Last news in Fakti

6 Ноември, 2012 00:24 1 644 2

Матеус - легенда или ...

  • матеус-
  • треньор-
  • коментари-
  • книга-
  • бфс-
  • национален отбор-
  • българия
Матеус - легенда или ... - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изминалите дни в медииното пространство се появиха няколко откъса от биографичната книга на легендата на немския футбол - Лотар Матеус. В четивото, носещо заглавие "Всичко или нищо", Матеус определи националния отбор на България като "мързелив, недисциплиниран и нямащ капка футболен интелект". Но нима тези определения не се отнасят с пълна сила и за Треньора Матеус ?

Германецът дойде с големи надежди начело на българските "лъвове".  Все пак бившата звезда на Байерн Мюнхен бе едва вторият чужденец водил България в модерната ни футболна история. Посрещнахме Матеус като Месия, изпратихме го като провал. Но защо след почти две години Матеус отново се сети за България ?

Отговорът е лесен - защото германецът е свикнал да побеждава. През цялата си активна спортна кариера той е бил в ролята на големия победител. Но никой явно не се е сетил да обясни на Хер Лотар, че в треньорската практика най-големите неуспехи водят до най-ценните триумфи. 

Нека да проследим опитите на Матеус да бъде треньор на България по време на престоя си у нас. Такъв, междудругото почти нямаше, тъй като германецът бе решил, че София не му харесва и не иска да води българския отбор от България, въпреки предложените му условия. Истината е, че Матеус свари един тим, който бе в психологическа дупка. След загубата в квалификациите за Евро 2012 от Черна гора като домакин с 0:1, самочувствието на играчите бе сравнено със земята. После последва и идването на Матеус. 

Началото за германеца бе перфектно (победа с 1:0 над Уелс в контрола и 0:0 с Швейцария като домакин). Но спед това проличаха проблемите. Тимът ни направи равенство у дома с "черния дявол" Черна гора, а след това дойде и трагичната загуба с 0:3 от гиганта Англия и след една година романсът между БФС и Матеус приключи с трагичен край. 

Но това не трябваше да ни изненадва - легендата на Германия няма изпълнен договор за повече от година. Бившите тимове на Матеус също пропищяха от нежеланието и дори мързела на "специалиста". Рапид Виена (2001 - 2002), Партизан (2002-2003) и Унгария (2004-2005) поставиха под съмнение способностите на треньора. Нашите футболни "специалисти" обаче, не обърнаха никакво внимание на чуждото мнение. Тенденцията, че силните играчи не стават силни треньор важи в пълна степен за бившия капитан на Байерн Мюнхен. 

Друг важен фактор, които Матеус определи като "нямащ капка футболен интелект", са българските млади футболисти. Същите тези футболисти, които сега играят като равен с равен с финалиста от Евро 2012 - Италия. Същите тези футболисти, които биха Холандия насред Амстердам. Същите тези футболисти, които имат шанс за класиране на Мондиал 2014. И най-важното - същите тези футболисти, които върнаха надеждата и вярата на  българина в националния отбор.

И тук идва въпросът "Кой не притежава футболния интелект, г-н Матеус ?". Да, Играчът Лотар бе велик, дори легенда, но Треньорът Лотар е пълната му противоположност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    kato trenior e palen nekadarnik
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Хубаво го бихме като капитан през 94-та за какво ни беше да го правиме трениор.. Тоя слабак ?