Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 12:06 1 726 9

Смачкахме конкуренцията на най-големия международен турнир в България

  • стрелба с лък

Родните стрелци най-добри

Смачкахме конкуренцията на най-големия международен турнир в България - 1
Снимка: Зорница Вангелова

На 9 ноември на територията на Исторически парк се проведе най-големият международен турнир по стрелба с традиционен лък. В него участие взеха 61 стрелци, като представителите бяха от България, Турция и Румъния. Всички участници бяха и с традиционни средновековни облекла.

Организаторите на турнира бяха Клуб за възстановки „Величие“ и Историческо изкуство, а домакин и спонсор на събитието бе Исторически парк. Те се бяха постарали да демонстрират условия максимално близки до реалните, каквито могат да се случат в природата. Участниците бяха разделени на няколко отбора, за да преминава турнирът по-лесно, но всеки от тях се състезаваше самостоятелно.

След ожесточена борба, продължила няколко часа, нашенците Йоана Няголова (категория жени), Антон Георгиев (категория мъже) и Мария Терзиева (категория деца) спечелиха заветното първо място.

Дисциплините бяха общо седем, сред които стрелба от кон и стрелба над езерото на Исторически парк. Организаторите бяха подготвили и изненада – още една дисциплина, която не се взимаше предвид при крайното класиране – стрелба по 3 висящи от въже
гърненца, които криеха отделна награда.

На церемония по награждаване в Средновековната крепост на Исторически парк, бяха обявени и победителите в Международния турнир по стрелба с традиционен лък. Крайното класиране бе в три групи: мъже, жени и деца, като първите трима от всяка група бяха наградени с медали.

В турнира взеха участие всички желаещи, а едно от условията, с които трябваше да се съобразят стрелците е да се състезават с традиционен лък без поставка за стрелата и дървени или бамбукови стрели с естествени пера.

Турнирът беше достъпен за всички, които желаеха да станат свидетели на тази зрелищна битка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    8 0 Отговор
    За победителите браво!
    Сега вътрешният да разпореди МВР да конфискува лъковете, стрелите и колчаните. Може и конете, като средство за транспортиране на незаконното оръжие. Няма само клуб "Традиция" да страда, я!
  • 2 Улпия

    5 2 Отговор
    Какъв турнир ?! То бяха се събрали едва около 70 души на тази пародия. Докога ще се излагате в Факти с лъжлива информация?
  • 3 Тукашен

    3 4 Отговор
    На ход е възстановяването на Българските традиции и обичаи. Поздравление ! Натискаме здраво вече.

    Коментиран от #6

  • 4 Тодор

    5 1 Отговор
    Далече от такива измамници като Ивелин и сектата на алчните!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Радост

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тукашен":

    Какво общо имат банда измамници с българските традиции и история?
  • 7 ВЛАД

    4 1 Отговор
    Само да попитам - къде са обещаните 500000 туристи на инвеститорите в " Историческа пирамида " ?
  • 8 ЪРП

    1 1 Отговор
    БРАВОООО, ДОСТОЙНИ И ДОБЛЕСТНИ БЪЛГАРИ ИЗДИГАЩИ АВТОРИТЕТА НИ НА МЕЖДУНАРОДНО НИВО!!!!!!
  • 9 Сигрид

    1 0 Отговор
    А кога ще има турнир по строеж на пирамиди, за приятел питам?