Last news in Fakti

30 Юни, 2019 09:02 3 577 9

48 години от смъртта на Гунди и Котков

  • витиня-
  • левски-
  • катастрофа-
  • гунди-
  • георги аспарухов-
  • никола котков-
  • футбол

Навършват се 48 години от трагичната катастрофа край прохода "Витиня", която отне живота на футболните легенди

48 години от смъртта на Гунди и Котков - 1
Снимка: Фейсбук

Отборът на Левски публикува на официалната си страница във Фейсбук обръщение към феновете си, посветено на 48-та годишнина от трагичната гибел на легендарните футболисти на клуба и националния отбор Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков.

Двете големи звезди на българския футбол загинаха на 30 юни 1971 година в автомобилна катастрофа край прохода Витиня.

Ето какво публикуваха от тима:

Има една неостаряваща мисъл, че гордите хора пазят мъката в себе си. Всеки от нас го е правил, разлиствайки страниците от своето битие. Има обаче мигове, които биват споделяни от хиляди. Има чувства, които обединяват и които не си отиват, колкото и безмилостен фактор да е времето.

То понякога просто не може да отмие онези, на които им е предопределено безсмъртие. Не може да заличи величините, които обединяват поради непреходния си смисъл. Гунди и Котето бяха необикновени и гениални футболисти, но за всички преди нас и след нас те ще останат символ на едно необикновено и романтично време, родило мита за величието на играта и нейните рицари на зеления килим.

Георги Аспарухов и Никола Котков бяха явление, надхвърлящо границите на футбола. Притежаваха невероятни човешки качества и затова бяха толкова обичани. Днес, 48 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат прехласнати историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, защото от загубата на доблестни хора винаги боли.

Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Затова и приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Те останаха във футболната и обществена памет със своят чар и елегантност.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те бяха всенародни любимци и затова до наши дни не секва скръбта по ранната им гибел.

А за нас... За нас остава да следваме ярката светлина на тези неугасващи доблестни мъже, за да можем поне малко да се докоснем до величието им!

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК „Левски“ се покланят пред паметта на Георги Аспарухов и Никола Котков.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    13 12 Отговор
    А и тия не са спазвали правилника за движение...
  • 2 Пияния убиец гунди

    17 13 Отговор
    Въпреки, че е майор от ДС, гундито шофира пиян, забива алфата в резервоара на камиона, в насрещното платно и убива Котков и стопаджията!

    Коментиран от #3

  • 3 ванката

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пияния убиец гунди":

    лесно е да се плюе но е трудно да се мисли !!! може и да е карал пиян през свободното време все пак е от системата но не и напът за мач преди мач няма футболист който да му се пие...

    Коментиран от #4

  • 4 70 Годишен

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "ванката":

    Гунди и Котков нямаше да играят защото бяха наказани от Футболната Федерация, Те отиваха там като гости само от уважение към Георги Каменов от Ботев Враца. Това беше неговия прощален мач.
  • 5 Бай Урко

    11 6 Отговор
    Правилното заглавие е 48 год откакто Гунди убива Котков и невинен човек след като кара пиян и с превишена скорост!!!

    Коментиран от #6

  • 6 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Урко":

    Не винаги ИСТИНАТА е ПРАВИЛНИЯТ отговор!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Благой

    4 5 Отговор
    Гунди шофира пиян ...конфискувана Алфа Ромео от италианец. Алфа Ромео която му е дадена от .....комунинягите като заслужил агент на ДС.
    Убива спътнника си и стопаджия....
    И всички говеда вкупом мучат как това било голяма трагедия....
    Това са общо взето фактите...изводите ги оставям на вас.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.