Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 19:54 2 000 3

Откровение: Стилиян Петров говори за тежкия сблъсък с болестта и живота след футбола

  • стилиян петров-
  • откровение-
  • болест-
  • левкимия-
  • живот след футбола

''Заболяването ми дойде от нищото. Отне ми всичките мечти'', споделя Стенли

Откровение: Стилиян Петров говори за тежкия сблъсък с болестта и живота след футбола - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият капитан на българския национален отбор по футбол - Стилиян Петров, говори пред Independent за трудните моменти покрай битката си с левкемията (б.р. започнала през 2012 г.), които са го накарали да преосмисли много неща от ежедневието си. От скоро 41-годишният бивш футболист е част от проекта Player4Player, който има за цел да помага на приключващите кариерата си футболисти по-лесно да свикнат с промяната.

“Заболяването ми дойде от нищото. Отне ми всичките мечти. Всичко, което бях планирал и за което мечтаех, изчезна за секунда. Трябваше да оставя всичко друго настрана и да се боря за живота си. Осъзнах, че няма значение какво си постигнал като футболист. Хората вече ме знаеха само заради болестта ми. Тогава обаче не осъзнавах, че всички биват забравени. Мислим, че след като всяка седмица ни плащат и парите не спират да “капят”, всичко е чудесно. Но когато на 35 или 36 г. се откажем, забравяме, че ни остават още 35-40 години, през които да поддържаме стандарт на живот. Когато вече няма смисъл от нас като футболисти, трябва да намерим нов смисъл в живота си. А намирането на такъв може да отнеме дълго време'', казва Петров.

Докато учеше за поредния треньорски сертификат от УЕФА, Стенли беше в курс с бивши играчи като Емил Хески, Гайска Мендиеда, Майкъл Джонсън, Гарет Фарели и други. Те заедно решили да се заемат с проекта Player4Player, за да подпомогнат други хора в тяхното положение.

“Винаги говорим, че футболът сближава хората - продължава Стилиян Петров. - Но сега все повече осъзнаваш, че в действителност играта разделя хората. Футболът трябва да обединява хората да работят заедно. Вижте проекта Project Big Picture, вижте идеята за новата Европейска лига. Хората искат да управляват, не искат повече да работят заедно с другите. Те не искат да създадат индустрия, в която всички да са силни.''

“Когато имаш предизвикателства като човек, ставаш по-мъдър. Започваш да гледаш на света от по-различна перспектива. Това е като пъзел - сглобяваш го и се надяваш да намериш точните отговори. Когато си активен футболист, имаш някаква самоличност, но когато се откажеш, трябва да си изградиш изцяло нова такава”, завършва именитият български футболист.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е - Рак

    1 6 Отговор
    Прекомерните амбиции винаги водят до болести :... В случая - Рак.!!!!!!!..... Няма никога - От Нищото ,
    - момчето не си е разбрало урока от Живота. ...............Жалко за него.....Стоичков, защо няма Рак ?.....Защо?????

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    7 0 Отговор
    Жив и здрав да си Стиляне още дълги години! Но за едно не си прав - мечтите ти като футболист са сбъднати! Знаеш ли колко деца мечтаят и работят упорито да постигнат част от това, което ти постигна...
  • 3 друг

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така е - Рак":

    Прекомерните ти глупости са по-вредни!
    Не знаеш нещо - не коментирай! Сблъсках се с тази болест, същата като на Стенли! Дойде от нищото - събуждаш се и болестта те е натиснала и изцежда всяка секунда! 3 години борба и накрая... тъжен финал!
    Не амбиции, не ламтене, не спортуване, не здравословен живот.... НЕ! Нищо не помогна, нищо и не предизвика! СТРЕС! Това е!
    И ти се моли да не ти дойде на главата, че тогава ще видиш за какви прекомерни амбиции става въпрос....