29 Ноември, 2019 11:55 1 363 0

Главният заподозрян за трагедията на Хилзбъро е невинен

  • хилзбъро-
  • трагедия-
  • футбол
Главният заподозрян за трагедията на Хилзбъро е невинен - 1
Снимка: БГНЕС

В Англия e взето съдебно решение във връзка с трагедията разиграла се на стадион Хилзбъро през 1989 година, съобщава CNN.

На 15 април преди 30 години в полуфинална среща от турнира за Купата на Англия Ливърпул излиза срещу Нотингам Форест на шефилдския стадион Хилзбъро. Този ден е записан с черни букви в английския клубен футбол.

Шест минути след началото на полуфинала, двубоят е прекъснат, след като голяма част от феновете на „червените“ са притиснати в оградата на сектора, в който са настанени. Десетки от тях прескачат загражденията и нахлуват на терена. За мнозина обаче е късно.

В резултат на трагедията са въведени жестоки мерки за сигурност по стадионите на Острова, като са премахнати загражденията между секторите и са въведени изцяло седящи места по трибуните.

През 2017 година по заведеното дело за виновните относно трагедията, следствието повдига обвинения към бившия полицай Дейвид Дъкенфийлд в момента на 75 години, който е бил инспектор в шефилдския департамент и е отговарял за безопасността на зловещия мач. Той става главен заподозрян за смъртта на 96 души. Освен тях, различни наранявания получават още 766 души.

На 28 ноември 2019 година решението на съда е, че Дъкенфийлд е невинен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА