Last news in Fakti

25 Април, 2012 01:36 4 740 10

Челси сложи край на ерата на Барса ! Меси изпусна важна дузпа!

  • челси-
  • реал мадрид-
  • барселона-
  • байерн-
  • мюнхен-
  • шампионската лига-
  • меси-
  • торес-
  • тери-
  • иниеста-
  • роберо ди матео-
  • гуардиола-
  • моу-
  • рамирес-
  • "камо ноу"-
  • "стамфорд бридж"-
  • "ла лига"-
  • "ел класико"-
  • ел ниньо

Само дни по-рано Барселона загуби с 2:1 от вечния съперник Реал Мадрид на своя "Камп Ноу" в испанското "Ел Класико" и това до голяма степен предопредели съдбата на титлата в "Ла Лига" в полза на кастилци.

Сега ерата на доминация на Барселона изглежда наистина ще приключи, тъй като властващият европейски шампион бе детрониран от Челси.

Каталунците загубиха на "Стамфорд Бридж" с 0:1 и за реванша на своя "Камп Ноу" се нуждаеха от по-убедителен успех. Това обаче така и не се случи и Челси направи немислимото, завършвайки 2:2 след като лондончани бяха принудени да играят от средата на първото полувреме с човек по-малко. Капитанът на "сините" Джон Тери бе изгонен от турския рефер Джунейт Чакър заради извършено нарушение без топка срещу Алексис Санчес.

Срещата започна кошмарно за Челси като  още в 7-та минута защитникът Гари Кейхил се контузи, след като направи шпагат в наказателното поле на своя отбор и впоследствие бе заменен от Жосе Босингва.

Каталунците осъществиха натиск от началото на двубоя и до 20-ата минта  чудесни възможности пропуснаха Меси и Иниеста.

Жерар Пике пък изгуби съзнание за няколко секунди, след като удари главата си при сблъсък с вратаря на своя тим Виктор Валдес. Двамата скочиха за топката в опита си да я отнемат от връхлитащия Дидие Дрогба, но с таза си Валдес удари главата на защитника на Барска, след което Пике падна зашеметен на тревата.

За щастие испанецът се отърва без сериозно нараняване и дори продължи да играе. Все пак в 26-та минута Гуардиола реши да даде почивка на 25-годишния защитник и го замени с Дани Алвеш.

Барса действаше в типичния си стил, с много подавания и смяна на двата фланга, но отбраната на Челси изглеждаше подготвена за това и съумяваше да спира набезите на домакините.

Така се стигна и до 35-ата минута, когато Исаак Куенка центрира към Серхио Бускетс, който беше оставен непокрит и халфът на празна врата откри резултата.

Голът изнерви играта на Челси и 2 минути по-късно Джон Тери остави отбора си с човек по-малко след като си позволи да фаулира без топка Алексис Санчес, за което получи директен червен картон.

Барса не загуби време и побърза да се възползва от численото си превъзходство. Така се стигна до 42-ата минута, когато обърканата защита на Челси се пречупи за втори път. Алексис Санчес финтира и прокара топката към Меси, който пък изведе Иниеста в наказателното поле и за испанският национал не бе трудно да намери далечния ъгъл - 2:0.

Това бе момента, когато всеки фен на футбола би предположил, че краят е близо. Футболистите на Челси обаче не биха се съгласили с това твърдение. Страхотна контра на "сините" доведе до комбинация между Лампард и Рамиреш, която завърши с ефектен прехвърлящ удар на бразилеца, който препарира излезлия от рамките на вратата си Виктор Валдес.

Полувремето завърши 2:1 в полза на Барса. Англичаните все още губеха, бяха и с човек по-малко, но отборът на Роберто Ди Матео определено не се беше предал и бе готов да брани устройващият ги резултат.

Втората част стартира с мощни набези на Барселона и още в 48-ата минута съдията отсъди дузпа в полза на домакините. Тук вече нещата можеше наистина да свършат за Челси, но застаналият зад топката Лионел Меси реши да пропусне, уцелвайки горната греда на вратата, пазена от брилянтно представилият се в тази среща Петър Чех.

Още повече решението за отсъждането на наказателният удар ще остане като много спорно, тъй като бившият футболист на Арсенал Франсеск Фабрегас падна твърде лесно в наказателното поле след опитът на Дрогба да му отнеме топката.

Двама контузени, един изгонен, изпусната дузпа, греда...какво повече можеше да желаем от този мач.

Минутите неумолимо изтичаха, а демотивираните каталунци все по-рядко застрашаваха вратата на Чех. Отборът на Челси изглеждаше доста стабилен в дефанзивен план, макар и в намален състав. Босингва и Иванович действаха прекрасно, подкрепяни от целия отбор.

В една от малкото по-опасни ситуации, Меси нацели и десния страничен стълб. Този пропуск като че ли допрекърши не само аржентинската суперзвезда, но и целия отбор.

Положенията за Барса ставаха все по-голяма рядкост и сякаш тимът, воден от Джосеп Гуардиола не вярваше, че може да отбележи така необходимия трети гол.

Тогава дойде и минутката слава за позабравеният Фернандо Торес. Испанецът влезе на мястото на Дидие Дрогба и в първата минута на продължението доказа че не е забравил съвсем как да бележи голове.

Ел Ниньо за пореден път поряза Барселона, вкарвайки 8-я си гол в 10 срещи срещу този опонент.

Торес майсторски се отскубна от пазителя си,  напредна сам и останал очи в очи с Валдес, премина без проблем покрай стража на домакините и се разписа за 2:2. Това попадение бе и последния пирон в ковчега на вече бившия европейски шампион.

Наистина жалко за Барса, но по всичко личи че тяхната доминация е на път да приключи. Единственото което ще остане за утешение на каталунците би било спечелването на Купата на Испания, която обаче като цяло няма толкова висока стойност.

Интересен факт е, че Реал (М) бе в подобна ситуация миналата година, когато и "белите" се задоволиха само с Купата на Краля.

Сега обаче нещата са различни и след като Барса е извън сцената, мадридският гранд има уникалния шанс да се бори с Челси на финала на ШЛ в Мюнхен.

Единственото препятствие пред отборът на Моу остава да бъде победен Байерн Мюнхен. Кралският клуб загуби първата полуфинална среща с 1:2, но сега мотивацията ще бъде още по-голяма, особено след спечеленото "Класико" само дни по-рано.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветомир Попов

    0 1 Отговор
    Нещо като Интер-Милано преди 2 години. Спечелиха ШЛ с много късмет а на следващата година изпаднаха в трета глуха....
  • 2 Гост

    2 1 Отговор
    С двата си слаби и почти безлични мача Челси въобще не заслужаваха да са на финала,друг е въпроса че с тази си еднообразна игра Барселона също не заслужаваше да продалжи!Нямат играчи които да вкарват с глава,които да могат да стрелят от 20-25 метра-всички ги научиха за 3 години че искат да влезат с топката във вратата,а с антифутбола на Челси и Интер преди,това трудно става!Големия грешник на вечерта,а и в двата мача беше Меси,а съдията спести изгонването на Дрогба за игра с ръка малко преди края(но достатъчно за оште 1 гол) на мача!

    Коментиран от #3

  • 3 ДОшО

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    @2 Чудесен разбор на финала! Дано се реализираш като критик на европейско ниво! Иначе беше крайно време някой отбор да се пребори с 16-те от Барса (+5 съдии всеки мач). Грозна игра направиха лондончани, но с 10 човека да върнат 2 гола....
    Очаквам кървав финал с Баварци
  • 4 Празнуващ

    1 0 Отговор
    Е това възмездие го чакам отдавна. Най-после ще гледам ФУТБОЛ без противната Барселона. А тези дето ще им е мъчно за "красивия футбол" на ансамбъла по художествена гимнастика наречен Барселона ще посъветвам да гледат златните момичета на Нешка Робева вместо грозниците на Гуардиола, по-доволни ще са.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 barsa duspata

    0 1 Отговор
    Най-после справедливо възмездие! Бях спрял да гледам мачовете на Барселона,но снощният ме прати на седмото небе.В този мач Меси не можа да се възползва от Unicef въпреки,че съдийската бригада от Unicef го направиха и невъзможното! Забелязал съм,че единствената цел в тактиката на Барселона е да провокира противника за червени картони,е как иначе да бие ако не с човек по-малко.Не,че обичам Челси но се радвам за тяхната победа!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Марков

    0 0 Отговор
    Меси е взел Китайска мая и кекса му не бухна за това пък Челси избухна.
  • 10 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    krai na erata na Barselona?haha koito go e pisal dali sam si viarva