1 Януари, 2017 07:45 1 818 3

Специалната година на Лудогорец

  • лудогорец-
  • шампионска лига-
  • успехи-
  • титла-
  • дерменджиев

Тимът от Разград изпраща най-силната си година

Специалната година на Лудогорец - 1
Снимка: БТА/АР

Лудогорец отново е номер едно в България. Това, може би, не изненадва никой, но тимът от Разград продължава да е доминант в родното първенство, както и да надгражда успехите си в европейските клубни турнири.

"Орлите" от Разград вдигнаха за пети пореден път титлата в "А" Група. Това стана по особено категоричен начин, след като възпитаниците на Георги Дерменджиев спечелиха първото място с 14 точки преднина пред втория Левски. Това им даде право отново да се борят за място в най-престижния клубен турнир в Европа - Шампионската лига.

Специалната година на Лудогорец
Снимка: БТА

Жребият за втория квалификационен кръг този сезон определи "Орлите" да мерят сили с черногорския шампион Младост Подгорица . Зелените отстраниха този съперник безпроблемно след две победи с по 2:0 и 3:0 . В третия кръг Лудогорец се изправи срещу сръбския гранд Цървена Звезда и след драматично 2:2 в Разград, отборът успя да елиминира звездашите, след като пред 50 хиляди навиячи, насред Белград, ги победи с 4:2 след продължения.

Специалната година на Лудогорец
Снимка: БТА

В плейофа за групите на ШЛ разградчани надиграха чешкия първенец Виктория Пилзен като първия мач на стадион Васил Левски завърши 2:0 за домакините, а в реванша на Дусан Арена "Орлите" стигнаха до равенство 2:2, което бе достатъчно да станат първият български тим с подобно постижение - повторно участие в Шампионската лига.

На жребият в Монако Лудогорец попада в много тежка група с френския шампион Пари Сен Жермен, Арсенал и старите познайници от Базел .

Първият мач от групите, игран на 13 септември, на Санкт Якоб Парк бе именно срещу Базел. Мачът завърши 1:1, след като бразилската перла Джонатан Кафу откри резултата в 45-тата минута на двубоя, но в 79-тата Ренат Щефен изравни, след грешка на Владо Стоянов, който боксира топката право в краката му и той безпроблемно реализира в празната врата на „Орлите“. Така Лудогорец стана първият български отбор, който взема точки на чужд терен в групите на Шампионска лига.

Специалната година на Лудогорец
Снимка: БТА/АР

На 28 септември Лудогорец посрещна Пари Сен Жермен на Национален стадион „Васил Левски“ в София, като гостите спечелиха с 3:1. Единственият гол за Лудогорец вкара Натанаел в 15-та минута от пряк свободен удар. В началото второто полувреме Лудогорец получи възможността да изравни резултата при 1:2. Козмин Моци застана зад бялата точка, но ударът му бе спасен от Ареола и в ответната атака парижани стигнаха до крайният резултат.

Специалната година на Лудогорец
Снимка: БТА/АР

Третият мач на Лудогорец бе гостуване срещу Арсенал. Артилеристите спечелиха с разгромното 6:0, като това е най-голямата загуба на тима в европейските турнири и една от най-големите загуби на български тим на евротурнирите.

Четвъртият мач игран на 1 ноември бе домакинство на Арсенал. До 15 минута на двубоя Лудогорец, противно на всякакви очаквания, водеше с 2:0 на Арсенал. Артилеристите изравниха след голове в 20-тата и в 42-рата минута. В 87-мата минута, Месут Йозил отбеляза за крайното 2:3.

Следващият мач, който бе и най-важен за Лудогорец, бе домакинството срещу Базел, което завърши с нулево реми, но заради голът на чужд терен обаче, зелените изместиха швейцарците от 3-тото място, което позволява участие в елиминациите на Лига Европа.

Последният мач от груповата фаза на Шампионска лига бе гостуването на Пари Сен Жермен. Мисиджан откри резултата в 15-тата минута с глава. Парижани обаче, изравниха в 60-тата минута със задна ножица на Единсон Кавани. Лудогорец поведе отново в 69-тата минута с 2:1. В първата минута на добавеното време обаче, ПСЖ успя да изравни с гол на Анхел Ди Мария.

Специалната година на Лудогорец
Снимка: БТА/АР

Селекцията на Георги Дерменджиев пренаписа футболната ни история, като стана първият отбор, който излиза от групите на Шампионската лига и ще играе в директните елиминации от Лига Европа. Съперник е „Копенхаген” - отбор по силите на „Орлите”, които имат амбиции да запишат нови славни победи в евротурнирите.

Във вътрешното първенство през този сезон, Лудогорец отново е водач в класирането. Те водят на Левски с четири точки, а играта им е все така убедителна.

Един от щрихите, които илюстрират голямото му превъзходство е головата разлика. Анализ показва, че при "орлите" в момента головото съотношение е плюс 30 - 46:16. Толкова убедителен есенен лидер не е имало точно от 10 години. Тогава Левски зимува с плюс 37 - 39:2.

Ако се вгледаме само във вкараните голове, то бройката на шампионите - 46, също е доста внушителна и рядко срещана. Последният тим, имал повече от Лудогорец до паузата, е ЦСКА. Под ръководството на Миодраг Йешич през есента на 2005 година съотношението на "червените" беше 53:10.

2016-та година бе изключително успешна за клуба от Разград. Дали и следващата година ще е такава и Лудогорец ще надгради успехите си? Ще разберем догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕтърВТ

    0 8 Отговор
    Някой хора, ако решат този "Гранд" с натискане на едно копченце може да го пратят в "Б" Окръжна разградска група. Политическия и етнически фактор са определящи това да е футболната столица на България. Задайте си въпроса, ако сте на Домуса и решавате къде ще правите отбора, не бихте гледате ли това да е типичен български град, голям, с традиции във футбола - Велико Търново, Благоевград, Дупница, Враца, Стара Загора, Русе, Варна и др. ами баш в Делиормана, градче с 30 хил. души да е Меката на футбола? Що не го преименуват на Лудогорецспор?! :)
  • 2 Ритнитопков

    1 8 Отговор
    Този отбор не е нито Гранд нито каквото и да било,написаха името си в пясъка и то ще се изтрие рано или късно!!!!В Европа къв бой ги очаква??????
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.