Last news in Fakti

28 Март, 2012 10:26 769 0

Ден на мачовете срещу глада

  • ден на мачовете срещу глада-
  • ек-
  • футбол-
  • глад-
  • сахел

Кампанията "Професионалният футбол срещу глада" идва на стотици европейски стадиони и носи посланието, че са нужни спешни действия за да предотвратим хуманитарно бедствие в африканския регион Сахел. Продоволствена криза, предизвикана от суша, хронична бедност, високи цени на храните, бежански проблеми и конфликти, застрашава милиони хора в тази част на света, алармират от Европейската комисия.

Организирана от Асоциацията на европейските професионални футболни лиги, Европейската комисия и Организацията за храна и земеделие на ООН, най-големият в историята Ден на мачовете срещу глада започва на 30 март, за да популяризира нуждата от спешна помощ за Сахел.

До последния съдийски сигнал в последния мач на 2 април, посланието на кампанията ще достигне до футболни фенове по целия европейски континент – от Глазгоу до Виена и от Малага до Новосибирск. В мачовете ще се включат 300 професионални футболни клуба от 20 лиги в 16 европейски държави.

Кристалина Георгиева, европейският комисар по хуманитарна помощ и реакция при кризи, също ще се включи в събитието. В сряда тя ще участва в Soccerex, най-големия европейски форум на футболната индустрия, който се провежда всяка година в Манчестър. Днес комисар Георгиева ще представи кампанията и ще открие изложбата "Професионалния футбол срещу глада" заедно с Патрик Виера и Щефан Фройнд, футболни звезди и посланици на добра воля в кампанията срещу глада.

В Манчестър Кристалина Георгиева ще се срещне и с българската звезда на "Манчестър Юнайтед" Димитър Бербатов и ще го запознае с хуманитарната дейност на Европейската комисия и кампанията заедно с футбола срещу глада. Комисар Георгиева се надява да научи от Димитър Бербатов повече за дейността на неговата фондация, която работи за развитие на потенциала на деца в неравностойно положение.

Именно децата са най-застрашени от глада в Сахел. "Те са най-уязвимите и най-трагичните жертви на тази криза – децата, които един ден могат да бъдат блестящи футболисти, да учат в университет, да реализират мечтите си – много от тях ще бъдат смазани умствено и физически от глада. Можем да спасим много от тях и да им дадем шанс да следват мечтите си. Именно това е целта на нашата кампания," каза комисар Георгиева. "Благодарение на магическата способност на футбола да достигне до сърцата на милиони хора, можем да спасим много човешки животи в Сахел. Заедно, в един отбор, можем да победим глада".

Кампанията "Професионалният футбол срещу глада" разчита на своите посланици на добра воля; сред тях са някои от най-талантливите лица на футбола, които популяризират посланието на кампанията сред милиони фенове в цяла Европа.

Един от тях – испанската звезда Раул Гонзалес Бланко, който откри кампанията заедно с комисар Георгиева в Брюксел преди месец, заяви: "Нуждаем се от обществена подкрепа, за да помогнем в кризи като тази. Ние, футболистите, най-добре знаем колко важно е публиката да е на твоя страна, за да спечелиш мача".

Френската звезда Патрик Виера, който е роден в Сенегал – една от страните в Сахел, засегнати от глада. Той каза: "Носим отговорност към тези, които са на ръба на оцеляването и които не са направили нищо, за да изпаднат в това положение. Правото на храна е основно човешко право и никой в днешния свят не трябва да си ляга гладен".

Българският посланик в кампанията – легендата на българския национален отбор и "Барселона" Христо Стоичков, посети Буркина Фасо още миналата година, за да се запознае с проекти срещу глада, финансирани от Европейската комисия и реализирани от Организацията за храна и земеделие към ООН. Той каза: "Станах свидетел на това как тези организации спасяват животи и ги променят към по-добро. Те помагат на хората да оцелеят днес и да са по-подготвени за утрешния ден".

Сред посланиците на добра воля за кампанията са испанският нападател Роберто Солдадо, германският треньор в Бундеслигата Феликс Магат, италианският национал Франческо Толдо и бразилската звезда Роберто Карлош.

Близо 16 милиона души, предимно домакинства на фермери и животновъди, са в риск от глад и недохранване в региона Сахел. Европейската комисия и Организацията за храна и земеделие към ООН предоставят жизнено-необходима подкрепа под формата на пари, храна, земеделски принадлежности и семена и обучение за хората, които най-много се нуждаят от помощ, за да оцелеят. Същевременно, двете партньорски организации работят по дългосрочни проекти, за да решат проблемите, които причиняват повторяеми продоволствени кризи и да помогнат на местното население да си стъпи на краката и да стане независимо от външна помощ.

Мачът срещу глада е кулминация на кампанията за помощ на Сахел "Професионалният футбол срещу глада". Кампанията започва през 2008г., а от миналата година в нея участва и Европейската комисия, която е един от най-големите донори на хуманитарна помощ в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА