Last news in Fakti

20 Май, 2012 10:07 1 438 0

Челси е новият Крал на Европа

  • челси-
  • шампионска лига-
  • байерн мюнхен-
  • мюлер-
  • дрогба-
  • чех-
  • нойер-
  • луис-
  • робен-
  • дузпа-
  • ди матео-
  • хайнкес
Челси е новият Крал на Европа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английският Челси е новият шампион на Европа! Лондончани триумфираха с 4:3 след изпълнение на дузпи в драматичен финал срещу германския колос Байерн (Мюнхен) на "Алианц Арена" - клубния стадион на баварците. Редовното време завърши при резултат 1:1 - Томас Мюлер откри в полза на баварците в 83-ата минута, но само пет минути след това Дидие Дрогба изравни и изпрати мача в продължения. В тях не паднаха нови попадения, а Ариен Робен пропусна дузпа за мюнхенци. При изпълнението на ударите от бялата точка англичаните показаха по-здрави нерви и триумфираха.

За първи път в своята история Челси става клубен шампион на Стария континент. При единственото си участие на финал досега - през 2008 година, "сините" загубиха от Манчестър Юнайтед именно след дузпи. Байерн пък не успя да спечели КЕШ/ШЛ за пети път в историята си. За последно баварците спечелиха Шампионската лига през 2001 година, когато триумфираха след дузпи срещу испанския Валенсия.

Освен загубения финал през 2008 година, Челси много пъти отпадаше на полуфиналите в последните години, а тази година елиминараха драматично Барселона на полуфиналите - с немалка доза късмет, въпреки че показаха и силен характер.

Благодарение на триумфа си тази вечер Челси ще играе в Шампионската лига и през следващия сезон - за сметка на Тотнъм, въпреки че "сините" останаха извън местата, даващи право на участие в най-престижния клубен турнир в Европа в крайното класиране на английското първенство.

В 83-ата минута Мюлер порази вратата на лондончани с удар с глава от непосредствена близост след асистенция на Кроос. По този начин Мюлер се реваншира за пропуските си по-рано в мача, както и за оново положение, което не успя да реализира във финала преди две години с Интер, загубен от баварците с 0:2.

Веднага след получения гол мениджърът на Челси Роберто ди Матео пусна в игра испанската звезда Фернандо Торес на мястото на Соломон Калу.

Две минути преди края Дрогба изравни резултата - 34-годишният котдивоарски нападател бе точен с глава след центриране от корнер на Хуан Мата и Челси продължи да мечтае за трофея в Шампионската лига.

Още в третата минута на първото продължение португалският рефер Педпо Проенса отсъди дузпа в полза на Байерн - за нарушение на Дрогба срещу Рибери. Робен обаче изпълни лошо дузпата и Чех спаси изстрела му от бялата точка. На всичкото отгоре Рибери бе принудително сменен от Ивица Олич, тъй като получи контузия при сблъсъка с Дрогба и не успя да продължи срещата. За втори път този сезон Робен пропусна много важна дузпа за баварците, след като го стори и срещу Борусия (Дортмунд) в Бундеслигата.

В 108-ата минута баварците направиха нов невероятен пропуск пред противниковата врата. Резервата Ивица Олич получи топката в прекрасна позиция, но вместо да стреля реши да подаде към друг появил се на терена от пейката играч - Даниел ван Буйтен. Белгийският защитник обаче не разбра идеята на съотборника си и германците за пореден път в срещата не успяха да се възползват от чудесна ситуация за гол. В 112-ата минута се стигна до поредната опасност за вратата на Чех, но Гомес не успя да реализира. Стигна се до дузпи, след чието изпълнение радостта бе за Челси, а мъката - за домакините от Байерн.

Филип Лаам реализира първата дузпа и даде аванс на Байерн. Веднага след това Нойер спаси удара на Хуан Мата, а Гомес бе точен - 2:0. Давид Луиш с безпощадно изпълнение намали на 1:2. След това зад топката изненадващо застана Нойер, но с хладнокръвно изпълнение вратарят направи резултата 3:1. Франк Лампард бе точен за 2:3 и запази надеждите на "сините", след което Чех спаси удара на хърватина Ивица Олич. Ашли Коул изравни за 3:3, а след него Бастиан Швайнщайгер уцели греда и това даде шанс на Челси да спечели. Дрогба не сгреши и донесе на Челси историческата първа титла на клуба в Шампионската лига.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА