Last news in Fakti

30 Юни, 2019 07:31 7 720 36

30 юни 1971 г. Загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

  • гунди-
  • котков-
  • катастрофа

По колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне

На 30 юни 1971 г. при катастрофа с кола в прохода „Витиня” загиват легендарните футболисти от отбора „Левски” Георги Аспарухов и Никола Котков. Инцидентът става на 52-рия километър от София в 11.30 ч. На път за Враца колата им се забива в камион с ремарке, който пътува към столицата.

На 30 юни към 9.30 ч. Гунди пристига на стадион „Левски” в кв. „Подуяне”, където започва тренировката на отбора. Капитанът обаче няма да играе, защото е наказан. В предишния мач, който е с ЦСКА, той е сритан от Пламен Янков. Паднал на земята, Гунди му посяга с крак и съдията гони и двамата. Дълго преди това е дошла покана от Враца двамата с Котков да участват в юбилейния мач по случай 50-годишнината на тамошния „Ботев”. Гунди не може да откаже и двамата с Котков решават да уважат молбата на врачани.

Усмихнати - Аспарухов с тъмносиня спортна блуза, а Котков в елегантен костюм с вратовръзка. се качват в бежовото „Алфа Ромео”. На бензиностанцията при Витиня непознат мъж ги моли да го качат и Аспарухов се съгласява и тръгват.

По надолнището след последния завой на около 150 м. от страничния път изкача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и алфата оставя цели 30 м. следи от гумите, но разстоянието не стига. Средната част на купето се забива в резервоара на тежката машина. Пo колата плисва бензин и се възпламенява. Никой не успява да помогне - нито шофьорът на товарната кола, нито пристигналите с други коли хора. Колата и пътниците в нея изгарят.

Георги Аспарухов - Гунди е наричан „Легендата на „Левски”". Роден в София през 1943 г. Дебютира в „Левски” през 1960 г. С „Левски” печели три шампионски титли: през 1965, 1968 и 1970 г. и четири купи на страната: през 1962, 1967, 1970 и 1971 г. През сезон 1964/65 вкарва 27 гола за „Левски”, с които става голмайстор на страната за сезона.

Никола Котков е една от легендите на „Локомотив София”. Роден през 1938 г. в София. Двукратен шампион на страната през 1964 г. с „Локомотив” и през 1970 г. с „Левски”. Носител на Купата на Съветската армия през 1970 и 1971 г. с „Левски”. През сезон 1967/68 отбелязва 28 гола, но остава втори след Петър Жеков от „Берое”, който вкарва 31 гола.

Погребението на Гунди и Котков се превръща в ден за всенароден траур. По неофициални данни над 550 000 души се сбогуват завинаги с футболистите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕЧНИ ГЕРОИ

    81 8 Отговор
    Това са истински достойни хора и спортисти от класа.Те са били хора посветени на футбола с душите и сърцата си.Днешните чалга-ритнитопковци са за срам...

    Коментиран от #2, #3, #20, #21

  • 2 Жоро

    6 75 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕЧНИ ГЕРОИ":

    Зависи какъв ти е критерия дядка от комунизма

    Коментиран от #6, #15

  • 3 антрашпиц

    31 10 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕЧНИ ГЕРОИ":

    И не са били близки до партията.А тая Алфа им е подарена от ФК Милан..

    Коментиран от #5, #35

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Скрии се Евроджендърче

    37 2 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    Ходи си пусни Планета и ако някога си установиш пола ще знаеш дали като ти се допикае да клекнеш или да се наведеш...

    Коментиран от #11

  • 7 onq s konq

    6 30 Отговор
    Ако беха с беенве штеха да оцелеят ама с тая алфа-никъф шанс

    Коментиран от #19

  • 8 Кольо

    35 2 Отговор
    Много Велики.... Да почиват в мир.
  • 9 Пияния убиец гунди

    23 24 Отговор
    Въпреки,, че е майор от ДС, шофира пиян и убива Котков и стопаджията!
  • 10 СТАЛИН

    17 11 Отговор
    на този ден гунди уби КОТКОВ И СЕБЕ СИ.
  • 11 СссереМ

    9 24 Отговор

    До коментар #6 от "Скрии се Евроджендърче":

    Айде хващай пътя при измислените си герои,тия ако бяха големи футболисти нямаше да играят в тряторазрядно отборче.

    Коментиран от #17, #25

  • 12 Дан

    20 6 Отговор
    Гледам, никъде не се споменава, че са пиели коняк и че няколко пъти са го спирали да го предупреждават да кара по-бавно.
  • 13 Plovdiv

    22 2 Отговор
    А защо не написахте, че Георги Аспарухов две години е играл в Ботев Пловдив, където реално става футболист???

    Коментиран от #26

  • 14 Оберстгрупенфюрер

    16 14 Отговор
    Това бяхя наистина големи футболисти. А можеха да бъдат купени от Западна Германия и тази катастрофа да бъде инсценирана с високо платени хора в тежко здравословно състояние, и с помоща на ЦРУ и няколко дреги западни разузнавания, да бъдат прекарани през Югославия на Запад, където да играят дълги години под други имена, с пластични операции, и милиони марки и долари. Мир на праха им.

    Коментиран от #32

  • 15 МЛЪКВАЙ ДЖЕНДЪРЧЕ КОМПЛЕКСИРАНО

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Жоро":

    ОТ ФАЛШИВАТА ДЕМОКРАЦИЯ..ПО ЕЛЕМЕНТАРНА ТИ РЕАКЦИЯ СИ ЛИЧИ ЧЕ ТИ НЯМАШ ДАЖЕ И КРИТЕРИИ ПЕДАЛЧЕ НЕДОНОСЕНО..ПРАЗНА ТИ Е ТИКВАТА И НЕ ЗНАЕШ НИЩО ЗА ТЕЗИ ВЕЛИКИ БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛИСТИ..ИЗЧЕЗВАЙ ХЕЙТЪРЧЕ МАЛОУМНО..

    Коментиран от #16

  • 16 Kirumo

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "МЛЪКВАЙ ДЖЕНДЪРЧЕ КОМПЛЕКСИРАНО":

    Не съм много запознат със социализма (защото в България е нямало комунизъм), но доколкото знам, едно време мачовете се печелеха от най-близките до властта.

    Коментиран от #18

  • 17 АаакааМ

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Нещо бъркаш,те в ЦСКА не са играли...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 До "оня"

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Те по-това време BMW такива караконджоли правеха,че ще ти се оплаше коня
  • 20 Бля бля бля

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕЧНИ ГЕРОИ":

    И в колата не са слушали чалга а сръбско
  • 21 ЕКСПЕРТА

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕЧНИ ГЕРОИ":

    ГУНДИ Е ФЕНОМЕНАЛЕН ФУТБУЛЕСТ.ГРЕШКАТА МУ ОБЕЧЕ Е ЧЕ Е ВОЗИЛ ОЩЕ 2-ВАМА ДУШИ.АЛФАТА МУ СТАВА ТРУДНО УПРАВЛЯЕМА,С ДЪЛЪГ СПИРАЧЕН ПЪТ,А ПРИ ПРАШЕН ПЪТ ДОРИ НИКАКЪВ.

    Коментиран от #29

  • 22 Бай Хой

    2 3 Отговор
    Ритнитопковци, лесни пари за скъпи коли, газ до дупка и отишли при Свети Петър 😁😁😫😫
  • 23 яяй

    7 2 Отговор
    Хората са ги обичали, значи са били велики. Половин милион души са ги изпратили, прочетохте ли? Светла им памет.

    Коментиран от #28

  • 24 Те Така Те

    7 1 Отговор
    30 метра следи и не стигнали да спре, сметай с ква скорост е бил.Кой имаше Алфа Ромео тогава? И той се е мислил за безсмъртен, жалко.Бог да го прости.

    Коментиран от #30

  • 25 Сватове от Милан

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Тъпан , намери интервюто с Чезаре Малдини , в което той казва така - Искахме го много да заиграе при нас в Милан ( Милан по това време е европейското футболно страшилище) , но вашите власти не позволиха това. Ако преминаването се беше осъществило , това щеше да е третият най-скъп трансфер в световният футбол след Пеле и Гаринча. Все едно сега да има българин в тройката Меси , Роналдо, Мбапе.
  • 26 Михи Ротера

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Plovdiv":

    Вярно е . Там Аспарухов отбива военната си служба, след което за малко да попадне в ЦСКА , но е още много млад , а в ЦСКА големи звезди и свирепа конкуренция , преминава в Левски , и от там единственият друг отбор е който можел да играе е бил "Националният" , практиката да се сменят отбори , като носни кърпи , е била почти непозната . Израстваш в школата на отбора възмъжаваш , играеш , и национал , за това имаше футбол и силни школи по градове и села. Не като сега , някой юноша покаже качества , веднага някой голям клуб го издърпва , и го трансферира на зелено за жълти стотинки.

    Коментиран от #36

  • 27 Иво ПМ

    5 2 Отговор
    Вечна им памет на Гунди и Котков.Поклон....Като чета коментарите и ми става мъчно че вместо да се обединим за миг поне между нас има толкова много простотия и омраза.Та те са само спомен но са символи и хората ги обичаха приживе и сега еднакво.Аз съм от ФК"Левски" но преди години ходехме с приятели на ЦСКА с Ливърпул,Нотингам Форест,,Нюкасъл-защото съм БЪЛГАРИН.Имам приятели от моето поколение привърженици на червените с които спорим и водим диалог.А сега има само злоба и омраза.....Сами си го правим.....
  • 28 Kirumo

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "яяй":

    Не всичко което лети се яде и не всичко което пише е истина. Според 3 различни статии има 3 различни цифри. Една статия сочеше 55 000 души, друга 150 000, а тази 550 000. Няма да се учудя ако реално са били 5500, което не е малко, но е много далеч от другите цифри.
  • 29 Kirumo

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "ЕКСПЕРТА":

    Осъзнаваш ли какво си написал? Ако Алфите ставаха трудно управляеми и с дълъг спирачен път когато има повече от един човек вътре, то нямаше да са останали Алфи и хора, които да ги карат.

    Коментиран от #31

  • 30 Kirumo

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Те Така Те":

    Ако си мислиш, че твоя автомобил спира от 100км/ч. за под 38 метра, то жестоко се лъжеш. Вероятността да имаш автомобил, който спира от 100 за по-малко от 38 метра е около 10%.
  • 31 ЕКСПЕРТА

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Kirumo":

    абе в спортна кола,койти вози още 2-ма бе явъри се гръмни някъде,това да не твойта морга стара бричка счупеняк

    Коментиран от #33

  • 32 0000

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Оберстгрупенфюрер":

    Ти голям филмар ще излезеш
  • 33 Kirumo

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ЕКСПЕРТА":

    Ех тия прости инженери как може да са направили тази Алфа с 4 места, големия майстор казва, че Алфата не трябва да има повече от едно място иначе става лошо. Сега кой е прав италианските инженери или "Майстора"? Аз съм карал и карам спортни автомобили до които едва ли някога ще се докоснеш, но това е съвсем отделна тема.
  • 34 експерт

    0 0 Отговор
    Ударът в зила след спирачния път като цяло не е бил силен. Просто лош шанс ,че е попаднал в резервоара. Като цяло изгорелите скелети са нямали никакви травми от удара.
  • 35 Цветан Цветков

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "антрашпиц":

    Дрън, дрън! Класическа форма на син идиотизъм. Престанете да говорите глупости, че ГУНДИ се черви от тях и в гроба си.
  • 36 Цветан Цветков

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Михи Ротера":

    Чети Митата Якимов и ще разбереш колко време Гунди е бил в ЦСКА , а така също че е загрявал преди една среща, но не е влязъл в игра. По тогавашния правилник ако е влязъл и изиграл мач, да си е останал в отбора на ЦСКА до края на службата си. Това е истината всичко друго са спекулации и свободни съчинения. Другото което също всеки стар запалянко в кв. Редута знае, че бай Парко- баща му е бил върл ЦДНВ-ист и го е водил редовно на мачове на отбора, поради която причина Гацо Панайотов е бил кумир за Гунди, което той споменава е едно от малко запазените интервюта с него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове