Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 09:43 2 278 16

Илиана Раева разказа за комунизма и демокрацията

  • илиана раева-
  • комунизъм-
  • демокрация-
  • художествена гимнастика

Една по-различна гледна точка

Илиана Раева разказа за комунизма и демокрацията - 1
Снимка: БГНЕС

Илиана Раева разказа за живота си през Комунизма и Демокрацията в типичния си прям стил.

Ето какво написа съпругата на Наско Сираков във Фейсбук страницата си:

"Една по-различна гледна точка

Комунизма и Демокрацията са оправдание за мрънкащите, неосъществилите себе си и неможещите! Когато го можеш, когато го знаеш и когато го искаш, когато си смел, нито Комунизма, нито Демокрацията могат да те спрат!

10 ноември 1989 год, когато Стената падна и Демокрацията се отприщи...

Гледам разни “демократични" муцуни... Някои вече не са между живите, на други муцуните им напълно изчезнаха, а нечии муцуни вече никой не разпознава като муцуни на Промяната

Колко ли от този народ е зад граница?! Колко ли от всичкия този народ устоя на Демокрацията?! Колко българи емигранти се завърнаха в новодемократична България след онази паметна дата?! Кой как и по какъв начин реализира себе си в новодемократичната България?! Всеки според реалните си възможности, знанията си и волята си...

Ще кажа за мен и семейството си:

Ние бяхме в Испания на тази дата. Наско беше футболист на Сарагоса. Печелеше много пари, като всеки футболист в силен европейски клуб. Купихме си жилище там в чудесен квартал. Имахме много приятели, които ни обичаха и уважаваха. После бяхме в Барселона, после в Ланс, Франция. Дъщерите ни ходеха вече на училище и градина. Живеехме повече от добре, спокойни и щастливи. Разбира се, че можехме да останем и да устроим живота си по най-добрия начин, защото вече познавахме много хора, а и те ни уважаваха и ни симпатизираха.

През 1993 год се върнахме. Решихме го! И на двамата ни липсваха приятели, родители и Родината! Върнахме се. Окончателно.

Накратко, много накратко ще разкажа какво направихме двамата в новодемократичната България:

Наско стана пак шампион с любимия “Левски". Поведе едно по-младо поколение по възходящата на футбола. Скандал с Лафчис го принуди да напусне отбора. Междувременно беше от основните герои на “лудото американско лято ‘94". Стана и шампион със “Славия". Всъщност той ги направи шампиони.

После Лафчис поиска той да се върне в “Левски", когато имаше сериозен проблем с Желязков. Наско се върна вече като директор. Отново се върнаха титлите на “Левски", та чак и в Шампионска лига влезе отборът за първи път в историята на БГ футбола. С Мъри направиха печеливша система за отбора, но лаикът Батков реши, че може и без тях и ги махна. Разбира се беше въпрос на време да махне и себе си. Някой не позволява на Наско да се върне в “Левски", но от тогава и титлите не се връщат в “Левски".

Всъщност, с днешна дата съм сигурна, че Съдбата всъщност го е спасила от потъващия кораб, наречен български футбол. Та: в тази демокрация Наско се върна и въпреки някои, въпреки всичко работи това, от което разбираше и подари мноооого неповторими преживявания на милиони българи и левскари, което носи здраве, работоспособност и дълголетие. Т. е., замени милионите и спокойния живот в чужбина за осъществяване на красиви и полезни неща за милиони хора в България! Мога да кажа с днешна дата, че Наско успя не само да се реализира в демокрацията, но и да донесе много красиви и полезни мигове за хората, както и да обогати историята на “Левски" с още доста шампионски титли, ШЛ и разни други подобни значими за историята нещица.

Аз:

Завърнах се с него и основах клуб “Илиана". Изцяло финансиран от съпруга ми. Защо не започнах работа в “Левски" вече е незначително за мен, защото времето доказа, че това е бил верния ми път. Ще го напиша един ден, разбира се. 1993 год го открих. В нашите среди ме познават прекрасно и много гимнастички на “Левски", включително и моите, които оставих като тръгнах с Наско за Испания ( тогава бях треньор в “Левски") напуснаха клуб “Левски" и дойдоха при мен. Всичките бяха наказани 2 год да не играят.

Тук е мястото да уточня, че НИКОГА в кариерата си като треньор не съм канила чужд състезател в клуба си! Винаги те са ме търсили и са искали да дойдат при мен. Та... до няколко години клубът ни стана най-силният в БГ. После станах член на треньорската комисия, после станах председател на същата, после член на УС, после старши треньор на ансамбъла, с който станахме световни лампиони, после председател на БФХГ... и после се знае. Инициирах и осъществих 10 световни купи, световно първенство...

И за себе си смятам, че освен, че постигах собствените се мечти, помогнах много на спорта си и подарих също като Наско много незабравими мигове за сърцата на милиони в България и по света.

Минах през отвратилни неща, но тук и сега не му е мястото. Имаше хора, които сериозно ми пречиха, та и до днес, но много повече са тези, които ми помагат. Да не говоря за Наско! При него беше ГАДОСТ в изобилие!!!

Но и двамата успяхме и си свършихме работата! В новодемократичната държава България! С всичките и незаобиколими специфики

Всичко постигнахме и постигаме ВЪПРЕКИ!

И двамата успяхме и при Комунизма, и при Демокрацията!

Много интересни неща бих разказала за пътя и на двама ни, но честна дума, сега не ми се разказва.

Защо написах всичко това:

Ами защото днес е 10 ноември!

Толкова народ само се жалва, плюе, философства, отрича, възмущава се... Кой ли не е жертва... Кой ли не е ощетен, на кой ли не са му пречили да стане ВЕЛИК...

Ами да! Трудно е! Има гадни неща... Има ужасно много трудности и препятствия за всеки. Е, да седим и да хленчим и да се откажем от мечтите си ли?! Колкото са по-големи, толкова повече препятствия/изроди срещаме по пътя си! И обратно!

Познавам хора и с пари, и с много малко пари, които гледат себе си и успяват тук- в България! И са щастливи! И не гледат кой каква кола кара, кой колко пари има, а се радват на малкото, което са постигнали и живеят щастливо и в хармония със себе си близките си в тази България!

Защото животът е борба и устрем към Щастието!

А Щастието не е материално благосъстояние, а състояние на Сърцето и Душата!

Комунизма и Демокрацията са оправдание за мрънкащите, неосъществилите себе си и неможещите! Когато го можеш, когато го знаеш и когато го искаш, когато си смел, нито Комунизма, нито Демокрацията могат да те спрат!

Затова днес нека си зададем въпроса: какво всъщност правя аз и как се справям със собствения си живот? Какво искам за себе си и от себе си?

Иначе за Комунизма/Социализма или Демокрацията - ами Стената наистина падна, но не се отприщи Демокрацията, а хората.... цялата палитра на това понятие се итприщи...

Това е истината

С уважение към всички щастливи хора, които живеят в България!

P.s

Дъщерите ни следваха в чужбина, но се върнаха тук да живеят и работят и са от истински щастливите, които всеки ден се сблъскват челно с Демокрацията"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раева

    10 3 Отговор
    Лошото на комунизма беше,че нямаше ботокс.
  • 2 rusnak

    23 3 Отговор
    Тези тинтири минтири ги разправяй на щерките си. Нама друга такава мафия както в БГ. Познавам тонове качествени, трудолюбиви и талантливи хора, които не се вписват в схемата и не желаят да ходят по трупове в името на съмнителен местен успех.

    Коментиран от #10

  • 3 емигрант

    3 2 Отговор
    Velika si ! Da ste zdravi i bezkrajno shtastlivi .Da se radvate s Nasko na vnutzi i na pravnutzi

    Коментиран от #8

  • 4 гост

    19 3 Отговор
    Най-големите комунисти станаха най-големите демократи веднага след 10 ноември 89та - също както Илиана Раева .
  • 5 Кой68

    3 13 Отговор
    Ясно и разбираемо..👍👍👍👍👍👍👍Айде сега на оплаквачите и плювачите....
  • 6 боцмана

    11 0 Отговор
    Спортистите , особено успелите са любимци на народа а от там и на управляващите , затова и реализацията им след приключване на спортните им кариери е по успешна , независимо от строй и управление.
  • 7 Тръмп

    13 5 Отговор
    Вие госпожо си противоречите,както е при всеки комунист!!!:):):)Защото при комунизма нямаше да имате Частен клуб,а щеше да ви лапне някой чичко Номенклатурчик от който да сте зависима доживотно!!!:):):)Вие и Сираков бяхте гордоста и лицето на "успешния" комунизъм и никога няма да се отречете от този си период!!!:):):)Щяхте да бъдете още по-лицемерна от леля Нешка!!!:):):)Тръмп
  • 8 ДРУГ ЕМИГРАНТ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "емигрант":

    Прав си друже,ама пиши на кирилица,моля.........
  • 9 Тръмп

    8 7 Отговор
    Значи това което сте в момента е заслуга не само на Вашите качества,но и на смяната на строя!!!:):):) България трябва да се отрече от комунизма докрай,а не да лицемерничи до безкрай!!!:):):)Вие изтъквате какво имате и сте постигнали,а призовавате за скромност другите!!!:):):)Вие все още държите на Раева познато име от комунизма,а не на Сиракова както е нормално да бъде една щастливо омъжена жена!!!:):):)Това са някакви комплекси,които не се лекуват публично,а чрез вътрешно преосмисляне!!!:):):)Ясно???:):):)Тръмп
  • 10 Бай Хой

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "rusnak":

    Мдам, наистина е тъжно, когато спортистите в едно общество разбират от политика, евро проекти , мафия , хора с увреждания и по между другото ритат топка или мятат бухалки. Вярно гиманстиката ни има успехи, но по-скоро това се дължи на талантливите момичета. Колкото до 10 ноември / 9 Септември - много сходства има между тези дати като звучене и като репресии към обикновените хора. Първо взеха активите на народа, след 10 озакониха тази кражба в полза на съмнителни лица доказани провали в бизнеса. Чакам с интерес кой ще плати на Раева да му рекламира продукта/проекта , пък наско вече влиза в годините за виагра и простатин продукти. Така че наистина ги чака светло бъдеще.
  • 11 -6- -7-

    6 3 Отговор
    Да не би на Запад е по различно?Известните спортисти всеки ги обича-богатите и бедните хора им се радват и възхищават.Богатите ги използват за реклама,а бедния се радва на обърнатото му внимание и благотворителност.Само ние ги плюем за щяло и нещяло?

    Коментиран от #13

  • 12 Не вярвам!

    11 3 Отговор
    Само празни приказки!Празни колкото е празен хладилника ми!След като обраха държавните активи сега се сипят "съвети" от "елита" работете за да успеете!Трябва да си лоботомиран за да вярваш и живееш вБългария!Рекетирана ли си някога г-жа Раева!Отнемаха ли ти бизнеса?Направиха ли ти децата наркомани докато вие работехте от сутрин до вечер?Обраха ли ви апсртамента или вилата?Откраднаха ли ви колата?Пребиха ли ви детето?Изгоряха ли ви парите в банката?Вие сте изключение от правилото!Не сте актуална.Мутрите дойдоха от спортните среди с благословията на ченгетата.Боксьор борец означава крими контигент!Ако тръгнем по пътя на парите ще стане още по гадно!Това е България.Клоака която мирише най силно отгоре!
  • 13 Бай Хой

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "-6- -7-":

    И какво изказваш с това мнение ? Точно защото сте обърнати на Запад и попивате от там като сух сюнгер сме на тва дередже. Видиш ли те на запад сите са Джендерасти и Педофили, та дай и ние да се пуснем в тая мода. Освен това никой умен спортист на изток или запад не би се месил в политиката, защото това са само кахъри и ще му спъват бизнеса. А сиракови не ги плюя щот няма смисъл. Те досега не си взеха бележка, едва ли и за напред ще е друго яче. Факт е обаче , че спортистите от 90-те години си мислят, че някой ги мрази и вечно им гледа в чинийките и когато имат проблеми все българите и неблагодарниците са им проблем. Виждат във всичко и във всеки критици, платени лица и тн. Абе къса и тясна е таз тема
  • 14 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ИСТИНАТА Е : ..." АМА НИЕ ИМАХМЕ ПАРИ ОТ РИТАНЕ НА ТОПКАТА , А ВИЕ НЕ " !!!!!!!!!!!
  • 15 шогуня

    2 3 Отговор
    Илиянке моме,комунизма те изучи признай си го.Не хапи ръката която те е хранила,не плюй че има Видьов ден,и ти като 30-те сребърника,момиче
  • 16 Пловдив

    6 1 Отговор
    Играл съм срещу Сираков с юношите на Локомотив Пловдив. Имаме мемориална снимка двата отбора на Герена. Тогава бяхме момчета на 15 години. Никой нищо не му е подарил. Илияна говори за това че можеш да успееш и в двата строя, стига да си положителна личност. Много коментари тук явно не са.