24 Октомври, 2019 07:39 6 815 12

Евтаназираха 40-годишна параолимпийска шампионка

  • мариеке верворт-
  • параолимпийка

Преди три години Мариеке съобщи, че възнамерява да сложи край на живота си след Олимпиадата в Рио

Евтаназираха 40-годишна параолимпийска шампионка - 1
Снимка: Twitter

Параолимпийската шампионка от Игрите в Лондон през 2012-а - Мариеке Верворт, беше евтаназирана. Белгийката, която е едва на 40 години, се състезаваше в спринта с инвалидни колички, но страдаше от дегенеративно мускулно заболяване, което включва постоянна болка, пристъпи и пълна парализа на краката.

Преди три години Мариеке съобщи, че възнамерява да сложи край на живота си след Олимпиадата в Рио. Там тя спечели още два медала.

Намеренията ѝ бяха да се самоубие, когато "лошите дни станат повече от добрите". Още през 2008-а тя подписа документ за евтаназия, която е позволена в родната ѝ страна.

Наскоро тя говори за невъзможността си да спи и за частична загуба на зрение. Обезболяващите вече не ѝ помагат да преодолее агонизиращите пристъпи.

"Тренировките и карането бяха моето състезание и лекарство. Така изгоних страха си", заяви шампионката Мариеке през 2016-а.

Тя бе и сред най-големите посланици за разрешаване на евтаназията. Кошмарната ѝ болест се появява още през 2000 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    32 7 Отговор
    Крайно време беше и в тук време да се въведе евтаназията!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Ама тя в бегето не е забранена

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Виж колко се самоевтанизират кои от балкона кои пуснал чалгата и в дървото бааам😂😂😂😂😂
  • 3 Хъш

    72 2 Отговор
    Смела жена. Нека почива в мир.

    Коментиран от #10

  • 4 6543

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Отдавна е въведена, осъществява се от НЗОК
  • 5 Мдааа

    35 1 Отговор
    Моите искренни съболезнования. Бог да я прости.
  • 6 Доктор

    3 11 Отговор
    Не го разбирам това. Да караш някой да те убива. Като искаш има 100000000 начини да се самоубиеш, защо е този садизъм?
  • 7 гост

    29 1 Отговор
    Моят дядо се измъчи преди да си отиде. Имаше рак на дебелото черво, диабет, атрофия на краката, бъбреците му спряха и две седмици този добър човек страда в неистови мъки преди да си отиде. Лекарите отказаха да му дадат каквото и да е обезболяващо поне да не се мъчи, ей така, не можело, за да не се изтълкува като причинител на смърт. Толкова ли щеше да е трудно да му предпишат метадон поне, ама отказаха и това е, макар че много молби имаше като виждаш как се мъчи човека. В такива случаи би трябвало да е разрешено, един вид няма друг изход, не е кома и да се събуди, няма шанс, тогава е добре да имат право след съгласие от роднините, както е с животоподдържащата техника, подписваш разрешение за изключване и това е. Ето, жената е била в голямо страдание, защо да я оставят да умре в неистови болки и мъки?
  • 8 Какво дрънкаш

    0 0 Отговор
    Евтаназията не е самоубийство бе г-н Борисов
  • 9 До 7

    2 1 Отговор
    Няма да разрешат ефтаназията, защото целта е да се мъчиш и да се проклинаш, че си се родил. Ако влезеш в някоя наша болница ти идва да се самоубиеш. Няма да разрешат ефтаназията, защото децата трябва да гледат размазани трупове пред блока на някой скочил от балкона.
  • 10 Orthodox

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хъш":

    Смел човек е този, който носи кръста си, колкото и да е тежък, а не бяга от него. Евтаназията е вид самоубийство, а за самоубийците мир отвъд НЯМА. С отказа си да потърпят временните страдания те ги превръщат във вечни. Дано все пак Бог е милостив и прости стореното от нея!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Чинга чук

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Orthodox":

    Данъци, сметки , осигуровки , гласуване докато МЪРДАШ!!!
  • 12 Eistee

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Orthodox":

    Приятелю, разбирам мисълта ти, но ти се концентрираш върху частица от цялото. Отвори очи и виж цялата картина! Тази жена се е борила с всички сили. И те бавно и полека са се оказвали недостатъчни. Надеждата, успехите, ползата от нечовешките усилия са заглъхвали в буря от болка. Ден след ден. При това лечението й вероятно не е било безплатно, нали? С всеки ден, тя е убивала финансово семейството си. Решението й може да се възприеме като самоубийство, но и като даряване на свобода и нормален живот на близките й. Та ако има някъде най-висш съд, я ми кажи, кое ще натежи повече? Че е отнела собствения си живот или че е дарила с нормален живот 2,3 или повече човека? То ако е така, както ти гледаш на нещата, ако видя как автобус ще блъсне две деца, аз не трябва да се втурна и да ги изблъскам, спасявайки ги с цената на моя живот, така ли? Да седим е да се наслаждаваме как около нас загиват хора, само защото ортодоксалното християнство не гледа с добро око на добре преценената загубата на собствения живот, с цел спасяването на чуждия? Ей, големи сте комедианти, това дълбоко религиозните хора. Ама като е за вас самите, изведнъж палачинката се обръща.