25 Февруари, 2019 17:30 5 229 9

Саботаж отвътре спира ЦСКА

  • цска-
  • левски-
  • футбол

Играта е големият проблем на "червените", а не БФС

Саботаж отвътре спира ЦСКА - 1
Снимка: БГНЕС

Покрай вчерашното Вечно дерби Левски - ЦСКА отново стана дума за всичко останало, но не и за футбол. Още от пресконференцията преди мача на Любослав Пенев, та чак след неговия край. Традиционно всичко се въртеше около съдиите. Да, може би с право, но не това е работата на един футболен треньор. Работата му е да създава футбол. А Любо Пенев удобно бяга от този стар проблем в ЦСКА. Проблем както негов, така и на Гриша Ганчев.

Това издание на дербито имаше всички предпоставки да бъде различно. До 42-ата минута мачът вървеше доста прилично, не по-лошо от провелия се няколко часа по-късно напудрен английски сблъсък между Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Даже вървеше толкова добре, че за момент се почувствахме като "бели" хора от една нормална държава, прекарващи нормално неделния си следобед. Е, беше твърде нереалистично, за да е истина и тогава нещата си дойдоха по местата. Доста мътен червен картон за най-добрия играч на ЦСКА до този момент Едвин Джеси, а три минути по-късно подминато абсолютно същото нарушение на Паулиньо срещу Иван Турицов, след което се стигна до автогол във вратата на ЦСКА. Но за проблемите в съдийството ни и цялостната съвест на хората в БФС ще стане дума друг път. Тя със сигурност не е чиста.

До тази 42-а минута, когато все пак имаше някакъв футбол на терена, то той се играеше основно от Левски и това не трябва да подминават в "червения" лагер. Георги Дерменджиев неслучайно постигна определени успехи начело на Лудогорец и методите му започват да си личат на "Герена". Левски се опитва да задържа по-дълго топката, има идея как да организира играта си, футболистите започнаха умело да разиграват, като в същото време се групират добре и без топка. Пълен противовес на показаното от ЦСКА. Там се разчита на изритани топки и индивидуални проблясъци на чуждестранните играчи в атака. Всъщност нищо ново за "червените", които скоро ще закръглят 30-ина години, откакто не са имали стил и сносен европейски футбол, който да покажат. Нещо, от което в Левски не могат да се оплачат, след фундаменталния период на Станимир Стоилов в клуба, чийто завети в "синия" лагер следват и до днес.

Все повече се налага усещането, че Любослав Пенев всъщност прикрива именно треньорската си безпомощност с всички тези извънфутболни коментари. Защото той в нито един момент досега от своята кариера не е показал, че може и знае да сглоби един отбор, който да постигне нещо сериозно на високо, а не локално ниво. В тази връзка, когато говори за съдийството, не е лошо Пенев да си припомни и как спечели единствения си трофей в треньорската кариера. През сезон 2010-11, начело на Литекс на Гриша Ганчев, с редица измъчени победи, минали под знака на сериозно съдийско рамо за ловчанлии. Практики, за които самият Ганчев, въпреки цялата му любов към спорта, е признавал, че умее.

Така че в ЦСКА и в частност Любослав Пенев не е лошо да започнат най-накрая да мислят как да правят футбол. И да се съсредоточат върху това. Назначаването на чуждестранни специалисти на поста спортен директор и директор на школата са крачки в правилната посока, но недостатъчни. Защото съвсем наскоро назначиха треньор, който използва система, почти непрактикувана в съвременния футбол. Друга работа е, ако в Борисовата градина са решили да използват ЦСКА, като средство за взимане на властта в БФС и за тази цел са си назначили официален говорител. Който използва трибуната, която дава постът "старши-треньор" на ЦСКА. Или помощник, все тая. Но ако Любослав Пенев не иска да запише пореден треньорски провал на сметката си, трябва да си избере едно поприще, върху което да се фокусира. Впрочем провалът ще е и на сметката на Гриша Ганчев. Защото въпреки всичката жлъч по Кирил Домусчиев, няма как да се отрече, че един от любимите олигарси на властта постигна много повече във футбола, при това за доста по-кратък срок от Ганчев.

За ЦСКА тепърва предстоят още важни мачове. Когато съдиите ще са ок, теренът ще е добър и времето ще е хубаво. Тогава оправдания няма да има. А дали ще има футбол, който ЦСКА да може да демонстрира? Едва ли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    44 13 Отговор
    Добър анализ. Досега никога Пенев не казал нищо за игра и спортно-технически възможности на отборите си. Все някой друг му е виновен на него.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Оппа

    14 7 Отговор
    От театъра на мафията ЦСКА-ЛЕВСКИ се прехвърлихме в театъра на мечтите, срещата между Ман. Ютд и Ливърпул! Приготвих се за хубав мач , гледах едно полувреме. До тук съм с бг футбола за години напред. Тя държавата ни е кенеф, та кво очакваме от футбола ни.
  • 4 Стига бе

    16 6 Отговор
    Саботажи конспирации, медитации, медиации, радиации, пермутации, кастрации...... Този некадърник ЛПенев е най-големия автогол на ГГанчев. На последния да му имам парите и акъла.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ритнитопковец

    9 1 Отговор
    На кривата ракета и космоса и пречи.
  • 7 цЕсКи лЕсЕкА

    8 8 Отговор
    Нищо добро не чака ЦСКА начело с Л.Пенев! Той е няма подход към футболистите и няма да създаде атмосфера в отбора! В конкретното дерби имаше подпиране на съдията за Левски и това е ФАКТ! А за така зарадвалите се в Левски искам да обърна внимание,че отбора НЕ вкарва голове.Второ дерби се печели от случайни автоголове. Левски не може да вкара,не може да завърши атаката! КАТАСТРОФАТА е тотална и само много скучаещ човек би отишЪл на стадиона да гледа това нещо!!!

    Коментиран от #8

  • 8 сесека умре

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "цЕсКи лЕсЕкА":

    точно скучаещите си намираме повод да идем на стадиона, но преди това прекарваме по 3-4 часа с приятели в някоя кръчма около стадиона ;)
  • 9 Някой от някъде

    0 0 Отговор
    Именно при Любо Пенев ЦСКА елеминирана Динамо Москва като гости и игра в групите на лига европа
    плоска статия