянов грабна и наградата за "Вратар №1 на България" за 2016.

Стражът на Лудогорец събра 69 точки и изпревари колегата си от Левски Боян Йоргачевич. На трето място е вратарят на Дунав (Русе) Мартин Луков.

"Благодаря за тази награда! За мен е чест, защото има много добри вратари като Луков и Банков. Тази награда означава много за мен, защото показва, че поддържам едно добро ниво", коментира Стоянов.

За най-добър защитник приза отиде при Димитър Пиргов от Левски. Той изпревари Натанел от Лудогорец с 26 гласа и Божидар Чорбаджийски от ЦСКА-София, който има 10 гласа.

За най-добър полузащитник заслужено бе избран Марселиньо.

Халфът на "орлите" изпревари колегата си от Лудогорец Светослав Дяков. На трето място е звездата на Левски Роман Прохазка.

"Благодаря от името на Марселиньо, сигурен съм, че ще бъде много щастлив", заяви капитанът на "орлите" Светослав Дяков.

Асовете на Лудогорец Клаудио Кешеру и Джинатан Кафу станаха подгласници на победителя в категорията за "Най-добър нападател на 2016". Наградата отиде при Мартин Камбуров.

Талантите Ияд Хамуд от Локомотив (Пд) и Кристиян Добрев от Ботев (Пд) влязоха в историята на българския футбол, след като попаднаха в топ 5 на най-младите дебютанти в родния елит.

"Благодаря за наградата, надявам се, че това ще е стимул за младите и за всички деца", Ияд Хамуд.

Голямата звезда на шампионите Джонатан Кафу не присъства на церемонията, но бе отличен за "Най-добър чужденец".

Нападателят събра 79 гласа, като изпревари съотборниците си Марселиньо и Вандерсон/Прохазка.

За най-проспериращия млад футболист на Бъкгария през 2016 бе отличен 17-годишният централен защитник на Славия Петко Христов.

Христов записа 17 мача и един гол в Първа лига през първия полусезон. Освен това той бе ключова фигура в отбраната на младежкия национален отбор на България до 19 години, който се класира за елитния кръг за Евро 2017.

Наградата за развитие грабна БФС.

Призът получи Борислав Михайлов за изключително модерната база на националния отбор, която бе открита на 17 ноември в Бояна.

"Наградата за развитие" традиционно се дава на клубове, които отбелязват напредък през изминалата година, но този път бе присъдена на БФС.

„Това беше огромен труд. Благодаря на всички - на държавата, на общината, най-вече на УЕФА и ФИФА, които осигуриха финансирането. Горд съм, защото тук присъстват двама министри на спорта – те знаят как една организдация със собствени сили да постигне такъв проект”, каза президентът на БФС Борислав Михайлов.

Евдокия Попадинова стана №1 при жените.

Тя е първата българска футболистка играла в Англия първо в Бристол Академи, а след това в Лондон Бойс във втора дивизия.

Понастоящем родната състезателка се подвизава в САЩ и играе за Северозападния университет Охайо, град Лима за отбора на Рейсърс, с които постигна силни резултати и през 2016.

Министърът на спорта (в оставка) Красен Кралев даде наградата за "Треньор №1 на България" за 2016 на Георги Дерменджиев. Той изведе Лудогорец до титлата в шампионата и ги вкара в Шампионската лига за втори път. Сега разградчани ги чака 1/16 финал в Лига Европа срещу ФК Копенхаген от Дания.

Наставникът на "орлите" изпревари Станимир Стоилов, който стана шампион на Казахстан с тима на Астана и с него влезе в групите на Лига Европа. На трето място спортните журналисти в България наредиха Христо Янев - спечелил Купата на България с третодивизионния ЦСКА.

Преди церемонията

Тази вечер предстои да бъде обявен носителят на приза за Футболист №1 на България за 2016 година.

Церемонията по награждаването ще се състои във VIVACOM Art Hall в Телефонната палата в София от 18:45 часа.

Основните фаворити за наградата са миналогодишнят победител Ивелин Попов, както капитанът на България и Лудогорец - Светослав Дяков и вратарят Владислав Стоянов, който спечели приза през 2014 година.

56-ата анкета на надпреварата, определяща най-добрите за 2016-а, се очертава и като една от най-оспорваните сред допитванията през годините. Победителят е определен с минимална разлика от едва 3 точки, съобщи Българската асоциация на спортните журналисти, която администрира анкетата в партньорство с „Дакс Медия“ и Българския футболен съюз.

В гласуването участваха 101 спортни журналисти от 50 електронни и печатни медии. За избора на играч №1 журналистите определят своята призова тройка. Глас за първо място носи 3 точки, глас за второ място носи 2 точки, а глас за трето място носи 1 точка за крайното класиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичу Ади

    0 0 Отговор
    До къде стигнахме, да раздаваме наградите на чужденци. Между впрочем, освен Ивелин Попов, друг българин има ли зад граница? Няма нали, но това не пречи на Перуци да получи награда за развитие.... Кое е развил, туризма? Построил леглова база..... Да го вземат братя Диневи на Влас за управител на комплекса. От 3 години само слушаме за тая база, а един пълен некадърник като Светльо Дяков е сред най-добрите. Чак се чудя, как мамин Ники не е в челото на класацията. Можеше да вземе награда за най-много получени голове за един полусезон, за един мач, за едно полувреме. Не, че тати му не получи 4 бързи срещу шведите...