31 Май, 2017 14:01 1 239 1

Почина футболният съдия Богдан Дочев

  • богдан дочев-
  • съдия-
  • футбол

Той е реферът, пропуснал "Божията ръка" на Марадона

Почина футболният съдия Богдан Дочев - 1

Един от най-емблематичните съдии в историята на българския футбол Богдан Дочев почина в понеделник на 81-годишна възраст, съобщи официалният сайт на БФС.

Българинът е един от най-успешните ни съдии, но остава в историята на футбола с това, че е помощник-съдия по време на 1/4финал на световното първенство през 1986 г. между Аржентина и Англия (2:1). Тогава Диего Марадона бележи във вратата на Питър Шилтън прочутия си гол с ръка, който е зачетен.

Попитан по-късно за действията си, Марадона изрича прословутата фраза, че ако е имало ръка, то тя е била Божията ръка. Така и до днес попадението е известно като "Божията ръка".

"БФС поднася искрени съболезнования към семейството и близките на Богдан Дочев. Един от най-емблематичните за цялата история на футбола рефери си отиде от този свят в понеделник на 81-годишна възраст. Дочев е роден на 26 юни 1936 г. Играе футбол в "Черно море", "Спартак" (Варна), "Ватев" (Белослав), "Левски" (София) и "Спортист" (Кремиковци).

От 1966 г. е в съдийството. В продължение на 16 сезона ръководи срещи в елита. Включен е в списъка на международните съдии от 1977 г. до 1986 г. Ръководил е 47 международни срещи от европейските клубни турнири. Участник във финалите на СП – 1982 и СП – 1986. Носител на Златната значка на ФИФА", отчитат от БФС.

Погребението ще се състои на 01.06.2017 г., четвъртък, 11:00 ч. в Малашевските гробища. Поклон пред паметта му!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    0 0 Отговор
    Поклон!!! За тези които не знаят това е съдията зачел гола на Марадона известен като "Божията Ръка"