Last news in Fakti

1 Юни, 2020 12:20 5 790 5

Преди 40 години едно незабравимо футболно поколение на Спартак Варна постига голям успех

  • спартак варна-
  • футбол

Пламен Казаков от Спартак става голмайстор на групата с 32 гола

Преди 40 години едно незабравимо футболно поколение на Спартак Варна постига голям успех - 1

На този ден преди 40 години едно незабравимо футболно поколение на Спартак постига голям успех. В елитна група за юноши старша възраст на България спартаклии завършват на второ място и се окичват със сребърни медали. Те оставят зад себе си Левски, в чийто състав са Божидар Искренов-Гибона, Наско Сираков и Борислав Михайлов. „Сините” завършват трети, а шампион е ЦСКА. Пламен Казаков от Спартак става голмайстор на групата с 32 гола.

„В последния мач гостувахме на ЦСКА и трябваше да завършим поне наравно, за да станем втори. Те водеха с 1:0 и ни счупиха от ритане, но накрая изравнихме за 1:1. В тунела преди награждаването левскарите обвиниха цесекарите, че са ни пуснали и двата отбора се сбиха за кратко.”, връща се назад в спомените си пред „Петел” асът на старшата на Спартак Пламен Казаков.

Освен него сред сребърните медалисти блестят Асен Михайлов, Мустафа Демирев, Валентин Пейчев, Исмет Шукриев - Пелето, Николай Господинов, Слави Харалампиев, Ботьо Ботев, Евгени Цачев, Георги Гочев, Веско Николов и Емил Райчев. Треньор на тима е Лазарин Кючуков.

Впоследствие Казаков и Асен Михайлов стават част от най-успешното поколение в историята на Спартак – в периода 1982/1984. Демирев, най-вече, Шукриев и Господинов също играят за мъжкия тим, а Вальо Пейчев прави кариера в Добруджа.

„Бяхме страхотен отбор и колектив. Често се чуваме с моите съотборници, когато можем се виждаме, и се връщаме към хубавите спомени на терена. Жалко, че Слави и Пелето си отидоха толкова млади.”, допълни Казаков.

Вицешампионската титла е втора и последна до този момент за старшата възраст на Спартак. Преди това втори в тази възраст в България са завършвали още пет поколения на клуба – през 1943, 1946, 1947, 1969 и 1974 година.

Любопитно, че две години по-рано поколението на Казаков постига и най-големия успех за юношите младша възраст на Спартак, след като завършва втори в България през 1978 година. Това постижение в тази възраст е повторено само веднъж - през 1992 година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИТ

    8 0 Отговор
    От 1986г.съм фен на Спартак Варна. Удаде ми се случай дори да тренирам след няколко години в школата като вратар. Това бяха едни от най-хубавите ми години като младеж. Треньор ми беше Капанов. Помня,че половината ми съученици в гимназията бяха спартаклии,а другите привърженици на Черно море. Имахме търкания относно кой клуб е по-добър,но не като сегашните. А къде е сега този Спартак....времето и хората промениха всичко.
  • 2 kjl

    7 1 Отговор
    Приятни спомени от времето когато спорта беше ценност. Сега за жалост отбор със същото име и далеч по-скромни амбиции отпада от група Б и отива в група В. Споко, има още букви в азбуката докато стигнат в група Я. НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ИМАТ АМБИЦИИТЕ ДА ПРИСВОЯТ СТАДИОН ЛОКОМОТИВ ЗА ЛИЧНИ, КОРИСНИ ЦЕЛИ. СЛОЖИХА ОГРАДИ, БАРИЕРИ И ОХРАНА НА СТАДИОНЧЕТО. ЗАБРАНИХА НА АТЛЕТИТЕ И ГРАЖДАНИТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТ СЪОРЪЖЕНИЕТО. ЯВНО МАТЕРИАЛНОТО НЕ ИМ Е ЧУЖДО, ЗА СМЕТКА НА СПОРТИНЕ ДОСТИЖЕНИЯ. СРАМ, СРАМ, СРАМ ….
  • 3 Черно Море

    6 0 Отговор
    Аз съм тренирал и в двата клуба,бил съм и в спортно училище когато бях в Черно Море,аз съм си и фен на моряците от дете,понеже и баща ми играеше за Черно Море,но съжалявам че Варна в момента няма два отбора в А група,това е недопустимо да няма дерби в град като Варна
  • 4 Петков

    5 0 Отговор
    Излъгаха 1500 да излезем с тях пред общината ..после се отцепиха и дистанцираха от всички бивши футболисти...150 момчетата под команда са общо събрание.. футбол няма...гладни са искат парички...сега е време за пици..футболът е под стража....няма Казаков..Демирев .Асен Михайлов..има аматьорчета ..чистят стадиона и пеят песнички с агитката...а треньора ...ха ха психично болен мазен грък...топка не е ритал никога...помощникът до юноши резерва...имат един кран ..да носи папките на гърка..жалко за нашия Спартак...седефи ..балевци ..певци... циркаджий!!
  • 5 мучо

    3 0 Отговор
    то само една история остана и 12 години само мъка.........лошото е че не се знае докога!