10 Юни, 2019 13:57 5 048 13

Фетел: Това вече не е спортът, в който се влюбих

  • правила-
  • формула 1-
  • фетел-
  • хамилтън-
  • наказание-
  • канада

"Трябва да можем да казваме това, което мислим, само че не можем", заяви пилотът на Ferrari

Фетел: Това вече не е спортът, в който се влюбих - 1
Снимка: БГНЕС

Тема номер 1 след Гран при на Канада стана противоречивото решение, с което стюардите лишиха Себастиан Фетел от победата и тя отиде при Люис Хамилтън. Мненията се разделиха на две – едните, които защитават пилота на Ferrari, и другите, които смятат, че такива са правилата, независимо дали са лоши или добри.

Себ се защити с обяснението, че след като е загубил контрол, връщането му на пистата е било част от овладяването на болида, а не е било съзнателно намерение да пресече пътя на своя преследвач. Стюардите, обаче, виждат нарушение на правилника, макар че в такива ситуации отсъжданията никога не могат да бъдат стопроцентови.

"Това вече не е спортът, в който се влюбих" сподели Фетел с горчивина. "Всички звучим като юристи. Това не помага на спорта".

"Аз съм за чистите състезания. Обичам да се връщам в спомените си към старите времена, със старите коли и старите пилоти. Истинска чест е да се срещнеш и говориш с тях. Те са герои. Иска ми се да можех да се състезавам по тяхно време, а не днес. И го казвам като цяло, не само заради днешното решение".

"Трябва да говорим официално, което не е правилно. Трябва да можем да казваме това, което мислим, само че не можем. Не одобрявам състоянието на спорта днес".

"Върнах се на пистата, Люис трябваше да реагира, но според мен това е част от състезанието, и смятам, че много от старите пилоти, както и зрителите по трибуните, биха се съгласили."

Шампионът от 1992 Найджъл Менсъл също подкрепи Фетел: "Срамота. Никаква радост да гледаш такова състезание. Двама шампиони карат брилянтно, а накрая се стига до фалшив резултат. Какво трябваше да направи Себ? Луда работа. Колата се повлече и в този момент той беше просто пътник".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    10 12 Отговор
    И аз така си карам БМВ-то - с вратите напред
  • 2 SAAB

    53 5 Отговор
    Прав е пилота.......аз лично спрях да ги гледам !

    Коментиран от #8

  • 3 Сиромаха

    28 8 Отговор
    Спорта F1 не е същия, А Парите как са?, Себ???

    Коментиран от #13

  • 4 гост

    43 8 Отговор
    Ами нали американците ги купиха, какво друго да стане?
    Вижда се ясно, че след като стъпва на асфалта колата поднася и той контрира като отива от на дясно. Вероятно е можело да се опита да намали и да остане повече в ляво, но кой пилот би изпрал да намали вместо да се измъкне с възможно по-висока скорост? Хамилтън имаше видимост, имаше и място и време за реакция. Нямаше контакт, не застрашиха други, просто Хамилтън се наложи да намали, ако имаше сили за първо място щеше да изпревари Фетел след това, но нямаше и е абсурдно да се дава по този начин победата при положение, че Фетел толкова време се бори с несгоди и една чиста победа му бе отнета от някой стар пръдлив дядка. Затова няма интерес, не са битките от едно време.
  • 5 гост

    22 9 Отговор
    Хамилтън имаше избор от коя страна да заобиколи Фетел и както каза Фетел, ако беше избрал вътрешната страна щеше да го задмине без проблем. Когато колата на Фетел се пързаля по тревата и излиза на асфалта той трябва да направи рязка маневра с риск да поднесе и да загуби много скорост, за да остане в ляво на пистата. Хамилтън му вижда траекторията, той преценя как да мине, наложи му се да върне газта, нито е било толкова рисково, нито Фетел е шарил пред него, както направи Рикардо например. Но Рикардо не отнесе санкция, други които с избутване и контакт изпревариха пак не отнесоха санкции, но заради това, че ферарито поднесло и минало през тревата дайте му наказание и да загуби състезанието. Хамистън също каза, че не иска такива победи, щом пилотите са на едно мнение, защо да им се налага изкуствено друго?

    Коментиран от #6

  • 6 ЧНГ

    9 27 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Само дето Фетел подкара колата на вереф, мина на диагонал по цялата писта за застане на пред Хамилтън и да го накара да натисне спирачките или удари в стената.Това са бързи завои, и се кара с газ и центробежната сила действа яко, как Хамилтън да мине в ляво, а и Фетел премина яко по диагонал, и това става с части от секундата.Не съм фен на Хамилтън, а на на Формула 1.Даже малко го наказаха Фетел , трябваше минаване през бокса поне, даже дисквалификация, за умишлено опасно каране и опит за изваждане на противник от състезание.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 антрашпиц

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "SAAB":

    Така е.Аз също вече спрях да ги гледам.Прекалено гейски шампионат стана...
  • 9 Бай Ламби

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "ЧНГ":

    Абе мой чиляк, ти да не си гледал некво друго състезание а?!? Хамилтън имаше време да реагира и да го заобиколи, ама то затуй се иска и малко умение, и кът го няма тоя манекен тва умение и... айдееее наказах Фетел че да могат да го напраят първи тоя смешко.Верно тая формула стана май за травестити само.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    Другият се пързаля по тревата със сликове. Хамилтън му гледа траекторията и вижда накъде върви, има време да избере траекторията си. Фетел поднася при стъпването на асфалта и той контрира, вие какво искате, да не настъпва газта ли? Или да спре и да му маха докато преминава ли? Точно, говорим за части от секундата, в която един състезател трябва да овладее плъзгащата се кола и да ускори при стъпване на асфалта, всички пилоти са на страната на Фетел, дори Хамитън каза, че не иска подобни победи. Защо ФИА решават да наложат наказание като никой не го одобрява? Кой е взел решението за това спорно наказание, което отнема победата от заслужил я пилот? Да вземат да играят на симулатори, за да не рискуват, а? Нали затова Ф1 беше велика навремето, защото имаше джентълменски състезания, много напрежение и адреналин, риск и свобода на действие.

    Коментиран от #12

  • 12 пешо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    на времето състезателя с по-добра по-бърза кола задминаваше по-слабите без проблеми,не като сега да се стига да сблъсъци и да си скъсват нервите!този табиет го въведе във формулата шуми,за което аз лично не го уважавам!
  • 13 Себ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сиромаха":

    Ами не са същите!
    В повечко ми идват, ама какво да правя нямам право да говоря...