16 Ноември, 2020 12:24 10 723 46

Лечков, Дерменджиев, не ви ли е поне малко неудобно?

  • българия-
  • финландия-
  • национален отбор по футбол-
  • йордан лечков-
  • георги дерменджиев

Националният селекционер Георги Дерменджиев, в безпомощността си, започна да приглася на Лечков и сие

Лечков, Дерменджиев, не ви ли е поне малко неудобно? - 1
Снимка: БГНЕС

''Всички сме виновни, дали аз, дали вие сте... Това е''. Това каза на журналистите Йордан Лечков след поредната загуба на мъжкия ни национален отбор по футбол. Нова такава от работоспособния, тактически грамотен и ефективен тим на Финландия. В първия момент, при тези думи на Лечков, почувствах прилив на гняв. Но след това осъзнах, че той донякъде е прав. Българските спортни журналисти в някаква степен носят вина, защото масово не разбират материята, от една страна, а от друга явно голяма част от тях са просто послушници, които отчитат дейност с ходенето по брифинги и мачове. Други обяснения за това, че нито Лечков, нито Дерменджиев, бяха ''засечени'' при нелепите им оправдания за нивото на националния тим и футбола ни като цяло, просто няма. Или пък тези, които са задавали разумни въпроси са били принудени да сменят профила, или дори направо професията.

В годините едно от най-честите оправдания на члена на Изпълкома - Йордан Лечков, бе, че БФС осигурява всички условия на националния отбор, и то добри такива, за да играе на ниво. И едва ли не с това се изчерпват функциите и правомощията на Българския футболен съюз спрямо футбола у нас. Това е дълбоко невярно. БФС има властта из основи да промени картинката с един план за минимум 10 години напред, но не желае, защото в годините бе принуден да робува на интересите на един или друг футболен президент с болни амбиции.

За повече от десетилетие управление това ръководство направи само две неща - построи база на националния отбор с пари от УЕФА (за което браво) и успя да организира провеждането на местните първенства. Тоест, за тях и последното е някакъв вид успех. Все пак футболът ни, въпреки че е доста слаб, не е изчезнал.

Българският футболен съюз можеше да свика ''Кръгла маса'', ред дискусии, след които в сътрудничество с клубовете да се приемат средносрочна и дългосрочна стратегия за развитието на футбола ни. Можеше да се създадат такива правила, които да стимулират клубовете да подобряват материалната си база и все по-активно да развиват детско-юношески футбол. Можеше да бъде въведено правило, с което се задължават клубовете да използват 6 или дори 7 български футболисти в титулярния си състав. Въобще Съюзът можеше и може да направи изключително много неща, с които да зададе правилната посока, а след време ''да берем плодовете'' на мерките, взети в интерес на българския футбол. Само че за 12 години не бе направено нищо от това, като и до днес Йордан Лечков и подобните му се оправдават с клубовете и казват, че са осигурили всички условия на националните гарнитури. И, разбира се, никой никога не им възразява. Щото или шефовете не им дават, или не разбират.

Преди години беше направен плах опит с едно правило за младите български футболисти, но то по поръчка на един крупен бизнесмен бързо бе отменено от послушниците му в БФС.

Държавата също има вина. Министерството на младежта и спорта може да лобира, в добрия смисъл, за по-активна роля на Българския футболен съюз. Може да се изготви и национална стратегия за спорта като цяло. Но у нас се предпочитат пиар акциите и раздаването на пари, без да е ясно къде точно отиват и за какво се използват.

Националният селекционер Георги Дерменджиев, в безпомощността си, започна да приглася на Лечков и сие. ''Промяната трябва да дойде от клубовете'', каза той наскоро. И пак никой не му възрази. Промяната няма да дойде от клубовете. Ако беше така, вече щеше да е дошла. В българския футбол грандовете гонят цели и играят в Европа с чужденци, доста често в ръководствата им няма капацитет за създаване на добри собствени кадри, а в по-малките клубове... Там ситуацията е близо до трагична. Нямат нито пари, нито капацитет. Ако излезе някой талантлив младеж, който има и амбиция за развитие, то това си е чиста случайност.

Та, промяната трябва да бъде наложена от ръководещите футбола у нас, г-н Дерменджиев. От хората, които са ви назначили на поста национален селекционер.

Дерменджиев ни каза и да погледнем къде играели македонските футболисти. Лечков също го повтори снощи. Добре, ще погледнем, ама това пак подсказва за несвършената работа на родния Футболен съюз.

Няколко думи персонално и за работата на сегашния ни национален селекционер, която е не по-малко важна от генералните проблеми. Тя до момента е абсолютен провал. С някои от тези футболисти, които снощи играха срещу Финландия, както и с други, които обаче в никакъв не са по-добри от снощния състав, България с треньор Петър Хубчев победи Холандия, Швеция и Норвегия. И то неотдавна, и то не в мачове без значение.

Сравнението на резултатите на Георги Дерменджиев и Петър Хубчев показва колко е важно да разполагаш с добър треньор. Настоящият наставник на България тотално бе сбъркал състава във важния мач-бараж за класиране на Европейско първенство срещу Унгария. Вчера срещу Финландия също имаше необясними неща и единственото нещо, за което може да се оплаче бившият треньор на ''Левски'' и Лудогорец, са контузиите на Андрей Гълъбинов и Кирил Десподов, както и за заразените с COVID-19 Георги Костадинов, Антон Недялков и Тодор Неделев. Проблем е да ти липсват важни играчи, но това не може да е оправдание за слабата игра на наличното. Освен това, когато горепосочените бяха в състава, продукцията не бе особено различна.

Лечков, Дерменджиев, не ви ли е поне малко неудобно?


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти ритнитопко

    63 4 Отговор
    Закривай,пари се пренасочват друг вид спорт.Каква е тази бездънна яма освен харчене на пари някакъв приход генерира ли.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мимчят

    45 3 Отговор
    Че няма матриал ,както казва Пената,няма,ама май и треньори няма,каквито трябва....
  • 4 Не стреляйте по пианиста............

    41 2 Отговор
    Той толкова може. Националната ни гарнитура за пореден път доказа че от нея чеп за зеле не става.
  • 5 гост

    34 3 Отговор
    каквато държавата такъв и футбола както и журналиста който пише тази безмислица
  • 6 Next

    42 8 Отговор
    Абе, Лечко, като футболист беше гениален, но сега си един от загробилите българския футбол.
  • 7 rex

    19 1 Отговор
    закривай
  • 8 любител

    37 0 Отговор
    какъвто и тренер да сложат е все едно след като отбора се реди от малоумници които гледат само финансови облаги и евентуално да пробутат някой некадърник навън и то пак за пари.

    Коментиран от #19

  • 9 антрашпиц

    30 1 Отговор
    Така трябва да бъде : Мястото ни е при андора,лихтенщайн,фар.о-ви и др.Това е.Господ рога на бодлива крава не дава.Със нищо не сме заслужили да се мерим с класиралите се на европейско...като на пример Македония....
  • 10 Хаджиментов

    35 1 Отговор
    Мат'ряла е калпав.
    Гледах ги момчетата, тичат, стараят се, но им липсва техника и тактическа грамотност. А всичко това се учи в дестските и юношеските години във футбола, не в националния отбор.

    Коментиран от #18

  • 11 ЛЕчков крадеца

    29 5 Отговор
    И НИЕ ВИ СЕ МОЛИМ ОТ 30 ГОДИНИ ДА СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ АМА НЯМА? ТЕБ НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ? С 20 ВИСЯЩИ ДЕЛА МИ ГОВОРИ ЗА СРАМ ....

    Коментиран от #32

  • 12 БАТ ПЕШО

    9 16 Отговор
    ПРЕТЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ С НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР И ОСТАВЕТЕ ДЕРМЕНДЖИЕВ ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА,ИЗОСТАВЕН ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ ИСКАТЕ ЗА ПОЛУВИН ГОДИНА ДА ПОЧНЕ ДА ПОБЕЖДАВА КЛАСНИ ЕВРОПЕЙСКИ ОТБОРИ С ГОДИНИ ЕВОЛЮЦИЯ, НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
    БАВНО И МЕТОДИЧНО.. СЛЕД 3 ГОДИНИ ЩЕ ИМАМЕ КЛАСЕН ОТБОР ОСТАВЕТЕ ДЕРМЕНДЖИЕВ И НЕ МУ СЕ БЪРКАЙТЕ !!!
  • 13 Ясно

    20 5 Отговор
    Материала на футболистите калпав,а на ръководството и треньорите какъв е?!Може ли на мача с Финландия вчера цял мач да се центрира към джуджетата Делев и Краев.Това кой трябва да им го каже на националите аз ли?!Дерменджиев нулев си в тактическо отношение,трябва и заплатата да ти е нулева!

    Коментиран от #31

  • 14 Пепино

    14 4 Отговор
    И по-лошо ще стане , защото цялото БФС , съдии ,политици и тем подобни измекяри подкрепя селската дружинка на кирчо гелосания лансирасе някакъв проект съставен от псевдо футболисти с двама човека публика , се затриват клубове с традиции и най-важното с фенове.Лудогорец арена абе хора там винаги трибуните са празни същокакто при COVID
  • 15 ПЕНКО

    12 1 Отговор
    ДЕРМЕНДЖИЕВ Е БЕЗ УСПЕХИ И ПРЕДИ ---- ОСВЕН С ДАЛАВЕРАТА СИ С БФС И МАФИОТЧЕТАТА ТАМ !!!!! НЯМА МЛАДИ ПАТРИОТИ НАЦИОНАЛИ - САМО ОСТАРЕЛИ ПАРАЛИИ -ПАРЦАЛИ - НИПРОКОПСИНИЙЦИ -АНТИБЪЛГАРИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 16 Дон Чико

    22 0 Отговор
    По закона за обществена информация, моля ФАКТИ , да публикува:
    1) Колко заплата получават всички футболисти от национала?
    2)Колко заплата получават треньорите на тези същите футболисти
    3)Колко пари харчи БФС на година , от нашите данъци?
    Ще бъде много интересно, обикновеният българин да разбере, защо българските футболните съпруги пазаруват по Европата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Играч

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хаджиментов":

    Кои да ме научи ако от треньора няма смисъл защо всетовните отбори не доидат да си вземат българи треньори г-н лечков и плащат милиони
  • 19 Левски 1914

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "любител":

    Той не е треньор а селекционер трябва да избере най добрите и да ги нареди, а не да ги учи .Бай Гошо ли е виновен че Галин а и не само той има два леви крака и не може да вкара дуспа?
  • 20 панагюреца

    11 1 Отговор
    Футбола е спорт, нивото на който е показно за нивото на държавата! И тук с минимални изключения, липсват знаещи и можещи специалисти! Да речем бързина-наши и финландци. Теснолинейката за Велинград и влакът стрела в Япония! Във всичко това е сравнението.
  • 21 7385

    9 0 Отговор
    Лече, ние сигането много те любиме!
  • 22 ИСКРЕН

    16 1 Отговор
    ЛЕЧКОВ, В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СИ В ЗАТВОРА.МОЖЕ ЛИ ЧОВЕК С НАД 20 ВИСЯЩИ ДЕЛА ЗА КРАЖБИ И ЗАПОРИРАНИ СМЕТКИ ОТ ЧСИ ДА ИМА ОЧИ ДА ДАВА ИНТЕРВЮТА ЗА ФУТБОЛА КОЙТО Е ЧАСТ ОТ ХОРАТА КОИТО ГО СГРОМОЛЯСАХА ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.ПЪРВЕНЕЦ СИ ПО НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ.
  • 23 АУГУСТО ПИНОЧЕТ

    4 1 Отговор
    КОЙТО КРАДЕ НА СТАДИОНА И Р@ЗСРЕЛ
  • 24 Javor

    7 0 Отговор
    Плешьо , отборът е на дъното от десет години и единственото общо с дъното отпреди си ти!
  • 25 мисля че

    5 1 Отговор
    няколко оставки са едно добро начало. Верон наглостта на Лечков ще ми липсва, но все някакси ще я преодолея
  • 26 Рудолф Витлачил

    3 1 Отговор
    Футболът е проста игра за умни момчета...
  • 27 от дузпа в тъч

    4 0 Отговор
    Не стреляйте по пианиста той толкова може толкова свири , че и футболистите са така . Още от деца вземат в отборите не тези , които са най добри а тези които имат най големи връзки разбираш ли .
  • 28 ТМВ

    4 2 Отговор
    Ей този тарикат като го избраха сиганите от кв. Надежда за кмет на Сливен за четири години почти нищо не беше направено...
    Какво разбираш циган*н от кисело мляко че и той ритнитопко!!!
  • 29 Дърт Вейтър

    3 0 Отговор
    Браво Петъре, браво Здравков, бир парче говеждо.
    Кви кръгли маси кви пет лева ти се привиждат.
    Толкова си далеч от темата и съответно си написал толкова много глупости, дори няма място за коментар.
    Огромен % от коментиращите тук просто си чешат езиците.
    Който и да е президент на БФС и съответно национален треньор няма да се справи със сегашната наличност на така наречените футболисти. Не е възможно да се работи с хора /така наречени футболисти/ ограничени интелектуално и физически. Проблема е ясен и той е в липсата на стойностни детско юношески школи а те липсват поради простата причина че вложените средства се връщат /ако се върнат/ след доста години. Много по лесно е да се купи един евтин африканец и след време да се продаде на печалба.
  • 30 Зелето

    4 0 Отговор
    Трябва да развиваме Тенис, Волейбол, Вдигане на щанги и Борба. Другите на аматьорско ниво, за здраве и удоволствие, но без дотации от държавата. И насочване на средствата към Здравеопазване и Образование може и към Култура че сме я закъсали тотално. Футбола няма да ми липсва изобщо, още един проблем по-малко. ЗАКРИВАЙ! Гледам и се интересувам от футбол още от Италия 90 и си представи колко ми е писнало на дедовия да се нервя за глупости - некадърници!!!
  • 31 Уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ясно":

    Че Краев е непохватен и бавен е факт, но джудже не в никакъв случай-187см. Въпреки тези данни е посредствен футболист...

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 АГАТА

    1 1 Отговор
    Лечков измамника...
  • 35 Рене

    2 0 Отговор
    Това какаду и другите от шайката са вредни и опасни за родния футбол.Захапал е кокала тая гад и неще да го пусна.Време е да кажем баста, стига край ...повече не може така.Лечков махай се от футболааааа
  • 36 ЦеСкИ лЕсЕкА

    1 0 Отговор
    Лечков трябва да се изстърже от българският футбол! И коментар не бива да му се дава да прави,камо ли да ръководи нещо!
  • 37 ФАКТ

    1 0 Отговор
    ,,ще го кажа в прав текст..какво е положението ни от години във футбола ни..а и не само..преди време се занимавах с футбол..и не че се хваля но аз бях на нивото на роналдо и меси..ако не и повече..всеки който ме е познавал и е знаел как игаех футбол..знаеше това..дори и треньорите ми Е КАЗВАЛ ЧЕ СЪМ ИЗВЪНЗЕМЕН ИГРАЧ..обаче един ден треньорът дойде и ми го каза в прав текст..Виж сега момче..ако искаш въобще да прогресираш в футбола ..просто се махни от България,,за да играеш футбол тук трябва или баща ти да е бивш ИЗВЕСТЕН футболист и да се занимава с футбол в момента..или баща ти да е милионер за да плаща на отборите за да играеш..до като някой отбор не реши да те вземе..евентуално..е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ не притежавах нито едно от тези възможност..нито бях милионер,нито баща ми е бивша футболна звезда че да имах връзки..нито имах възможност да се махна от България,.,ТАКА ЧЕ ГОСПОДИН ЛЕЧКОВ ВИНАТА НЕ Е В ТРЕНЬОРИТЕ А В НАЧИНА ПО КОЙТО ПОДБИРАТЕ ФУТБОЛИСТИТЕ НИ..ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ ЦЕНИ ТАЛАНТА..ВИЕ ТУК ЦЕНИТЕ ПАРИТЕ И ВРЪЗКИТЕ..КАКВИ ФУТБОЛИСТИ ИСКАТЕ ДА ИМАМЕ..??????
  • 38 ФАКТ

    2 0 Отговор
    ,,,,..ДО КАТО НЕ ПОЧНЕТЕ ДА ЦЕНИТЕ ТАЛАНТА..А СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ ОТ ТОВА НА КОЙ БАЩА МУ Е..КОЙ Е..И КОЛКО ПАРИ ИМА...ФУТБОЛИСТИ НЯМА ДА ИМАМЕ...АКО НА ВРЕМЕТО ВАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ ОТ 94 СА ВИ ИЗБИРАЛИ СПОРЕД ТАЛАНТА..СЕГА НЕЩАТА..НЯМАТ НИЩО ОБЩО..СЕГА ВСИЧКО Е ПАРИ И ВРЪЗКИ..А ВЪВ ФУТБОЛА МНООООГО ПАРИ И ВРЪЗКИ...ЗА ТАЛАНТА БУКВАЛНО ГРАМ НЕ ВИ ДРЕМЕ...ГЛЕДАТЕ ДА НАБУТАТЕ СИНОВЕТЕ СИ В НЯКОЙ ОТБОР ...КУЦИ САКАТИ..ВАЖНОТО Е ДА СТАНАТ ФУТБОЛИСТИ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ..И ГРАМ НЕ ВИ ПЪКА ЗА МОМЧЕТА КОЙТО НАИСТИНА ИМ СЕ ОТДАВА ТАЗИ ИГРА..ТАКА ЧЕ НЕ МИ ГОВОРЕТЕ....НАШИТЕ ФУТБОЛИСТИ..НИЕ НЯМАМЕ ФУТБОЛИСТИ..НИЕ ИМАМЕ КУЦИ ВАШИ СИНЧЕТА ИЛИ СИНЧЕТА НА РАЗНИ МИЛИОНЕРЧЕТА.ДЕТО И ЗА МАНЕКЕНКИ НЕ СТАВАТ НО ГИ МЪЧИТЕ ДА ИГРАЯТ ФУТБОЛ...ЗАТОВА И ПУБЛИКАТА ВИ ПСУВА ПО МАЧОВЕТЕ..ЗАЩО ТЯ Е ДОШЛА ДА ГЛЕДА ФУТБОЛ..А ГЛЕДА КОМЕДИЯ И ТРАГЕДИЯ..И ОСВЕН ДА ВИ ПСУВАТ НЯМА КАКВО ДРУГО ДА ПРАВЯТ....,,
  • 39 ФАКТ

    1 0 Отговор
    ,,В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ФУТБОЛА ПОНЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА..И СЛЕД ТОВА ДА СЕ ПРИЕМЕ СЪС ЗАКОН..ВСИЧКИ МАМИНИ И ТАТИНИ СИНЧЕТА НА ФУТБОЛИСТИ И МИЛИОНЕРИ..ДА НЕ ИГРАЯТ НИКОГА ПОВЕЧЕ ФУТБОЛ...И ТОГАВА СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА ГОВОРИТЕ ЗА ТОВА КОЛКО СМЕ НЕКАДЪРНИ И КАК ПАДАМЕ ОТ ВСЕКИ...ЗАЩОТО В ФУТБОЛЪТ НИ ЩЕ ИМА ФУТБОЛИСТИ..А НЕ КОМИЦИ....АЙДЕ СЕГА СЪБЕРЕТЕ СИ СИНЧЕТАТА-МАНЕКЕНЧЕТА ОТ СТАДИОНИТЕ..ЧЕ ДА ДА ДОЖИВЕЕМ ДА ГЛЕДАМЕ И ФУТБОЛИСТИ ПО НАШИТЕ СТАДИОНИ..
  • 40 Бивш левскар

    0 0 Отговор
    Айде стига- няма ли няколко афробългари да ги натурализираме с някоя плейпатка и да вдигнем нивото на футбола и плейметкането.
  • 41 Грую

    0 1 Отговор
    Че защо да им е неудобно? На тях никой не им е вкарал гол!
  • 42 Pavkata

    1 0 Отговор
    Така е в 99% от школите, всичко се свежда до таксите.
    И никой не се вълнува , кой какъв е и защо е там....
    Тренерите не ги е..
    Важното е да има деца, т.е. такси, за да имат заплати...
    Дали става за футбол, дали не става, няма никакво значение...
  • 43 Ясно ли е 2

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Уточнение":

    Спрямо защитниците на Финландия си е джудже.Виж им височината и не се изказвай неподготвен друг път!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.