Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 14:25 3 078 3

Доцентът с добавките с нов бисер за загиналия алпинист Боян Петров

  • боян петров-
  • алпинист-
  • добавки-
  • доц. георги иванов

Сигурен съм, че ако Боян Петров ни гледа отгоре, е доволен, че неговото име се използва за добра кауза

Доцентът с добавките с нов бисер за загиналия алпинист Боян Петров - 1
Снимка: БГНЕС

Преди дни във "Фейсбук" се появи реклама на добавки с твърдение, че те са можели да спасят живота на изчезналия в Хималаите алпинист Боян Петров.

Постът е на университетски преподавател, който пише, че лично е тествал продуктите.

На профила си във "Фейсбук" доцентът обяснява, че ако бил предоставил на Боян Петров от добавките, преди да отлети към Хималаите, алпинистът днес "можел още да е между нас". Приложени са и снимки - на едната е самият Петров, а на другата - допинг продуктите. Постът предизвика възмущението на стотици потребители.

“10 дни преди да замине говорих с него точно за тези добавки. Той каза: "Жоре, много са хубави тези неща, но трябваше да ми ги дадеш по-рано". И той е прав. Трябваше да ги тества 4-5 месеца, докато тренираше в България. Аз просто не се сетих, което беше моя вина”, каза доц. Георги Иванов.

Преподавателят отрича да е правил внушение, че алпинистът е имал шанс да оцелее.

Доцентът с добавките с нов бисер за загиналия алпинист Боян Петров
Снимка: Facebook

„Щеше да се чувства по-добре със сигурност. Това го гарантирам с доцентската си диплома. Сигурен съм, че ако ни гледа отгоре, е доволен, че неговото име се използва за добра кауза. Тези неща спасяват животи. Той може да си е заминал, но други алпинисти отиват”, каза още Иванов.

Близките и колегите на Боян Петров обаче видяха в публикацията опит за реклама на негов гръб.

„Проблемът е, че това е извършено от колега, тоест също учен, който си позволява такава реклама. Нарушени са няколко нормални човешки правила - не може да се използва името на починал човек, не може да се използва изразът, че "ако му бях бутнал тези неща, той можеше още да е между нас", което е адски тъжно. Никой не знае какво се е случило там и кой как е можел да му помогне”, заяви Йордан Кошев от Институт по биоразнообразие по БАН.

Проверка по случая тече и в Комисията по академична етика към Университета по архитектура, строителство и геодезия, където работи доцентът. Той има 7-дневен срок да обясни постъпката си пред ръководството.

„Мнението ми е, че е недопустимо. Искам да поднеса извиненията си, макар университетът да няма вина, на близките и приятелите на нашия известен алпинист, тъй като подобни изрази не са подходящи точно за такъв човек”, каза проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ.

Самият преподавател обаче не се извини за публикацията си.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба меца

    3 13 Отговор
    Никакви добавки не могат да помогнат на хора с умствен дефицит да кръстосват джендемите!
  • 2 дядо мецан

    2 1 Отговор
    седи дома чети Шок,кажи ми шубели те е бе мишок?
  • 3 Кокото

    0 1 Отговор
    И (Е)БАН се намесиха .... доценти-цифромани !