ФАКТИ.БГ

Фенклубът на Локо (Пд) с декларация за концесията на "Христо Ботев"

Вижте позицията на привържениците на "смърфовете"

Публикувана: 27 Декември, 2019 16:23
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1027
Фенклубът на Локо (Пд) с декларация за концесията на "Христо Ботев"
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Фенклубът на Локомотив (Пловдив) излезе с официална декларация във връзка с внесеното от кмета на града предложение до Общински съвет - Пловдив за вземане на решение за прекратяване по взаимно съгласие на договора за концесия между Община Пловдив и Ботев (Пловдив) за стадион “Христо Ботев”.

Ето позицията без редакторска намеса:
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Обръщаме се към Вас, във връзка с внесеното от Кмета на Община Пловдив предложение до Общински съвет – Пловдив, за вземане на решение за прекратяване по взаимно съгласие на договор за концесия от 13.03.2013г. между Община Пловдив и "Професионален футболен клуб Ботев" АД, с предмет: стадион „Христо Ботев“.

Считаме, че с така направеното предложение, освен, че се прави опит за прикриване на вече нанесени вреди на общинския бюджет на Община Пловдив, ще бъде допуснато и причиняването на такива, като последствие от прекратяването на концесията по взаимно съгласие.

Концесионерът "Професионален футболен клуб Ботев" АД е бил в неизпълнение на поетите от него задължения по договора, а именно:
- за обезпечаване на задължението за изпълнение на инвестиционната програма са внесени единствено гаранции за 2013г. и 2014г., в размер на 331 000лв. и 131 000лв. Не са внесени гаранции за изпълнение за 2015г. – 166 000лв., 2016г. – 501 000лв. и 2017г. – 301 000лв., или в общ размер на 968 000лв. Гаранциите е следвало да бъдат внесени по сметка на общината в срок до 31 януари на съответната година;
- не е внесено годишното концесионно възнаграждение за 2016г., в размер на 62 322.54лв. без ДДС, за 2017г., в размер на 68 258.02лв, без ДДС, или в общ размер на 130 580.56лв., без ДДС. Липсват данни и за внасяне на концесионно възнаграждение за 2018г., което следва да бъде в размер на 148.387 минимални работни заплати. За невнесените концесионни възнаграждения са дължими и лихви за просрочие.
- Липсват каквито и да е данни за изпълнение от страна на концесионера на задължението му да застрахова обекта за всички осигурителни случаи – по смисъла на Кодекса за застраховането, за своя сметка и в полза на Концедента.

Въпреки че всичко гореизложено е представлявало и представлява основание за прекратяване на концесията по вина на концесионера, от Община Пловдив не са предприети каквито и да е действия в тази насока, както и за събиране на дължимите ѝ възнаграждения по принудителен ред, ведно с търсене на пълната отговорност за причинените ѝ вреди от неизправната страна - "Професионален футболен клуб Ботев" АД.
При липсата на действия от страна на Община Пловдив за прекратяване на концесията по вина на концесионера, общината се лишава и от неустойка за неизпълнението на инвестиционната програма или на част от нея, в размер на 10% от стойността на неизпълнените инвестиции. Дори да се приеме изложеното в предложението до Общински съвет - Пловдив, че концесионерът е направил инвестиции в размер на 6 576 500лв. от концесионната програма, която предвижда инвестиции в общ размер на 14 450 000.00лв., то неизпълнената част от инвестиционната програма е 7 873 500.00лв. Тоест, Община Пловдив се лишава и от приход бюджета си под формата на неустойка в размер на 787 350.00лв. /10% от неизпълнената част от инвестиционната програма в размер на 7 873 500.00лв./
Нещо повече, с проекта за допълнително споразумение, което е част от внесеното предложение до ОбС – Пловдив, освен прихващането неплатените от концесионера гаранции в размер на 482 000.00лв., се предлага текст, с който страните се споразумяват, че имуществените отношения помежду им по повод Договора, са окончателно уредени и същите нямат претенции една към друга. Иначе казано, неизпълнението на задълженията на едната страна, ведно с всички последици от това, остават за сметка на бюджета на Община Пловдив и гражданите ѝ, вместо за едно търговско дружество, което не е изпълнило поетите от него задължения с подписването на договора за концесия.

Не на последно място, в предложението до ОбС – Пловдив, липсва каквато и да е яснота относно предмета на концесията /стадион „Христо Ботев/, намеренията на общината за неговото завършване и изобщо възможността за това.

От приложеният към предложението до ОбС – Пловдив доклад на независим оценител е видно, че въпреки спирането на обекта с Акт обр.10 от 22.05.2015г., не са предприети никакви действия за консервиране на изпълненото строителство и не е изследвано състоянието на бетона и армировката на трибуните в незавършен вид. Тоест, Община Пловдив предприема прекратяване на договор за концесия за обект, за който не е ясно дали изобщо и как може да бъде завършен, какви финансови средства ще коства това и откъде ще бъдат осигурени. Освен това, липсва какъвто и да е анализ дали проекта за стадион „Христо Ботев“ отговаря на изискванията на УЕФА /UEFA Stadium Infrastructure Regulations/ за лицензирането на стадиони от 4-та категория, каквито са били претенциите на концесионера и привържениците на футболният клуб.

Малка част от проблемите са свързани със спазване на минималните изисквания на УЕФА за осигуряване на:
- обезопасена територия за паркинг за 2 автобуса и 10 автомобила;
- обезопасена зона за паркинг за 150 автомобила;
- обезопасена площ от 1 000кв.м. за разполагане на ТВ екипи,
за осигуряването на които, концесионната площ е крайно недостатъчна.

Абстрахирайки се от чисто техническите аспекти и насочвайки се към прагматичните, строеж на общински стадион на бул. „Източен“ 10 е крайно неиздържан на фона на това, че:
- Община Пловдив има недостиг на десетки милиони левове за започнати и недовършени проекти при отказ на държавата да ги финансира от излишъка в държавния бюджет.
- На преден план трябва да са всички инфраструктурни проекти, които решават проблемите на града с трафика.
- Изключително спорна и неясна е възвращаемостта на публични средства, които евентуално ще бъдат вложени в подобен строеж.

Евентуална директна помощ трябва да бъде разпределена между клубовете на принципа на равнопоставеност, а всякакви други действия ще счетем за нерегламентирани

Считаме, че е прибързано, незаконосъобразно и нецелесъобразно взимането на едно такова решение, без преди това да е извършен пълен одит на изпълнението на договора за концесия, на осъщественото до момента строителство, включително неговото качество и това на вложените материали, както и преди провеждането на обществено обсъждане, предвид факта, че се касае за разходването на бюджетни средства и обект публична общинска собственост.

В случай ,че настоящето не се вземе предвид, и се стигне до прекратяване на договора за концесия без предварителното изясняване на поставените от нас въпроси, си запазваме правото да сезираме компетентните контролни органи - Прокуратура, АДФИ, Сметна палата и Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, които извършват независим и външен контрол за изпълнението на концесионните договори.

Обединени фенове на Локомотив Пловдив
Фенклуб Локомотив Пловдив

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
графа
3 Отговор
Вярно че на българския казан в Ада няма пазач

Оценка:
-4 +5

Потник
4 Отговор
Болни мозъци..."На мен ми е зле ама нека и на съседа да е още по-зле"

Оценка:
-5 +6

Johansson
5 Отговор
Тия буфери са изчакали такъв пасквил са играли, че още от 2то изречение да ти се догади.

Оценка:
-5 +5

Провинциални
6 Отговор
истории

Оценка:
-2 +2

Ботев
7 Отговор
Черно бели маймуни да го духате !!!!

Оценка:
-2 +4

Пловдив
8 Отговор
Три дни се празнува голям християнски празник, а индийските нашественици три дни декларацийка са писали вложили всичко от злобните си душички...

Оценка:
-1 +3

Сребролюб Мангизлиев
9 Отговор
Най-адекватното решение е преустройството на стадион "Пловдив" (9-ти септември) и двата пловдивски клуба да играят там....
Пловдив няма капацитет да поддържа няколко стадиона.... Ама футболните фенове , независимо от кой клуб са много кухи лейки

Коментиран от #10


Оценка:
-0 +1

Филип Втори
10 Отговор

До коментар #9 от "Сребролюб Мангизлиев":


Стадион Пловдив в Ловния Парк до Гребната база е решението за града. Гледах Уест Хам днес, и те играят на стадион с писта. Никакъв проблем. Стадион Пловдив е единствения в БГ завършен двуетажен стадион, с капацитет 50 000. Колко ще струва да се обнови? И колко ще струва нов стадион от основите до покрива? Освен това Градският стадион никога няма да предизвиква такива недоволства от единия или другия клуб. СТАДИОН ПЛОВДИВ.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира бойкота на Веселин Марешки.
И без „Воля” ще „съмне“, да се поправя – и без хапчета ще „съмне“ в парламента!"

Още бисери
ТОП 5