Last news in Fakti

4 Декември, 2019 16:01 2 584 5

Пената за ЦСКА: Добри панталонки, хубави прически, но...

  • димитър пенев-
  • цска-
  • футбол

Ще прескочим в новата година като Стефка Костадинова

Пената за ЦСКА: Добри панталонки, хубави прически, но... - 1
Снимка: БГНЕС

Треньор №1 на 20 век и почетен президент на ЦСКА Димитър Пенев даде специално дълго интервю за Дарик радио и dsport.bg, в което разкритикува футболистите: „Всичките ги харесвам така спортно облечени, с тези добри панталонки и хубави прически, но не ми харесват няколко неща като изпълнението, отношението и вътрешното взаимоотношение. Моята мисъл е да подобрим играта при тези добри условия. Играта е на самите изпълнители и те сами трябва да се сблъскат, да се обединят като футболисти. Да подобрят точките е трудно, но като подобрят играта и точките ще дойдат. Състезателите трябва трябва малко да си разчовъркат тяхното отношение и тяхното умение, за да ги приобщим към ЦСКА“.

След равенството на "червените" с Лудогорец и преди мача за Купата с Арда той каза: „Някои от действията на нашите футболисти бяха все едно ние сме с 3 точки напред. Трябва да има мисъл. Аз не мога да говоря за съдийството защото в много срещи съм участвал като треньор и като състезател, но има си протоколчици и ръководства, те да говорят. На терена тук си е вече в моята глава си преценявам какво е на терена и на трибуните, какво е в миналото и настоящето. Има доста неща, които трябва да се оформят. Трудно е много не само на треньорите и на ръководството. Условията при господин Ганчев и Инджов са идеални. Но за терена вече тук се дели 50 на 50 - възможностите на футболистите и треньорите. Не съм аз човекът, който трябва да каже кой да бъде, никога не съм се месил защото съм минал през тези пътеки. Има си отговорници и треньори, но на мен лично не ми харесват няколко неща – и изпълнението, и отношението, и взаимоотношението вътрешно. Самите състезатели от техна страна трябва малко да си разчовъркат тяхното отношение и тяхното умение, за да ги приобщим към ЦСКА“. Самият Пенев обаче каза, че не всеки може и трябва да влиза в съблекалнята, и да говори за това. Върнахме го и към времето, когато самият той като треньор на националния или на ЦСКА на полувремето първите 5 минути не е влизал в съблекалнята, за да остави играчите да си се изяснят кой на кого не е подал, но в същото време там са били негови шпиони като масажисти и доктори: „то е като вкъщи - мъжът когато говори, след това жената обобщава и по-силно“.

А за мача в четвъртък в Кърджали каза: „Нормално, къде не сме играли. Преди години бяхме на групи в различни градове. Жребието е в провинциалните градове където хората да виждат или по радио точка или телевизия, да виждат някои симпатични свои футболисти. Това не е въпрос дали ЦСКА ще бие Арда. Никакви проблеми няма“.

Dsport върна Димитър Пенев и към една непопулярна годишнина – 30 години от онзи сезон 1989-1990 когато той като треньор извежда „червените“ до четвъртфинал за КЕШ (след елиминиране на полския Рух Хожув, Спарта Прага и 2 загуби от Олимпик Марсилия), титла (с аванс от девет точки и успех през есента с 5:0 срещу Левски), триумф в последното издание на Купата на Съветската армия (на финала победа над Ботев Пловдив с 2:1 на стадион „Славия“) и вдигане на първа Суперкупа (в новоучредената надпревара на финала побеждава Черноморец в Бургас с 1:0 след гол на Христо Стоичков), сезон също така, в който през пролетта на 1990-та ЦФКА Средец връща името ЦСКА и така се получава куриозната ситуация, в която "армейците" играят под две различни имена в рамките на един и същи сезон. А самият Стратег изключително детайлно сподели подробности за попадението на младия тогава Христо Стоичков в Бургас и продължи: „Всичко ми е запечатано в главата даже по документация неофициална моя. Всичко това го знам и не може да избяга от моята глава. Мачът за първата Суперкупа. Добри спомени. Бургас винаги мачовете са били интересни защото знаете от една страна природата е дала богатство на населението, морето, плажове, разнообразие, чужденци и винаги се е очаквало ЦСКА да победи. Хубави спомени, но е хубаво да има някакво отношение“.

„За титлите упрекват Лудогорец, но вървят добре, няколко години добрата селекция дава резултат. През годините на ЦДНА са завиждали, на Славия, на Локомотив защото години шампиони, в пауза мълчат левскарите, но просто ние изпуснахме Лудогорец защото направи добра селекция и вече виждаме 4-5 години те играят наравно с отборите от средата към първите места на европейските клубни турнири и няма разлика. Прави им чест, че играят така след европейски мач и после тук, от друга страна нашите самите футболисти трябва за помислят. Нито една дума за ръководството, където господин Ганчев, неговият партньор и клубът дават условия на европейско ниво. Проблем е бързото текучество, което променя състави, индивидуални сблъсъци. Тези играчи трябва да идват готови, а не тук да ги готвим и тренираме. Много се коментира защо младежите не вървят, защото на 14-години е готов за мъжете, а ние го задържаме. 21 години се прекъсна преди 5 месеца, е как да го направим?! Как стават тия работи?! И ние искаме отдолу да идват, а да не говорим за училищата... Държавата прави неща, Бойко Борисов след като е на този пост и излиза да играе футбол, то му е в душата, той помага, но на място как се изразява това правене. Има винаги материал, нали като се роди детето му правят масаж, за да бъде спортист, а не политик. Човек се познава и по характер, отношение и от род. Всичките играчи ги харесвам спортно облечени, добри панталони, дънки, прически много хубави. Ама за качествата не съм редовен на всяка тренировка да гледам кой може да подаде прав, вътрешен, външен. Някой като гледам някой мач мисля, че той дава пас външен, а той бил вътрешен и спорим“, сподели още Димитър Пенев.

Пенев разказа как като млад футболист само му казвали „метлата“, но се затрудни пред dsport да посочи кой му е любимият възпитаник сред неговите футболисти и предпочете да пропусне коментар за случващото се в БФС като каза „някои от нашите ръководни кадри, които са били държавни футболисти при мен, навреме не си слагат зелето в бъчвите да улегне. Футболът ние вече не сме закъсали, а сме долу, не сме в Европа по футбол! Добре, че няма Балканско първенство, че и на него да сме на последно място!“.

По отношение на бъдещия нов стадион на ЦСКА в Борисовата градина Димитър Пенев се
радва защото според него има нужда защото настоящият е от 1964-1965 година: „Бил съм на откриването като доброволец една година казармата. Ганчев и Инджов са много грамотни по такива отношения и дай, Боже, да тръгне. Десетки хиляди са минали през този стадион в центъра, което е приятно. Имам спомени като състезател и като треньор тук от хубави моменти, както в чужбина така в центъра. Хубаво ще бъде“.

За предстоящите коледно-новогодишни празници Димитър Пенев пожела: „Здраве на всички, както и победи на всички българи тук и в чужбина, и ЦСКА да бъде в друго лице, но и да има успешни мачове на футболистите. Моята мисъл е да подобрим играта при тези добри условия. Играта е на самите изпълнители и те сами трябва да се сблъскат, не да се боксират, а да се обединят като футболисти. Да подобрят точките е трудно, но като подобрят играта и точките ще дойдат. Ние искаме точки. Ръководството иска още 10 точки, а аз съм скромен и искам 3, трябват точки. Това трябва да им влезе на момчетата. Критикувам ги спортно и футболно, да. Толкоз време минава. Трябват ни точки. Има такава история, а ако не я знаят, има музей. Като се разминаваме ги поздравявам в движението като ги срещам, все пак толкова време стана и някои ме знаят, че съм бил също футболист от ЦСКА и треньор, някои с наведени глави, някои поздравяват. Те не учат историята. Но трябва да знаят, че когато играят добре, всички ще ги познават“. Големият треньор също така сподели, че пак ще има и наздравици между феновете с по едно съединение – водка с кола, а и обеща: „ще прескочим Новата година както Стефка Костадинова, ще си бъде добре и весело“.

Пенев бе емоционален след поклонението на Стефан Данаилов и сподели „Голям артист и най-вече мъж. Познат от много години и много близки приятели. Сутрин, вечер ходихме на представления, на филми, той на стадиона винаги е идвал. Той си е от малък симпатии си е имал към ЦСКА, защото етапите на ЦСКА са били много силни, името на ЦСКА е име по целия свят. Той беше винаги измежду тези спортни приказки. Спомням си за него когато филмът заснемаше в ГДР, оставаха му още една две серии, беше в България и не може да не се срещне с неговите приятели футболистите от квартала. Закъсняхме вечерта и на другия ден отложи пътуването си заради уважение към нас още като състезатели. Супер материал е представял в кариерата. Горе-долу и ние се равняваме с него в посоката защото и ние сме участвали на световни, европейски турнири и шампионати. Трябва да изкараме кантара, за да измерим кой ще води по успехи“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    7 1 Отговор
    Както винаги култов
  • 2 Румен Б

    6 1 Отговор
    Най-великият треньор в близкото минало/наравно с Паро Никодимов/.
    Поклон пред тези велики цесекари !!!
  • 3 антрашпиц

    5 1 Отговор
    Днешните футболисти нямат топки,това е.Провалът е закодиран в тяхното днк.
  • 4 Бгbg

    4 0 Отговор
    "Има винаги материал, нали като се роди детето му правят масаж, за да бъде спортист, а не политик..." Пената е култов както винаги
  • 5 всички си обичаме Пената ❤️

    4 0 Отговор
    "добре, че няма Балканско първенство, че и на него да сме на последно място“," "ръководството иска още 10 точки, а аз съм скромен и искам по 3" и „ще прескочим Новата година както Стефка Костадинова, ще си бъде добре и весело“ 😂🤣😂