Last news in Fakti

5 Февруари, 2017 08:00 2 026 4

Погледи към Торино! Derby d’Italia за 644 милиона

  • derby d’italia-
  • ювентус-
  • интер-
  • италия-
  • дерби-
  • стефано пиоли-
  • калчо-
  • торино

Зрители от 197 страни очакват голямото дерби на Италия

Погледи към Торино! Derby d’Italia за 644 милиона - 1
Снимки: Shutterstock

Когато през 1967 година журналистът Джани Брера описва футболното съперничество между Ювентус и Интер като „Derby d’Italia”, той едва ли е предполагал какъв смисъл ще имат думите му след десетилетия. Скандалът „Калчополи”, разтърсил из основи италианския футбол през 2006 година, даде съвсем различно значение на сблъсъка между „бианконерите” и „нерадзурите” и наля допълнително масло във вече бушуващия пожар.

В световен мащаб има редица дербита, които носят огромен заряд. Някои от тях дори са пропити с кръв. Малко са обаче футболните съперничества, в които омразата излиза извън пределите на футболния терен и трибуни, примесвайки в едно спорт, политика и правосъдие. Най-облагодетелстван от скандала през 2006 година – когато иронично Италия стана световен шампион – бе именно отборът на Интер, а бившият собственик на клуба Масимо Морати дори бе посочен за кукловод на събитията.

Единадесет години след харакирито в калчото, при което шампионът и тима с най-много представители в „скуадра адзура” бе изпратен в Серия Б, нещата стоят по коренно различен начин. Горчилката и футболната неприязън обаче могат да усетят във въздуха. Тифозите на Ювентус ненавиждат тима на Милано, а чувствата от другата страна на барикадата също са подобни.

Независимо от значението на дербито по отношение на класирането, тези мачове винаги имат собствена идентичност, емоция и място в съзнанието на феновете. А днешният сблъсък не е само за три точки. Той ще предначертае съдбата на калчото през този сезон. Ювентус е лидер в класирането и крачи уверено към шесто поредно скудето. Ако в момента има отбор, който може да спре похода на „старата госпожа”, то това е именно Интер. „Нерадзурите” са в страхотна форма, което накара Гонсало Игуаин дори да сравни „синьо-черните” с Реал (Мадрид).

Цяла Италия и милиони футболни фенове по цял свят тръпнат в очакване на първия съдийски сигнал, след който футболният терен ще се превърне в гладиаторска арена. Ювентус срещу Интер – много повече от съперничество…

„Тутоспорт” написа, че 644 милиона зрители от цял свят ще гледат днешното дерби. Зрители от 197 страни са отправили поглед към телевизорите. Мачът е с начален час 21:45 българско време.

Стадионът

Ако има стадион, на който не би искал да гостува нито един италиански отбор в момента, то това е именно „Ювентус стейдиъм”. „Бианконерите” са в серия от 27 поредни победи в калчото у дома, а последният път, в който гостуващ отбор си е тръгвал с нещо от Торино, е от месец септември 2015 година. Тогава Фрозиноне взе точка (1:1) с гол в добавеното време.

Ако има италиански отбор обаче, който Ювентус не иска да приема у дома, то това е именно Интер. „Нерадзурите” се превърнаха в първия тим, победил Юве след откриването на новия стадион и след сезона без нито една загуба.

Ювентус не играе футбол, а PlayStation

„Това е PlayStation Ювентус”, написа наскоро италианският спортен всекидневник „Тутоспорт”. Изданието бе провокирано от новата офанзивна схема на игра, наложена от Масимилиано Алегри в последните мачове. Треньорът често залага на четирима офанзивни футболисти в атаката – в лицето на Гонсало Игуаин, Пауло Дибала, Марио Манджукич и Хуан Куадрадо (в пирамида с Игуаин на върха). „Старата госпожа” има впечатляваща нападателна мощ, както и най-добрата отбрана в калчото. Пробойната е в полузащитната линия на отбора. За разлика от предишните сезони, в която тя бе черешката на торбата (с имена като Пирло, Видал и Погба), но през този Алегри не разполага с подобно богатство.

Погледи към Торино! Derby d’Italia за 644 милиона

Клаудио Маркизио е сърцето на халфовата линия, а Миралем Пянич внася допълнителни опции в изграждането на атаката. Липсва обаче онзи поглед към играта на Андреа Пирло, който с едно фронтално подаване можеше да матира всяка една защита. През настоящия сезон Алегри изпробва различни схеми на игра, а футболистите често използват цялата широчина на терена в изграждането на атаките си. Алекс Сандро заема централна роля в плановете му със своята бързина и непредвидимост. Ювентус разполага с играчи от световна класа, които във всеки един момент на срещата могат да обърнат развоя й с едно отиграване. Цялостно обаче „старата госпожа” все още търси верния ритъм, за да се превърне в добре смазана машина.

„Бианконерите” са твърдо решени да победят Интер, а за тази цел са им нужни разнообразни идеи в атака и безгрешни отигравания в защита. С три точки тази вечер Ювентус решително ще се доближи до шестата поредна титла в калчото.

Интер като Реал (Мадрид)

Интер бе в серия от девет поредни победи във всички турнири, преди да загуби домакинството си на Лацио в турнира за Копа Италия през седмицата. Джанлуиджи Буфон заяви, че с впечатляващата си форма Интер се нарежда пред тимове на Барселона и Реал (Мадрид). Гонсало Игуаин също сравни „нерадзурите” с Реал и добави, че двубоят ще бъде труден за спечелване. Къде се крие разковничето към успешното представяне на Интер, който е близо до зона „Шампионска лига”? Основен принос има наставникът Стефано Пиоли, който замени на поста Франк де Бур седмици след старта на сезона. Познаващ в детайли италианския футбол, той успя да вдъхне увереност на футболистите, че могат да мечтаят за нещо повече от посредствено класиране. Интер е много по-балансиран тим, нападението е по-непредвидимо, а основната заслуга е именно на 51-годишния треньор, който умее да разчита играта по правилен начин. Основната разлика между холандеца и Пиоли е умението да се реагира в хода на мача. Статистиката показва, че първата смяна на Франк де Бур идва в 64-ата минута (средно), докато при Пиоли тя е около 53-ата минута. Изводът – италианецът реагира десет минути по-бързо на проблемите.

Погледи към Торино! Derby d’Italia за 644 милиона

Статистиката показва също така, че смените на Пиоли в много случаи играят решаващо значение за победата на отбора. Интер излиза на „Ювентус стейдиъм” със седем поредни победи в калчото, в които е допуснал само два гола. Макар титлата към този момент да изглежда нереалистична цел, то класиране в първата тройка и участие в Шампионската лига през следващия сезон е реална цел, която „нерадзурите” ще преследват със зъби и нокти.

Предполагаеми състави

Според италианските медии Юве ще заложи отново на схема на игра 4-2-3-1: Буфон, Лихтщайнер, Бонучи, Киелини, Алекс Сандро, Пянич, Кедира, Куадрадо, Дибала, Манджукич, Игуаин

Пиоли ще избере същата схема: Ханданович, Д’Амброзио, Медел, Миранда, Ансалди, Галярдини, Кондогбия, Кандрева, Брозович, Перишич, Икарди

На терена ще има и дуел между двамата нападатели на върха на атаката на Юве и Интер – Игуаин и Икарди. Аржентинците са вкарали по 15 гола до този момент в Серия А и водят сред реализаторите, заедно с Един Джеко от Рома.

Погледи към Торино! Derby d’Italia за 644 милиона

Заканите

Треньорът на Интер Стефано Пиоли заяви, че тимът му има „своите оръжия”. „Изправяме се срещу най-добрия отбор в момента, особено като домакин. Но ние имаме нашите оръжия и излизаме да играем. Знаем колко е важен този двубой и се подготвяме за него по най-добрия начин”, заяви Пиоли.

Един от най-добре представящите се играчи с екипа на Юве Алекс Сандро сподели, че „това е мач, в който всеки футболист мечтае да играе”. „Интер е страхотен тим с големи играчи и може да победи всеки. Те са в добра форма и трябва да сме внимателни. Ние обаче трябва да победим”, категоричен бе фланговият играч.

Целият свят очаква с нетърпение началото на италианското дерби. Залогът е огромен, а силното представяне на Интер дава още едно обещание за изключителен двубой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    4 1 Отговор
    ФОРЦА ИНТЕР!!!
  • 2 Реалата

    3 1 Отговор
    Forza Inter!!!
  • 3 Gagalia

    2 0 Отговор
    Forza Grande INTER !!!!!
  • 4 СЪБЕВ

    0 0 Отговор
    FORZA JUVENTUS!!!